Annons:
Etiketterhur-gör-manartiklar
Läst 13442 ggr
maneki
2009-09-02 20:36

Pärlhattsblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Genom att para ihop pärlhattar i olika former och storlekar kan du skapa vackra blomberlocker. Innehåller även steg-för-stegbeskrivning av hur du gör snurröglor.

färdig kopparsippa

Det är inte särskilt svårt att göra blommor av pärlhattar. Utbudet av pärlhattar innebär också att du enkelt kan skapa dina egna personliga variationer. Här visar jag hur jag gör mina kopparsippor, som du ser ovan, men du kan enkelt variera mitt "grundrecept".

Just att göra om mina pärlhattsblommor till berlocker blev jag delvis inspirerad av Melinda Barta till (hennes Open Blossom i boken Custom Cool Jewelry). Men jag ville skapa blommor som såg mer ut som just blommor, med någon form av pistill och foderblad.

Obs! När du väljer pärlhattar, tänk på att köpa de tunnare, stansade varianterna och inte de tunga, gjutna då du kan behöva manipulera pärlhattarna något för att de ska fungera ihop.

Material för en berlock:

1 kupig pärlhatt med "uddar" 8 mm
1 flikig pärlhatt, flexibel 6 mm
1 donutformad pärla 3 mm*
1 mjuk hattpinne*

* = kan ersättas av en hattpinne med kula eller dekorerat huvud (s k bali-style)

Verktyg: (vinklad) oräfflad spetstång, rundtång, avbitare

pärlhatt 1

1. Du har säkert noterat att den flikiga pärlhatten är mindre än den uddiga. För att denna ska kunna användas som foderblad behöver du därför platta till den lite. Sätt pärlhatten på bodet med flikarna nedåt. Pressa tummen över den (se bild). Pressa inte för hårt och kolla med jämna mellanrum hur den passar till den stora pärlhatten. Hålen ska ligga tätt till varandra och flikarna ska stå ut lite från själva blomman.

pärlhatt 2

2. Trä upp pärlan och pärlhattarna på en hattpinne som på bilden ovan. Just denna hattpinne har en stor hatt, vilket gjorde att jag valde en donutformad pärla istället för en rund eftersom den täcker hatten bättre.

pärlhatt 3

3. Snurröglan: Håll hattpinnen rakt upp och ned och ta tag om den med spetsen på en spetstång (på bilden en vinklad spetstång, som jag föredrar till detta). Det ska inte bli ett stort avstånd så håll pinnen så nära spetsen som möjligt. Böj pinnen åt sidan.

pärlhatt 4

4. Ta tag om den utstickande delen av hattpinnen med din rundtång. Vill du ha en liten ögla, håll pinnen långt ut mot tippen på käftarna. För en större ögla, håll längre in. Böj hattpinnen över rundtången (vänster bild). När du böjt lite mer än en halvcirkel ompositionerar du rundtången enligt höger bild -- detta är det viktigaste steget för att få en fin ögla. Du kan behöva flytta tången mer än en gång. Fullfölj cirkel.

pärlhatt 5

5. Nu till själva snurren. För att fixera öglan, håll i den med din spetstång i vänster hand (om du är högerhänt -- annars tvärtom). Börja snurra hattpinnen runt mitten. Snurra långsamt för att få en jämn och fin snurr. Jag brukar hålla änden med en spetstång för att få mer kraft, även om det vanligen inte rekommenderas. Snurra tills tråden sitter tajt mot pärlhattarna, som inte ska sitta löst. Det är helt OK att ta lite här, men inte för mycket så öglan deformeras.

6. Klipp av den överblivna trådstumpen så nära öglan som möjligt. Kläm åt med spetstången runt tråden så att änden böjs in mot snurren. En avklippt ände kan annars rispa huden eller fastna i klädesplagg så detta är en viktig detalj för ett proffsigt resultat.

7. Justera öglan så att den inte är för sned. Din berlock är nu färdig.

Nedan ser du exempel på andra pärlhattsblommor jag gjort, med pärlhattar och avslutningskoner. Pärlhattsblomman till höger är ingen berlock, utan träs på tråd direkt på ett smycke.

exempel på andra pärlhattsblommor.

  • Redigerat 2024-01-29 10:40 av Niklas
Annons:
Cessy
2009-09-02 20:42
#1

Fina pärlhatsblommor o den i koppar är ju ju bara så läckerGlad

leja
2009-09-02 21:07
#2

Snyggt och definitivt bra instruktiner. Kul !

Vad ska man ha som signatur tro?

LeeAnne
2009-09-02 21:20
#3

Jättefint och kreativt (som vanligt)!!

maneki
2009-09-02 21:40
#4

Tack! Glad Nu hoppas jag att ni också gör lite pärlhattsblommor så jag får se lite variationer. Flört Mina pärlhattar håller på att ta slut för det är en sån typisk grej jag alltid glömmer att köpa (o använda).

Den i koppar o mässing med sterlinghattpinne är lite av en Smyckestillverkning iFokus exclusive, som jag snurrade ihop just för denna nya versionen av min artikel. Öglan är böjd så att blomman inte titta rakt ned, som kopparsippan, om den träs på en kedja eller tråd.

NeedfulThings
2009-09-02 22:10
#5

Det var riktigt söta blommor du gjort, maneki. Man skulle kanske testa några såna Skrattande

Medarbetare på Smyckestillverkning Tjolahopp!

katsy
2009-09-02 22:12
#6

Bra idé med blommor!

Jag köpte en påse med billiga pärlhattar men när jag kom hem var det helt fel och jag vet inte vad jag ska göra med dem…

Ska prova att göra lite pärlhattsblommor när jag är klar med mitt armband!

Annons:
Alex05
2009-09-02 22:24
#7

Vilken toppenidé! Och vilken bra beskrivningGladTänk vad du är bra på sånt här, maneki! Jättetjusiga blommor!

Känns som om man vill prova på en gång.

Pitepaerlan
2009-09-03 01:13
#8

Så fina, bra idé manekiSkrattande Tack! Ska se om jag kan "snurra" till någotSkrattande

Välkommen till min blogg http://pitepaerlan.blogspot.se/

Paerlugglan
2009-09-03 03:04
#9

Jättefin artikel Maneki, så tjusiga pärlhattsblommor. Skrattande

Nu måste jag ju köpa pärlhattar, har väldigt ont om sådana, specielt så fina flikiga. De flesta är av tråkig standardsort. Men med lite fantasi så kanske det går att få till något av dem också.

Medarbetare på Smyckestillverkning

Nytt Alias: Pugglis Skrattande

Emo
2009-09-03 09:31
#10

Underbar artikel med fina bilder.

Har du inte kontaktakt förlagen och föreslagit dem att du kan skriva en bok. det vore ju snopet om dina samlade kunskaper används av någon annan, som vill profitera på ditt arbete. Dina kunskaper och din skicklighet borde kunna ge dig inkomst.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

shigne
2009-09-03 10:24
#11

Härliga blommor!! Tänk vad man kan göra egentligen….

Tack för att du delar med dej!

Har ju några stora pärlhattar som bara ligger och skräpar, nu ska jag testa lite. Fast det där med snurr på hattpinnen, tja, det är väl inte min starka sida precis. Men, men, skam den som ger sig…

53goran
2009-09-03 17:39
#12

Jättefina blommor och verkligen bra instruktion du har gjort. Tack

maneki
2009-09-03 19:23
#13

Tack igen! Glad Emo: du frestar en boktok som mig med sånt prat. Flört

Det finns ju riktigt blomlika pärlhattar också, som är mer naturalistiska än dessa. Se t ex den här eller dessa. För att inte nämna den här typen, som nästan är mer av ett hänge. Fast jag tycker ju personligen att det har viss charm att använda lite mer stiliserade pärlhattar, men det är ju en upp till var o en.

Vintaj å sin sida skapar en lite annorlunda pärlhattsblomma här.

Annons:
Paerlugglan
2009-09-03 19:31
#14

Jamen vilken bra idé, klart att du skall ge ut en bokth_hi5, jag hejjar på dig. Du har så mycket att dela med dig av.

Medarbetare på Smyckestillverkning

Nytt Alias: Pugglis Skrattande

Alex05
2009-09-03 19:47
#15

Jag hejar åxå på med bokenSkrattandeDu har så lätt för att utrycka dig i skrift!

ommok
2009-09-03 19:48
#16

Absolut! Du har mycket att komma med, maneki! Och snyggt är det du gör också! Glad Den här beskrivningen är verkligen bra och lätt att följa, med snygga bilder! Sälj den till ett förlag!

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken.

leja
2009-09-03 20:11
#17

Pröva att sälaj en bok ide. Det värsta som kan hända är att du får ett nej och då står du där du redan är.

Vad ska man ha som signatur tro?

Aviendha
2009-09-10 17:23
#18

Fantastisk idé! Vilka utsökta blommor man kan skapa på det sättet. Blev sugen på ett armband med olika blommor på nu :)

stinarudh
2009-11-19 23:40
#19

Jag säger bara ÅÅÅFörvånad

MaMaMade
2009-11-19 23:46
#20

Ja maneki, gör det snälla du! Var hittar man en bra pärlhattsbutik här i Sverige (el ngnstans där man inte fastnar i tullen)?

Det finns ofta inte så många roliga att välja emellan…o finns det ngt jag gillar så blir jag för snål! Typiskt mig att trilla över vill-ha-saker när jag bara har råd till det jag måste ha!

Annons:
maneki
2009-11-20 18:03
#21

I #13 länkade jag till några pärlhattar från Perles & Co, som ligger i Frankrike (=EU =inrikeshandel), som har en del i olika färger. 117 artiklar står där, har inte räknat efter själv. O holländska Sayila brukar alltid ha nåt kul att bjuda på.

Annars måste jag nog säg att man hittar ett litet guldkorn här o ett där (fast jag köper inte pärlhattar så ofta så där finns säkert nån som har bättre koll). Fru Pärla har några -- om de är till pärlhattsblommor kanske den här eller denna är av intresse. Små söta blommor fann jag hos Smyckestillbehör.se, som även de har lite andra varianter. Danska Nordic Beads har också några (scrolla nedåt, förbi sterling o vermeil om du vill se de pläterade).B for Beads har lite fler i sp, tibet eller sterling.

Inte inom EU, men om du vill ha färg så finns alltid cloisonnépärlhattar också.

Annars finns det några tuts för den som vill tillverka sina egna pärlhattar också (silverlera, pärlor, strasstenar, polymerlera, metalltråd osv). Det går också att "pynta" färdiga hattar så de ser lite lyxigare ut, se t ex de här örhängena.

Pyttelite
2019-12-18 23:50
#22

Pärlhattsblomma låter mycket poetiskt! Vilka fina saker det går att göra med enkla medel men misstänker att det krävs en hel del träning. Brukar vara så med sånt som ser enkelt ut - från en med tummen mitt i handen. 🥺


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: