Annons:
Etiketterhur-gör-manartiklar
Läst 34771 ggr
miuljo
9/14/10, 9:17 PM

Turkisk Virkning!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så här gör man.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

18.JPG

KLAR!!

Jag ber om ursäkt att alla virkningsbegrepp kanske inte stämmer helt, jag är inte så bra på vad olika maskor heter.

Glöm inte luftmaskan som skall vara mellan varje ny lop. den som man gör i mitten på dom 8 seedbeadsen! En sak till som du inte får glömma är att hålla seedbeadsen på DIN sida om virknålen och sära dom från 4mm pärlan.

Till detta armband trädde jag 40st 4mm pärlor av varje färg totalt 80st 4mm pärlor), längden på armbandet blev 16cm (OBS! utan lås)

Det fungerar aldeles utmärkt att virka denna teknink med 3 elelr tillochmed 4 lopar. Om du aldrig har wirkat förut ens med vanligt garn så föreslår jag att du börjar med att lära dig det, så du lättare klarar av att hålla tråden spänd så ditt arbete blir jämt och bra.

Lycka Till! =)

=================

  • Redigerat 1/29/24, 10:29 AM av Niklas
Annons:
mialycktman
9/14/10, 9:24 PM
#1

Tack för denna fina beskrivning! Vilken tråd och virknål? Skrattande

Lyckomia 

Hemsida: www.nogg.se/lyckomia

Blogg: www.lyckomia@wordpress.com

Lyckomia finns också på facebook.

leja
9/14/10, 9:56 PM
#2

Mycket bra, jag gör i och för sig en eller två luftmaskor efter de första två looparna så det blir lättare att fortsätta.

Tråd anpassar man efter pärlorna och nålen efter tråden. Pröva gärna vilken nål som passar tråden. Då ska du få rätt storlek. Det finns en massa olika nålar och trådar så det är inte lätt att ge en storlek. Men någon kanske har råd om någon slags normal storlek, själv använder jag en gammal nål så den storleken stämmer inte med vad man kan köpa idag.

Men som sagt bra beskrivning.

Flört

Vad ska man ha som signatur tro?

miuljo
9/14/10, 10:36 PM
#3

Som leja skriver så får man helt enkelt prova sig fram vad man tycker är enklast, jag använder SABA polyestertråd. och en nål som passar till den. man kan använda massa olika, så länge pärlorna går på tråden =)

Mmadeit
9/14/10, 10:52 PM
#4

jag gillar anchor peal cotton nr 8 och nål 1,25 till det, men som sagt smaken är som baken ;-)

MaMaMade
9/14/10, 10:55 PM
#5

Tack så mkt miuljo! Kyss

Ska sätta mig ner till helgen o testa igen.

Allamej
9/14/10, 11:21 PM
#6

Väldigt bra artikel :)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Annons:
flower1
9/15/10, 12:05 AM
#7

Tack för beskrivningen! Glad

Här är min hemsida.

Cessy
9/15/10, 10:43 AM
#8

Jättebra artikel o fina instruktiva bilderGlad

Angående tråd så använder jag mest några av de olika pärlgarn nr. 8, men man ska vara medveten om att så pass grov tråd inte alltid fungerar. Jag använder mest 11/0 o håller jag mig till Miyuki 11/0 så funkar det med pärlgarn nr. 8 o likaså funkar det till Matsuno, men använder man Toho 11/0 eller Jablonex 11/0 så går det inte längre med den tråden för den är för grov.

Från början kan det vara bra o använda 8/0 eller 9/0 seeds o någon av pärlgarn 8, för ju slinkigare det är ju svårare blir det att hitta rätt i starthärvan. För det är starten som är svår innan man lärt sig att se o som du skriver miuljo så är det väldigt bra att ha 2 färger på de stora pärlorna. Dels tycker jag att det blir ganska snyggt med turken så spiralig som den då blir, men framförallt så ser man per auto vilken båge som är rätt båge.

Det går o virka med för grov virknål för man kan ju alltid dra ihop maskorna efteråt, men det är lite svårt att ange vilken virknål som bör användas för det är faktiskt en smaksak o så anges storleken olika för olika märken

Virknål Boye nr

motsv

Virknål nr

0-1

"

2,50-2,75 mm

2-3

"

2,00 mm

4-5

"

1,75 mm

6-7

"

1,50 mm

8-9

"

1,25 mm

10-11

"

1,00 mm

12-13

"

0,75 mm

14-15

"

0,60 mm

Jag använder oftast min gamla Boye 4, men ibland även nr 2 o ibland nr 6, men garnet får bestämma vad som känns bäst helt enkelt. Sedan är det också ett enkelt faktum att ju grövre garnet är ju mer syns det om det inte är i exakt rätt färg med pärlorna som du virkar med, men när man lär sig så är ändå just pärlgarn nr 8 eller ännu hellre Miyukis virktråd väldigt bra o starta med, speciellt om man som jag aldrig varit någon storvirkare o sedan kan man efterhand prova allt tunnare garn, men låta pärlorna bestämma vad som är lagom.

jagga-ewe
9/15/10, 11:03 AM
#9

Fråga: Bild 9, när man gör första ringen efter uppläggningen. Det står "gör en smygmaska" men vad jag undrar är om tråden ska dras genom båda de två öglorna man har på nålen? Då är det en fast maska man gör.

Nästa bild, dubbelbilden där det står "gör en fast maska..". Ska man dra igenom tråden genom den enda öglan på tråden då? Isf är det en luftmaska. Det står luftmaska längre ner i texten.

Jag frågar bara för att jag inte begriper mig på det här alls, tänkte att det kanske blir lättare om jag reder ut begreppen för mig själv iaf.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

miuljo
9/15/10, 3:09 PM
#10

Ja! =) dra igenom båda trådarna.. som jag skrev längst ner så ber jag om ursäkt att inte virknings begreppen stämmer helt.. jag är inte så bra på olika maskor. om jag säger såhär.. man drar alltid igenom alla trådar som är på nålen. det är alltså en fast maska?

jagga-ewe
9/15/10, 8:49 PM
#11

Nej, det behöver inte vara en fast maska. :) O när jag läser igen blir jag osäker på om jag tänkt rätt…

Om du har en ögla på nålen o "dyker" in under en tidigare maska, gör ett omslag och drar detta genom det som finns på nålen, då är det en smygmaska. På engelska slst "slip stich". Är det en sån som görs? Då är det en smygmaska man gör o jag som fattat fel.

Om du har en ögla, gör ett omslag o drar detta genom maskan, så du får en ny ögla, då är det en luftmaska. På engelska ch, Chain.

Om du har en ögla, dyker under en tidigare maska o gör ett omslag som dras genom den tidigare maskan o sedan gör ett nytt omslag som dras genom de två öglorna, då är det en fast maska, på engelska sc, solid crochet.

Om du har en ögla, gör ett omslag, dyker under en tidigare maska, gör ett omslag o drar detta omslag under den tidigare maskan och därefter gör ett nytt omlag och drar detta sista omslag under allt som finns på nålen, då är det en halvstolpe. På engelska hdc, half double crochet.

Om du däremot har en ögla, gör ett omslag, dyker under en tidigare maska, gör ett omslag o drar detta omslag genom den tidigare maskan, för att därefter göra ett nytt omslag och dra genom de två första öglorna på nålen (de två omslagen) och därefter gör ett nytt omslag som du drar genom de som finns på nålen, då är det en stolpe. På engelska dc, double crochet.

Hoppas jag inte snurrat till det helt med alla omslag fram o tebax nu, isåfall får nån rätta mig! Det enda jag är säker på är att de första två bågarna som görs i beskrivningen är luftmaskor.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

jagga-ewe
9/15/10, 8:51 PM
#12

Just ja, en fråga till! Kan man ersätta 4mm-pärlan med seedbeeds av annan färg? Eller blir det jättekonstigt med samma storlek på alla pärlor? Jag har inga 4mm-pärlor har jag just konstaterat, bara några få biconer i den storleken, o de har jag tänkt till ett annat projekt… Däremot har jag gott om seedbeeds jag inte vet vad jag ska göra med. :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Cessy
9/15/10, 9:00 PM
#13

Ja du kan köra med seed beads. Ta två färger första gången så blir det lättare för dig o se vilka som hör till vilken båge.

Om maskorna säger jag inte ett jota, för jag har absolut ingen aning om vad det jag gör heter. Jag bara gör o det funkar helt enkeltOskyldig

Annons:
Evahelene
9/15/10, 9:32 PM
#14

För att få veta på ett enkelt sätt vad dom olika virk-maskorna heter, så titta här eller här Glad

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

leja
9/16/10, 7:48 PM
#15

Nu ska vi se, jag börjar med en fast maska i denna gör jag två lopar med pärlor = två fasta maskor , med pärlor i bågarna. Sen gör jag två fasta maskor utan pärlor. Där efter drar jag nålen igenom den första bågen med pärlor, därefter tar jag nya pärlor och drar upp dessa på tråden, varefter jag tar tag i tråden med nålen, drar denna igenom första bågen, så att jag har två maskor på nålen, som jag fäster genom att dra en tråd igenom båda. Sen vidare till nästa båge och gör om det hela.

Någon som begriper ?

Flört

Sen kör man i princip fasta maskor, men med pärlor på varje loop.

Vad ska man ha som signatur tro?

MaMaMade
9/16/10, 8:32 PM
#16

Jag fattar leja o det är så jag har förstått det hela från filmen på Youtube också. Det värsta är bara att komma förbi de där hemska första varven.

maneki
9/16/10, 8:45 PM
#17

Trevlig artikel med föredömligt många bilder. Glad

Apropå maskorna o engelska benämningar så vill jag bara påminna att britter o amerikaner använder olika ord. Nej, än värre: de använder samma ord, men för olika maskor… Fråga mig inte varför…

Har fortfarande inte testat turkvirkat eftersom jag har fullt upp med att öglevirka, men jag måste väl snart testa.

Bimse
9/17/10, 1:24 AM
#18

Trevlig och bra instruerande artikel. Ja, det är ett aber det där med vad som är vad, vad det gäller maskornas namn, huvudsaken är att man gör rätt.

miuljo
9/17/10, 1:35 AM
#19

leja: jag fattar inget…. hihi

maneki: ja! se där… inte konstigt man blir förvirrad XD

köra med seedbeads funkar… det är bara det att den raden med 4 seedbeads då blir som en liten ögla på smycket… istället för att ligga tätt mot. men det e inte fel heller

kul att ni gillar beskrivingen iallafall! jag tänkte att MASSA bilder nog skulle va bra… :D

Alex05
9/17/10, 7:43 AM
#20

En väldigt bra artikel, med bra förklarande bilder. Nu kan jag nog inte komma undan turkarna i alla fallObestämdMåste helt enkelt testa. Gäller väl att ha bra många pärlor av samma sort o färg hemma antar jag?

Annons:
kissidor
9/17/10, 9:02 AM
#21

jättefin beskrivning miuljo Glad!

jag ansluter mig till dom som inte tänker förvirra sig med att fundera på vad maskorna heter, jag bara gör  - ibland är det bäst att inte tänka för mycket Skrattande

alex det beror på - det går inte åt så mycket seeds faktiskt, det räcker med en 10-gramspåse till både halsband och armband tror jag cessy sa. men om du prompt vill göra ett helt halsband med en och samma färg fp som den större pärlan så gäller det att vara välförsedd av den färgen ja! drygt 200 såna behöver du då. men börja med ett armband tycker jag och ta varannan i olika färg så skonar du både dig själv och pärlförrådet Flört

Värd på Mobiltelefoner och Android

Alex05
9/17/10, 11:32 AM
#22

Tack för tipset, Kissidor!

leja
9/17/10, 7:44 PM
#23

Tycker också att det är en bra artikel, med många fina bilder. Men skrev ner det hela utifrån mina virkkunskaper, som kan underlätta för den som virkat tidigare.

Sen tycker jag att det spelar ingen roll vad det heter, de flesta verkar ju fixa det och det blir fint, det är huvudsaken.

Flört

Vad ska man ha som signatur tro?

Cessy
9/17/10, 8:12 PM
#24

Jo använder man 11/0 så räcker en 10 grams påse ganska precist med en miniskvätt över. Jag brukar trä upp ca 240-250 (120-125 av 2 färger oftast) de "stora" pärlorna o så då 1 påse seeds o det brukar bli ganska bra, för ett ett ca 45 cm långt halsband o så till ett armband som ligger mellan 18-19 cm färdigt.

Det enda jag tycker är lite irreterande är att det ändå skiljer så pass o storlek på 11/0 beroende på fabrikat. men men man lär ju sig o vet ju efter ett tag då direkt vilka färger man har på trådar som passar till just det fabrikatet. Fast jag tycker ändock att det är konstigt att en enda storlek kan skilja så pass mycket i storlekObestämd

leja: Ja men det är ju bra att någon vet vad det heter, för det underlättar ju för andra som också har virkkunskaper att bättre veta vad som avses. Glad

NeedfulThings
9/17/10, 9:31 PM
#25

Nu ska jag alldeles snart prova, bara jag kunde trä den där trådenSkrikandes hsr suttit en halvtimme minst, hittar ju inte mina wide eye nålar….men trägen vinner, jag är verkligen sugen på att göra ett ikväll

Medarbetare på Smyckestillverkning Tjolahopp!

Alex05
9/17/10, 9:44 PM
#26

Jag har trätt tråden med pärlor och det var ju enkelt, men sen….får inte till det alls. Beskrivningen är ju så bra o tydlig,men det måste vara nåt fel på mig.Obestämd har repat upp o repat upp o…osv. Nu tror jag till slut jag kommit på hur man gör men det blir så sladdrigt Säkert nåt enkelt fel jag gör. Använder Anchor pearl cotton 8, seedbeads 11/0 och två färger av 4 mm pärlor som i beskrivn ovan.

53goran
9/17/10, 9:45 PM
#27

Väldigt bra artikel och bra med bilder. Jag har ju Bimse att tacka, att jag kan göra dessa turkar. Det som är roligt är att det blir så olika resultat beroende på vilka pärlor man har använt.

Annons:
miuljo
9/17/10, 9:47 PM
#28

det är jättebra att nån reder ut begreppen =)

jag var medveten om att jag säkert inte skulle skriva rätt så jag försökte att visa så tydligt jag kunde med bilder på hur det skulle va Oskyldig

jag gör inte så mycket maskor imellan loparna.. vet att en del gör fler, jag vill ha så lite trå som möjligt och tänker mig att ju fler maskar man för desto mer syns tråden? aja det kanske bara är som jag fått för mig… men jag tycker det räcker med en maska mellan varje.

o varje gång jag hämtar en tråd, så drar jag den igenom alla trådar som finns på nålen.. skulle kanske ha skrivit det istället föro krångla till det Tyst

leja
9/18/10, 10:32 PM
#29

Jag gör inte heller maskor emellan loparna, bara på första varvet, för att det förenklar det hela.

Om man kommer fel i början Alex05 så får man göra om, tro mig jag har startat om många gånger och det gäller att hålla tråden tigth, men inte för mycket för då krånglar det igen.

Vad ska man ha som signatur tro?

Alex05
9/18/10, 11:04 PM
#30

Lej, kan det vara felet? Att jag kommit fel ibörja? Jag får börja om igen o se. Skönt att man inte ör ensam om att börja om en del gångerSkrattande

jagga-ewe
9/19/10, 10:29 PM
#31

Nu har jag påbörjat mitt första försök på en sån där turk. Håller med om att det var knöligt i början, men gick rätt bra ändå. Men fyyyyyyy vad trist att sitta o trä på alla femtielva miljarder småpärlor. Okej då, 1124 st var det visst, men ändå! Var tänkt att ge mig på ett halsband, men inser att mina Netto-pärlor är för ojämna i storlek. O jag är för ovan. Det blir ojämnt. Så det får bli ett två-varvs armband till mig själv, o en promnad till Panduro för att köpa 4mm och bra seeds imorrn. Ska göra en present till makens mormor som fyller 80 snart… :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

MaMaMade
9/19/10, 10:48 PM
#32

Tålamodet tröt…måste skaffa fler pärlor i olika färger o varva med så kanske det går bättre!

Gjorde ett armband i öglevirkning till istället…o håller på att trä ett nytt arbete, räcker nog både till halsband o armband. Men fy bubblan för att trä!

miuljo
9/21/10, 12:59 AM
#33

om det blir löst och sladdrigt så spänner man nog inte tråden tillräckligt =)

Perly
11/2/10, 1:46 AM
#34

Vet inte om ni löste det med maskorna, lite för lat för att läsa igenom allt Skäms Fast av beskrivningen ovan så är det endast sm (smygmaskor) =) Upphämtningarna dras direkt genom öglan på nålen^^

Fm är när du tex. har en ögla på nålen, hämtar upp till en till ögla (Du har nu två öglor på nålen) och sedan gör ett omslag som du drar igenom öglorna Glad

Alltid Oavsett

Annons:
leja
11/2/10, 11:27 AM
#35

Precist. Du har en ögla på nålen, gör en lop av pärlor och tar tråden genom föregående båge och sen drar du tråden igenom BÅDA maskorna på nålen.

Flört

Vad ska man ha som signatur tro?

miuljo
11/2/10, 12:38 PM
#36

så va det ja Skäms

claygirl
7/11/11, 10:58 AM
#37

Hej

Så bra artikel . Mycket vakert!!!!

blacksmithfarm
10/31/11, 9:29 PM
#38

Får inte till detta alls… Tar en paus men ska försöka igen, när jag samlat lite mer tålamod :p

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Niwa
12/5/12, 8:12 AM
#39

attans jag måste lära mig virkaFörvånadSkrattande

Hälsa gärna på mig på Facebook.

LD Design
6/28/13, 10:46 AM
#40

Hej! Så läckert det blev! Kul tips, det ska jag prova på. 🙂

sanne62
6/28/13, 4:23 PM
#41

detta måste jag också testa …. 😃

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Annons:
Myrrami
9/2/14, 2:17 PM
#42

Var köper ni pärlorna? Har någon en länk till en video sov visar tydligt?

Niwa
9/2/14, 2:32 PM
#43

Det finns massor av butiker med pärlor
Men Anjalu har en del 4 mm vaxade o massor av fina färger miyuki 11/0

Hälsa gärna på mig på Facebook.

Myrrami
9/2/14, 2:38 PM
#44

Jag behöver hitta en bra webshop så att jag kan beställa hem dem

SaGas
9/2/14, 2:47 PM
#45

Anjalu.se är en webshop:) Pärltorget.se har också ett stort utbud! Det finns många….

Titta gärna in på min facebooksida
http://www.facebook.com/sagasmycken


Niwa
9/2/14, 3:00 PM
#46

förlåt, skulle ha lagt in en länk
http://www.anjalu.se/

Hälsa gärna på mig på Facebook.

SaGas
9/2/14, 3:01 PM
#47

Bra, Niwa! Jag hann inte länka….

Titta gärna in på min facebooksida
http://www.facebook.com/sagasmycken


Myrrami
9/2/14, 3:45 PM
#48

Vilken toppensida. Tack

Annons:
nickiee
9/2/14, 10:54 PM
#49

tack för beskrivningen skall testa på detta

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

Upp till toppen
Annons: