Annons:
Etikettinformation
Läst 5425 ggr
Allamej
8/27/08, 8:09 PM

Det är inte bara vi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I över 40.000 år har människorna utsmyckat sig själva med olika sorters pärlor

Den primitiva mannen använde pärlor för skydd mot ondska och för andra religiösa riter. Likaså gjorde egyptierna. Romarna använde dom som dekorationer och ibland som valuta, medan den moderna människan ser dess estetiska värde.

Men även idag används pärlor i religiösa situationer.

Några av de tidigaste pärlorna gjordes av ben ifrån djur, träddes på naturfibrer och bars av människorna i hopp om att djurens andar skulle skydda dem från ondo.

Choke-Bird-Bone-Bead-sm.jpg

Att Egyptierna ofta krediteras att ha gjort den första glaspärlan så är det fortfarande mycket debatt om detta. Men även om dom inte var dom som tillverkade den absolut första glaspärlan så har dom lämnat ett otvetydigt arv i form av intrikat smyckestillverkning.

jewelry2.jpg

Idag kan de flesta länder erbjuda pärlor i alla former, material och storlekar. Och även om man kan beställa historiska pärlor online så kan vi alla inspireras av de tusentals år av smyckestillverkning som är vår historia.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Annons:
Yuki
8/27/08, 10:24 PM
#1

Väldigt intressant. Tänk att det går så långt bak i tiden!

Bra skrivet.

zmulan
8/29/08, 1:26 AM
#2

Åh vad intresant att läsa!! =)

//Zmulan

Medarbetare på http://smyckestillverkning.ifokus.se/

virkmaja
9/17/08, 3:41 PM
#3

är arkeolog i grunden och har grävt ut en stenåldersgrav där kvinnan i graven hade fått ett poncho av rörpärlor på sig vid gravläggningen… ett riktigt pillergöra att dokumentera varenda pärla, tog nästan en vecka med bara pärlorna… sen hade hon med sig en massa annat i graven också. utgrävningen skedde på Gotland våren -06.

Allamej
9/17/08, 4:14 PM
#4

#3 Vilket spännande jobb du har :) Jag skulle tycka att det var otroligt kul och intressant att jobba med utgrävningar :)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

virkmaja
9/17/08, 4:26 PM
#5

#4 Just nu är jag arbetslös, i jakt på den rätta lokalen, sen så ska jag bli företagare… sälja pärlor så klart!

aussiemia
9/17/08, 7:14 PM
#6

Åh, vad spännande att vara arkeolog! Hur länge har du varit det?

Sälja pärlori egen butik…DET är ju också något som jag vill. Just nu håller jag på med sista terminen innan jag är färdig sjuksköterska och jag vet inte om jag vill längre. Jag skulle vilaj hålla på med pärlor, skapa, wirweork och ha en egen studio …Tänk va, jag hade ingen aning om jag hade det i mig..

aswedishsmorgasbord.com

Annons:
virkmaja
9/17/08, 7:18 PM
#7

#6  I bara nått år, sen så kom jag underfund med att det var ju egentligen inte det jag brann för, utan för hantverket…

Upp till toppen
Annons: