Information

Vinnare i Antiktävlingen!

2009-03-24 13:39 #0 av: Allamej

Väldigt många vackra bidrag kom in men det var några som utmärkte sig extra mycket. Grattis till vinnarna och en stor applåd till alla deltagare för ett jobb bra gjort!

Tillägg!
Jag måste erkänna, jag missade rösterna från två personer, slarv i natten. Tur i oturen så påverkade det inte de vinnande bidragen. Den kompletta listan ligger längs ner i denna artikel.
Pärlugglan Skäms!

Vinnare är bidrag nr 5, Kissidor, 80 poäng:

vinnare.jpg

Hatschepsuts amuletter

Jag valde ett egyptiskt tema, även om det hade varit fantastiskt spännande och fantasieggande med något mer udda som tex ett sumeriskt eller etruskiskt tema. Men tack vare de egyptiska faraonernas enorma storhetsvansinne så finns det ju så mycket mer bevarat att inspireras av därifrån så jag tog ändå den lätta vägen :) .

Jag vet ju att de smycken jag gjort inte är några som precis hade kunnat finnas då - men jag har arbetat utifrån en känsla av färger och former och symboler som var viktiga för de gamla egyptierna och min tanke är att om mitt set hade presenterats för någon av dem så kanske de hade kunnat relatera till det och tänka sig att bära det!


Hatschepsut var ju den kvinnliga faraonen som faktiskt hade den makten i sitt eget namn - ofta avbildad med skägg och andra manliga symboler men enligt historien förnekade hon inte själv sitt kön. Faraonerna och deras familjer hade förstås ceremoniella smycken som var i princip omöjliga att bära till vardags, men jag har då tänkt mig att de precis som alla andra velat smycka sig även till vardags - och då helst med något som haft anknytning till de gudar och symboler man fäste sådan oerhörd vikt vid!

Det egyptiska gudahuset är verkligen en salig röra där den ena förknippas eller förväxlas med den andra och byter skepnader och kopplingar och lojaliteter så man blir alldeles snurrig, men det finns iaf kopplingar både mellan Bastet och Ra (Bastet förknippades ursprungligen med solen snarare än månen - man sa att katter bar solen i sina ögon på natten, häftigt va :) !) och mellan Bastet och Wadjet och mellan Wadjet och Ra, puh :) ! Så låt oss fantisera om att denna gudatrio kanske hade särskild betydelse för Hatschepsut och att hon hade velat bära dem med sig i form av detta smyckeset?


Mitt set i guld och svart (vilket jag tror hade känts naturligt och smakfullt för de gamla egyptierna) består av:

*

Örhängen med Bastet i sin kattinkarnation som jag tänker mig från pyramidens topp hälsar Ra, solen.
*

Armring med Wadjet - Nedre Egyptens beskyddarinna - i sin orminkarnation.
*

Halsband med Horus öga (en symbol som även den förknippas med bla både Ra och Wadjet) och så själva Ra, solen.

Material och tekniker:

*

Örhängen: Tierracastkatter på brickstitchpyramider i 4mm kuber
*

Armring: Tubulär peyote i 8/0 (avsmalnande mot svans och gap med 11/0 och 15/0, kobrasköld i ladder stitch i 11/0) - tuben uppträdd på svart 1mm koppartråd vilket gör armringen sas stel men formbar.
*

Halsband: Spiral rope i 8/0 med "hängögla" av peyote i 15/0 och rivoli Preciosa Marea 18mm infattad i tubulär peyote i 11/0 och 15/0 med solstrålar av firepolished 4mm

 

Andra Plats går till:

Bidrag nr 12, SofiaDalarna, 74 poäng och vald av sponsorn

andratvå.jpg

Jag har gjort ett halsband med inspiration från det gamla Egypten. Deras smycken var i huvusak av guld, och de hade ofta halvädelstenar i smyckena, till exempel den ljusblå turkosen som kom från Sinai.

Stenarna ansågs ha magiska krafter. Till halsbandet har jag gjort en stomme av två guldpläterade metalltrådar. Runt dem har jag coilat och snurrat fast tunnare tråd, med pärlor på.

Jag har använt 100 små guldfärgade pärlor, guldiga filigranpärlor, guldiga seedbeads, turkoschips, fem amazonitpärlor och avlånga turkosa pärlor.

De sistnämnda har jag tagit från ett trasigt halsband jag fick när jag var sju år. Jag valde att blanda upp turkoserna för att ge ett mjukare intryck.

När jag valde material var det en självklarhet att välja guldfärgat. Sedan valde jag en av ädelstenarna egypterna använde, och då turkoser eftersom jag tycker att de är vackra, och färgen påminner även om hur viktig Nilen är för Egypten.

Man kan även använda smycket som ett "pannsmycke" i håret, men det är kanske inte så egyptiskt, utan lite influerat från de andra länderna...

Ett jättegrattis till er båda!

Hela listan (ni som vill att ert namn publiceras, skriv i denna tråd vilket bidrag som är ert, så tar jag det som ett bifall)

Nr Namn                      Poäng
 1  Leja                  35
 2  Maneki              66
 3  Allamej              62
 4                          49
 5  Kissidor             80
 6                          67  Egentligen diskad pga av ej inlämnade röster!
 7                          54
 8  Cessy                60
 9   SusannAlg         44
10  Mindfields         72
11  Tigris                72
12  SofiaDalarna      74
13  Paerlugglan       60
14                          50
15  NeedfulThings    67

Anmäl
2009-03-24 14:12 #1 av: Mindfields

GRATTIS till er båda! Främst till SofiaDalarna som fick vänta längre på sitt besked! :)

Jag som ladrig varit med i någon tävling innan har fått blodad tand, när är nästa tävling? :)

Nu ska jag återgå till min uppsats i Svenska B.... :(

Anmäl
2009-03-24 14:44 #2 av: SofiaDalarna

Men OJ- är det sant? Jag är helt överväldigad nu!.. SkrattandeSkäms Detta är den första tävling jag vinner, och det känns jättekul! Vad roligt och sporrande att det är så många som har tyckt om mitt bidrag! Och priset kommer verkligen väl till pass nu för min del som ni förstår!.. Glad

Den här tävlingen var jätterolig, även om jag inte hade vunnit såklart, vilket jag inte hade räknat med. Det har varit jättekul att fundera och skapa, och det har varit kul att se vad ni andra har gjort. Tack igen till alla medarbetare och sponsorer som ordnade denna tävling.

 

Vad snopet för dig Mindfields att inte du fick något pris... Vi var ju bara en hårsmån ifrån varandra... Skäms Men, nu har du som sagt fått blodad tand till nästa tävling istället. Flört Lycka till med uppsatsen föresten!..

 

 

Anmäl
2009-03-24 14:48 #3 av: Mindfields

SofiaDalarna, för mig räcker det att jag fick så många röster! Från er! :)

Anmäl
2009-03-24 15:10 #4 av: Cessy

Än en gång - Stort Grattis till er allaCongratulations

Fantastiska bidrag ni har gjort.

 

Javisst är tävlingar roligaHeartför de får ju en att tänka o göra annat än man annars skulle ha gjort. Att prova andra vägar o fundera lite på hur man skall ta sig ann tävlingen (vad man skall göra o hur detta skall lösas). Tävlingar skänker ett annat perspektiv åt pärl/smyckesskapandet o det är detta som är den roligaste biten, näst att få se alla fantastiska bidrag som andra skapat utefrån samma tema/uppgift. Ja tävlinga är helt enkelt något väldigt kul o kreativitetsskapandeCelebtation

 

Än en gång grattis till er vinnare o till alla er andra som var med o skapade så många fantastiskt fina bidrag

Anmäl
2009-03-24 15:28 #5 av: maneki

Stort grattis till vinnarna! Glad

Jättefina bidrag, allihopa, o alltid kul att se många olika tekniker i samma tävling.

Håller med om att tävlingar är så roliga. Hoppas det inte dröjer allt för länge tills det kommer en ny. Flört

Anmäl
2009-03-24 15:56 #6 av: Evahelene

Grattis bägge två! Och Mindfields, nästa gång kan det vara din tur att vinna!

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2009-03-24 16:21 #7 av: Mindfields

Jag behöver inte vinna, men jag vill tävla igen! :D Blev så sugen så jag letade upp ett par tävlingar som två butiker står för, så jag får se om jag lyckas arbeta "under press" ;)

 

Anmäl
2009-03-24 17:01 #8 av: SusannAlg

Grattis!!!

Anmäl
2009-03-24 17:25 #9 av: 53goran

Ja grattis till vinnarna, men jag måste säga att alla hade fina bidrag. Jag är så imponerad på er som får till så fina smycken efter teman. Klarar inte av det själv.

Anmäl
2009-03-24 20:14 #10 av: Tigris

Grattis grattis till vinnarna!

Kan bara hålla med om att det var kul att se ett så variationsrikt fält av tävlingbidragGlad

Anmäl
2009-03-24 21:44 #11 av: mattiz73

Grattis Kissidor och Sofia!

Anmäl
2009-03-24 22:23 #12 av: ommok

Stort grattis till vinnarna!

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2009-03-24 23:12 #13 av: NeedfulThings

Ja, grattis till 2 värdiga pristagare!Skrattande

Anmäl
2009-03-24 23:22 #14 av: Paerlugglan

Än en gång, grattis till både vinnare och alla övriga!

Anmäl
2009-03-25 07:21 #15 av: kissidor

uj det blev många trådar som det grattades lite här och lite där i nu - tappade kollen var jag varit Skäms

men stort tack för grattisar Thank you, det var så roligt bara att vara med i den här tävlingen och klura och pyssla med bidraget, och det här med priset är så roligt att det är inte klokt Glad!

och stort grattis sofia till ditt pris Congratulations, och bra gjort allihopa Clap!

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2009-03-25 12:22 #16 av: leja

Värdiga vinnare. Men det var svårt att rösta med alla fina bidrag. Tycker dock mycket om röstningssystemet, så där får arangörerna beröm med.

Glad

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2009-03-25 14:40 #17 av: SofiaDalarna

 

 

 

Tack allihopa!    Thank you Detta har varit jätteroligt!!

Och grattis med till Dig igen, Kissidor! Och bra tävlings-klurat och -skapat allihopa!

 

Anmäl
2009-03-25 19:10 #18 av: Cessy

Ja att pärltorget har mycket trevligt att omsätta vinstpengarna vet jag ju. Så många olika härliga pyttepärlor o en hel del annat godis så du lär inte få något problem att omsätta din vinst SofiaDalarnaFlört

 

Men Suzahlsa är det säkert ett år sedan jag handlade på. Vet ju att hon har mycket halvädelstenar, men lite nyfiket vad du har o välja på Kissidor så surfade jag dit o tittade igår o tittade runt. Oh hjälp så mycket jag skulle vilja ha. Bland annat en massa fina stora agater, som t.ex den här och den här

Igår lyckades jag med stor möda ta mig ut ur shoppen utan o handla, men har ju funderat på dessa två agater jättemycket under dagen o kikade dit försiktigt igen o upptäckte att hon har 15% rabatt t.o.m. den 30/3, så idag åkte dessa två ner i varukorgen, för de kan ju bli så jättefina hängen eller att coila med. Tyckte ändå att jag var duktig som inte bara helt besinningslöst kastade ner allt fint jag hittade där i korgen o höll mig till att ta hem dessa o jo nåja något litet annat slank också ner i korgenObestämdSkämsTungan ute o hade ju inte tänkt att skriva direkt om detta, men så kändes det som att jag i alla fall borde tipsa om rabatten, så att där är fler som kanske faller för frestelsen så behöver jag inte känna mig helt ensam

Anmäl
2009-03-25 19:23 #19 av: maneki

Men, Cessy, varför lurade du in mig på Suzahlsa? Förvånad O säger att hon har rabatt... Jag som ska spara pengar o just shoppat...

För visst finns där pärlor jag suktar över. Som de här. Den där stora, blå agaten var ju inte heller helt fel. Nej, det får nog tyvärr vara för den här gången...

 

Anmäl
2009-03-25 19:28 #20 av: Mindfields

Jag har beställt en hel del från Suzahlsa, alltid bra stenar! La in min senaste order idag på allt jag vill ha framåt våren nu.. Ja, jag lär väl komplettera senare ;) Nu väntar jag spänt på brevbäraren!

Anmäl
2009-03-25 19:29 #21 av: Mindfields

Maneki, jag har de du visade på bild, utom tuberna i soocho jade, jag köpte de stora runda istället. Allt är i superfin kvalité!

 

Anmäl
2009-03-25 19:47 #22 av: Cessy

Hm..........kanske jag inte ville vara ensam med dåligt samvete Flört Skrattandefast det var ju just det här med rabatten som fick mig skriva, för det är ju dumt o missa den om man gillar den här typen av stenarOskyldig o jo de stenarna jag fick därifrån i fjol våras var av fin kvalité. fast i vanliga fall vill jag ju helst köpa sådant i strängar, för då blir ju priset något lite billigare, men så här stora som dessa agaterna som jag länkade till har man ju ingen nytta av i mängder för det är ju kanske ett par hängen man gör o då är det ju roligare att få köpa ett par olika sorter istället.Kyss

Anmäl
2009-03-25 20:26 #23 av: NeedfulThings

Även jag har hittat en sten att sukta efter idag - pink opal. Inte i ovan nämnda butik dock, men visst är den fin?

De du köpte där Cessy såg jättefina ut, likaså de du suktade efter maneki.

 

Anmäl
2009-03-25 22:07 #24 av: Tigris

Gaaah!

 Varför skulle jag läsa här nu då om 15% rabatt och allting...

*kniper ihop ögonen hårt*

Anmäl
2009-03-25 22:24 #25 av: kissidor

du kunde ju ha väntat med att locka in hela forumet på suzahlsa tills jag hunnit shoppa upp mitt pris cessy Rolling Eyes - tänk om dom snor alla mina grejer som jag ska ha Drool Shockedno! Rolling around laughing

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2009-03-25 22:31 #26 av: maneki

*lol* (<-- för lat för att kopiera in smiley)

 

Anmäl
2009-03-26 00:10 #27 av: Paerlugglan

Leja: Tack för berömmet! Men det går att utveckla och vi har lite idéer inför nästa tävling.

Cessy: Vilka snygga agater, väcker habegär. Vet inte om jag vågar besöka butiken.

Anmäl
2009-03-26 00:14 #28 av: Cessy

Tja jag skulle ha turkosblå krack. agater o de var slut, så hoppas du shoppar snabbt Kissidor, för annars så är nog risken stor att det tar slut ännu mera. Trodde faktiskt att du redan hade shoppat klart o att det var jag som var eftersläntraren, men jag får ju istället facetterade granater. Granat var faktiskt en av mina favvo´s på den tiden innan jag började göra smycken själv (antagligen för att jag hade råd med sådana smycken för granater brukar ju vara infattat i förgyllt silver, så det var ju något som såg finare ut än det var. Sedan när jag började göra egna smycken så har jag helt tappat bort granaten o bara gjort lite med granatchips - konstigt att det kan bli så, men nu blir det ju i alla fall så att det kommer hem lite granater i alla fall.Glad

 

Åh urfläkta Tigris - du kan ju bara kika ur ögonvrån med ena ögatFlörtSkrattande

 

Vet inte om Suzahlsa hade just Pink Opal, men hon har i alla fall en del olika opaler det vet jag. En opal som jag skulle vilja ha tag i har jag inte hittat någonstans. Tror den är australiensisk o regnbågsfärgad o skimrar. Antagligen alldeles för dyr för att finnas på den vanliga halvädelstensmarknaden o för att jag någonsin skall ha råd med den, men den är underbar.

Anmäl
2009-03-26 07:40 #29 av: kissidor

nix cessy jag hade inte shoppat än - jag fick "grattis och välkommen att handla för din vinst"-mailet igår kväll så jag letade också förgäves runt efter dom crackade blå som jag såg där för ett par dar sen Gråter. men igår kväll satt jag och stoppade i varukorgen för brinnande livet iaf men hann inte gå igenom och checka ut. det tar ju en stund att gå igenom hela skattkammaren Tungan ute! men som du säger är det nog allt bäst att rappa på Skrattande!

jo förresten, hon har rosa opal

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2009-03-26 08:45 #30 av: Mindfields

Cessy, har du kikat hos http://riddgem.se/ eller hos http://www.egnasmycken.se/ (samma ägare) för opaler? Hos riddgem har det ibland funnits från Australien, men de har ju mest till infattningar.

 

Anmäl
2009-03-26 08:46 #31 av: joggman

Jag är mycket imponerad av de vackra smyckena, rena konsten.

Jag som trodde att smyckestillverkning bestod i att trä pärlor på ett band!!

Ormlänken, skulle den gå att tillverka som halsband?

 

Anmäl
2009-03-26 10:23 #32 av: kissidor

det var nog needful som hade fastnat för rosa opal :)

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2009-03-28 17:08 #33 av: Idaz

Grattis! Värdig vinnare!!!

Anmäl
2009-03-28 17:30 #34 av: kissidor

tack idaz :)

oj joggman jag hade inte sett din fråga! verkar vara nåt slags märklig fördröjning på när ett inlägg blir synligt för mig ibland Obestämd. för det är min ormarmring du syftar på eller? tja det är väl bara att sy på några timmar till egentligen får jag förutsätta Glad. jag har ju bara gjort detta armband än så länge och visste inte förrän det var färdigt hur bra det skulle funka, men det gick väl rätt bra tycker jag. (dock skulle jag kunna tänka mig att pröva med en ännu grövre metalltråd nästa gång)

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2009-03-29 20:22 #35 av: joggman

#34, Ja, det är din läckra ormarmring jag syfar på.

Jag skulle kunna tänka mig att det skulle bli urläckert runt halsen.

Anmäl
2009-03-29 22:50 #36 av: ommok

Håller med dig, joggman, ormlänken är fantastiskt fin och skulle säkert funka som halssmycke!Skrattande Du kanske skulle prova, kissidor? Dina smycken är ju urläckra!!!

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.