Annons:
Etikettsilver-chainmaille
Läst 12818 ggr
Jefa
2010-01-11 21:31

Löda silver och koppar??

Nu behöver jag hjälp med två funderingar. Satt och funderade igår på att blanda in lite fler material i mina silverarbeten och tänkte att det skulle vara kul att göra tex silverring med koppardetaljer men hittade inget bra svar på nätet om det går att löda ihop silver med koppar och i så fall med vilken typ av lod.

Så till nästa fråga - kan man emaljera tex koppar och silver utan att ha en brännugn? Går det att värma arbetet underifrån med gasol/butanlåga?

Annons:
maneki
2010-01-11 22:04
#1

Jag lödar inte själv, men har sett många silver- och kopparsmycken så nog vågar jag svara att, javisst, du kan löda samman silver o koppar (finns många s k bali-style pärlor o smyckesdelar som blandar en kopparbas med silverfiligran). Vad jag vet använder de vanligt silverlod.

På mellanstadiet emaljerade vi koppar genom att lägga den på ett metallnät på en ställning över en bunsenbrännare. Det finns även vad som på engelska kallas torch-fired enamels o där smälts emaljen på koppar med antingen en propangasbrännare eller en av de ännu varmare brännare, som används till lampwork. Smågrejer som detta halsband kan även emaljeras med butangasbrännare (jag har gjort likadant med småpärlor i glas).

Sök på torch-fired enamels så hittar du nog en del info på nätet. Vet att det bl a finns en broschyr utgiven av Thompson Enamels om att göra emaljerade kopparpärlor med propangasbrännare (se även denna video).

Så vitt jag förstår kan man få problem med att emaljen bränns när man använder brännare, men det kan ju även vara en effekt man vill åt. Kräver mindre jobb med att rengöra emaljen före etc, enligt en artikel i Belle Armoire Jewelry.

Det finns också en typ av fuskemalj, som är plastbaserad (Karomail). Den kan smältas på koppar bara genom att metallen läggs på en spisplatta. Men liksom kallemalj (färgad epoxi- eller polyesterharts) är det inte riktig emalj.

Jefa
2010-01-12 22:25
#2

Intressant… Vad tror du om att i så fall krossa Seed beads/rocaillepärlor med mortel så det blir pulver som läggs på det föremålet som ska "emaljeras", lägger det på ett galler och värma med brännare från undersidan - mycket lätta frågar att svara på förstår jag Flört men frågar man inte får man ju inga svar!

Tack  för ett informativt och lärorikt svar - som alltid!

//Jennie

maneki
2010-01-12 22:51
#3

Det skadar ju aldrig att testa, så länge man är försiktig (jag var mest rädd för att pärlglaset skulle spricka eller explodera eftersom jag hört från en lampworker att glas, som inte är direkt gjort för sådana arbeten kan "bitas"). Det är så man hittar kul lösningar. Flört När jag smälte pärlor så märkte jag att de fastnade på hattpinnen ganska snabbt, redan innan pärlan började se smält ut på utsidan.

Om man ska krossa pärlor så blir det nog främst en ekonomisk fråga: är det billigast o lättast att mala eget glaspulver eller köpa färdig emalj? Sen är det en teknisk fråga: riskerar man att emaljeringen inte blir bra eller kan det tvärtom ge nån extra effekt vanlig emalj saknar? Är alla glaspärlor lämpade att smälta? osv.

En sak bara: AB-finishar, silverlines, färgbad etc är nog rätt bra att undvika. De tål inte riktigt upphettning mm o i värsta fall blir det rena missfärgningar.

(Artikeln jag nämnde är f ö från senaste numret av Belle Armoire Jewelry, winter 2010.)

Ingrid-Marie
2010-01-13 00:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Tack Maneki för ditt inlägg. Blev så sugen på att prova och det gick över förväntan. Här har jag precis gjort 6 st hattpinnar av silvertråd 1,0 och svarta Swarovskipärlor 4 mm. Det gick jättesnabbt att smälta pärlan och den blev rund och fin i formen. Detta kommer jag att fortsätta experimentera merSkrattande

Ingrid-Marie

maneki
2010-01-13 18:14
#5

Ser ju ut som trinda bär, svarta fläderbär eller häggbär eller nåt sånt. Glad

Ja, att smälta pärlor är nästan barnsligt roligt… Tungan ute (Fast visst känns det lite fel emellanåt att tortera sina pärlor på det här viset.)

maneki
2010-01-13 19:09
#6

Efter att ha krossat lite glas så inställer sig förstås frågan: dags att byta ut glaspärlor mot redan klirrat glas o se hur det går? Lite kreativ återvinning. Flört

Annons:
Fru-Parla
2010-01-13 21:42
#7

Varför gav mig ingen det förslaget när mitt vitrinskåp rasade förra nyåret? Tänk vad kristallpärlor jag kunde gjort av alla mina fina glasObestämd

www.fruparla.se - en kreativ upplevelse.

Här hittar du det mesta!

Fnyfniken
2010-01-13 22:00
#8

Coolt! Detta måste jag prova imorgon!

Fnyfniken
2010-01-14 14:29
#9

Eller fredag. Har någon provat att använda vanligt flaskglas ännu? Det finns ju grönt och brunt och sånt där klarblått glas. Ska man göra en liten böj på silvertråden så glaset stannar kvar eller sitter det som berget? Hur stora blev de svarta här ovan? 4mm som ursprungspärlan?

MaMaMade
2010-01-14 19:27
#10

Kul! Har slut på hattpinnar ju! Använder ni busenbrännare? Funkar det med koppartråd också…visst har den högre smältgräns jämfört med silver?  O hur *gör* man?  Böj på tråden som Fnysis frågar o sedan då…trä pärla på tråden o smälta fast…men om jag vill ha en yttepytte-knopp då? Doppa i smält glaspulver?

Låter iaf jättekul! Tungan ute

maneki
2010-01-14 19:57
#11

Jag använder en enkel butangasbrännare när jag har lekt med mina rocaillepärlor. Butan, som har den svalaste lågan av de gaser som används i smyckestillverkning, är tillräcklig för att smälta både koppar- o silvertråd.

I de flesta fallen har jag använt just hattpinnar (koppar så klart, silver har jag inte råd att leka med). Förutom den gången då jag smälte ihop tre pärlor, då gjorde jag en liten ögla för dem. Har du koppar- eller silvertråd o en brännare så behöver du inte hattpinnar -- då gör du ju dem själv. Ja, man behöver inte ens smälta kulor för att göra hattpinnar själv.

För en liten knopp är det nog enklast att använda riktigt emaljpulver, som görs i halsbandsprojektet jag länkade till. För att få emalj att fastna på metall så hettar man först upp metallen o doppar sen i emaljen. Sen smält emaljen i gaslågan.

Flaskor har jag inte testat. De saknar ju hål som gör att de inte kan träs upp på just trådar. Sen vill jag inte testa med för stora glasbitar -- det kan spricka o jäklas, som nog lampworkers o fusare känner till bättre än jag. Man kan göra lampworkpärlor med flaskor också, kräver bara bättre brännare.

Hur man gör? Tja, det är bara att testa sig fram. Flört

Ingrid-Marie
2010-01-15 22:02
#12

#9 Efter att 4mm pärlan blivit smält så blev den ca 3 mm.

Fnyfniken
2010-01-20 19:02
#13

Var köper ni ert silverlod i så fall? Jag tittade på Konrad wahlströms hemsida, och det kostar över 300:-. Tittade på Clas Ohlson och det är bara 4% silver i det. Tittade på folkare, och hon hade pasta som smälte vid 300 grader. Kan man använda det och det håller? Jag hittar 70% silverlod i trådform på rulle på eBay i USA. Men det känns ju lite långväga…

Annons:
jagga-ewe
2010-01-20 21:32
#14

Jag tänkte testa att göra sådana hattpinnar. Undrar bara hur ni svalnat av pinnarna efteråt. Vermikulit? Eller bara låtit dem kallna av sig själva?

O appropå vermikulit, jag fick tips att det ska finnas i blomaffärer, kan det kallas nåt annat där? Jag var inne i en blomsterhandel idag o frågade, o de såg ut som jag var ett ufo eller nåt. :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Ingrid-Marie
2010-01-21 01:31
#15

#13 Folkare har både silverlod och flussmedel som inte är dyrt. Där har jag köpt mitt. Titta under fliken Löd och brännverktyg.

#14 Jag lät pinnarna svalna av sig själv.

Skrattande

Fnyfniken
2010-01-21 09:39
#16

Fast hon hade dels den där sprutan med något jättelättsmält, och jag undrar om det håller lika bra. Jag ska ju hamra och härja. Sen hade hon något som inte innehöll mer silver and bygghandelns saker. Jag köpte istället en rulle tråd från USA (eBay igen) för allt som allt $9. Min erfarenhet av lödning säger att den kommer att räcka i evigheter (det går ju knappt åt någonting). Nu får jag bara vänta på det och under tiden skaffa flussmedel.

maneki
2010-01-21 16:45
#17

#14 När jag använt seeds så har jag har bara låtit dem svalna själva (en råkade jag av ren vana släppa i vatten, som man gör med vanliga hattpinnar, den sprack vilket jag borde vetet Oskyldig).

Ju större pärlor/ju mer glas desto större skillnad gör det nog med långsam avsvalning i vermikulit. I artikeln om emaljering i BAJ så fick hängena svalna inbäddade i vermikulit. De de övriga fallen med hattpinnar i emalj o smälta swarrisar får de svalna i luften. Har jag för mig -- reservation för att jag inte minns detaljerna kring silverlerabroschen/swarovskismältningen.

Bimse
2010-01-22 01:05
#18

Om du hade frågat efter Pelit (samma som vermikulit) istället hade de kanske inte sett så förvånade ut. Tror inte att det finns hos vanliga blomsterhandlare utan snarare hos tex Plantagen. Perlit är som vita flingor, väldigt lätta och man lägger det i jorden till blommorna för att jorden ska bli mera genomsläpplig och lättare.

Ang lod så finns det ju olika typer, skulle ju aldrig våga köpa det som innehåller allt för lite silver, om jag inte vill ha "solskenslod" vill säga, lod som knappast tål någon uppvärmning alls innan den smälter. Det finns en ganska stor risk med att ha för mjukt lod om man ska smida på metallen, det spricker lätt.

jagga-ewe
2010-01-22 16:13
#19

Plantagen är inte en butik som är värdig att få mina snålt ihoptjänade pengar! Maken till otrevlig affär finns nog inte. Okunnig personal, halvvissna växter o gott om ull-löss på blommorna, nä hualien!! O så där vidare värst billiga är de ju inte heller. Faktum är att Blomsterlandet fått ett rejält uppsving sen Plantagen kom till stan, folk fattar nu att det är skillnad på blomsterhandel med florister och blomvaruhus som rekryterat på McD…

Jag får göra en koll på Blomsterlandet när jag kommer däråt igen då. Eller fråga butiken i stan efter Pelit. Misstänker dock att deras kunskaper går mer åt snittblommor, de är outstanding på brudbuketter o sånt. Krukväxterna tror jag är mer för att locka in kunder… Jag gick väl helt enkelt in på fel ställe. :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

maneki
2010-01-23 21:01
#20

Det är förresten inte bara metall man kan smälta krossat glas på. För några keramikexperiment, se t ex Elaine Ray. Flört

Annons:
AnnikaMargareta
2010-03-07 22:26
#21

Det var finna berocker som Ellen Ray har gjort. Vad tror att det är för slags lera hon har lagt runt glasen?

maneki
2010-03-08 17:52
#22

Det är vanlig keramiklera skulle jag tro, har ingen koll på varianterna där. Sen är glaset lagt på det.

Har även sett en annan tjej som testat på det här, men tyvärr hittar jag inte tillbaks till hennes bilder så jag har ingen länk till dem.

Upp till toppen
Annons: