Information

Det är inte bara vi

2008-08-27 20:09 #0 av: Allamej

I över 40.000 år har människorna utsmyckat sig själva med olika sorters pärlor

Den primitiva mannen använde pärlor för skydd mot ondska och för andra religiösa riter. Likaså gjorde egyptierna. Romarna använde dom som dekorationer och ibland som valuta, medan den moderna människan ser dess estetiska värde.

Men även idag används pärlor i religiösa situationer.

Några av de tidigaste pärlorna gjordes av ben ifrån djur, träddes på naturfibrer och bars av människorna i hopp om att djurens andar skulle skydda dem från ondo.

Choke-Bird-Bone-Bead-sm.jpg

 

Att Egyptierna ofta krediteras att ha gjort den första glaspärlan så är det fortfarande mycket debatt om detta. Men även om dom inte var dom som tillverkade den absolut första glaspärlan så har dom lämnat ett otvetydigt arv i form av intrikat smyckestillverkning.

jewelry2.jpg

 

Idag kan de flesta länder erbjuda pärlor i alla former, material och storlekar. Och även om man kan beställa historiska pärlor online så kan vi alla inspireras av de tusentals år av smyckestillverkning som är vår historia.

Anmäl
2008-08-27 22:24 #1 av: Yuki

Väldigt intressant. Tänk att det går så långt bak i tiden!

Bra skrivet.

Anmäl
2008-08-29 01:26 #2 av: zmulan

Åh vad intresant att läsa!! =)

Anmäl
2008-09-17 15:41 #3 av: virkmaja

är arkeolog i grunden och har grävt ut en stenåldersgrav där kvinnan i graven hade fått ett poncho av rörpärlor på sig vid gravläggningen... ett riktigt pillergöra att dokumentera varenda pärla, tog nästan en vecka med bara pärlorna... sen hade hon med sig en massa annat i graven också. utgrävningen skedde på Gotland våren -06.

Anmäl
2008-09-17 16:14 #4 av: Allamej

#3 Vilket spännande jobb du har :) Jag skulle tycka att det var otroligt kul och intressant att jobba med utgrävningar :)

Anmäl
2008-09-17 16:26 #5 av: virkmaja

#4 Just nu är jag arbetslös, i jakt på den rätta lokalen, sen så ska jag bli företagare... sälja pärlor så klart!

Anmäl
2008-09-17 19:14 #6 av: aussiemia

Åh, vad spännande att vara arkeolog! Hur länge har du varit det?

Sälja pärlori egen butik...DET är ju också något som jag vill. Just nu håller jag på med sista terminen innan jag är färdig sjuksköterska och jag vet inte om jag vill längre. Jag skulle vilaj hålla på med pärlor, skapa, wirweork och ha en egen studio ...Tänk va, jag hade ingen aning om jag hade det i mig..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.