Information

Vad behövs då jag ska börja fusa glas i en micro?

2012-02-07 12:13 #0 av: Cessy

Frågan om vad man behöver köpa då man ska starta fusa glas i en microburk t.ex Hot Pot har kommit upp några gånger o det kan ju vara värt att kort nämna lite vad som behövs om någon är sugen på att köpa sig en burk o försöka.

Ja först o främst behöver du en burk som fungerar i micron. Det finns några olika sorter t.ex Hot Pot o Artbox. I sverige finns sådana burkar att köpa bland annat hos Folkare.com, Smyckestillbehör, PMC o SlöjdDetaljer. Det finns microburkar i olika storlekar o flera av ovannämnda ställen har både den lilla burken o den stora o vissa säjer både enbart burken eller burken + ett litet startset. Vill man handla utomlands/ebay så kan man även köpa en Hot Pot på t.ex Glass Studio Supplies. Man kan förrutom fusa glas i dessa burkarna även använda dem till silverlera.

Nå nu har du det viktigaste - en burk o hemma har du en micro där du då kollat att burken får plats. Nu är det tyvärr så att alla microvågsugnar inte fungerar lika bra o fusa i o eftersom det blir väldigt varmt inne i micron då du fusar i burken, så bör micron inte innehålla stora dela som är av plast. Det bör även vara en micro som i alla fall har 3 effektlägen (gärna fler) o plattans bör snurra för att kunna fördela microvågorna jämnare i burken. Ugnen bör helst gå till minst 750w.

Nu har du alltså burk o micro o nu behöver du ju glas o oavsett om det är planglas eller dichroiskt glas du köper så bör det du köper hålla samma COE = Coefficient of Expansion. Olika glas har olika COE o det är ett mått på hur glaset utvidgar sig o hur det drar ihop sig. Om glas med olika COE fusas ihop så kommer det spricka, för det är inte kompatibelt med varandra, därför de enkelt sagt inte utvidgar sig o drar ihop sig riktigt samtidigt. Det kan spricka direkt, men det kan också spricka först efter en tid. Därför ska man alltid göra en cabbe (= cabochon) eller vad man nu gör för något med glas som håller samma COE. Det finns flera olika vanliga COE o läs vidare om det här. Du kan givetvis ha flera glas med olika COE hemma o det går lika bra att använda t.ex system 96 som Bullseye i burken, men bara inte samtidigt på samma cabbe.

Du behöver dels lite färgat glas o detta finns dels i transperant o dels opal (dvs glaset är opaka) o dels klarglas (ofärgat glas). Sedan finns det en rad andra glas som streaky, irid o.s.v. men till en början kanske du nöjer dig med ha lite olika färger o köper in de lite dyrare glasen sedan när du testat o vet om fusa i burk är något för dig. Här ser du några exempel på olika färgade transperanta planglas i bullseye i 3mm .

Både transperanta o opalglas finns i både 3mm o 2mm tjocklek, medans irid, streaky m.fl. alltid är 3mm tjocka o du ser i spalten till vänster de olika kategorierna av planglas som finns o köpa. Om du inte är van vid att skära i glas o vill ha lite olika färger o testa till en början så rekommenderar jag att du startar o köpa 2mm transperant o 2mm opal för 2mm säljs i 10x10cm bitar. Då kan du få hem lite olika färger till ett vettigt pris o så småningom när du blir bättre på att skära i glaset o dessutom har dina favoritfärger så kan du beställa 20x25cm skivor (finns även 50x40 cm o fullskivor, men det är nog lite overkill så länge man bara har en burk).

Om man handlar på WarmGlass så har de även något de kallar studentpack det är pack av glasbitar i varierande storlekar o färger eller tektaglas (=klarglas). Tektaglaspacken kan även ha varierande tjocklek på glasen då tektaglas finns i 3mm, 4mm o 6mm. Detta kan vara bra startpack om man har svårt o välja eller är osäker på vad man behöver o bekvämt sätt att få lite olika glas att testa på.

Nå burk, micro o planglas har du nu o kanske vill du även ha lite glitterglas=dichroiskt glas. Även dichroiskt (som jag sedan kallar dichro) glas finns i olika utförande, som enfärgat, med mönster, etsat o med olika struktur o det finns även dichroiskt glas som ger en skrynkelyta. Här kan det till en början löna sig o ta hem lite scrappack så att man får testa lite olika färger m.m. till en lite billigare peng.

Dichro finns i både klarglasutförande o på svart botten. I det klara glaset kan du se både glasets transmitted (remiterande) färg o dess reflected (reflekterande) färg. På svart botten ser du bara ett glas reflekterande färg. (green/pink på svart botten så ser du allltså inte den gröna färgen men väl den rosa, medans om det ligger på ett en klarglas så kan du se båda färgerna) Vilken färg som slutligen ett dichroiskt glas får beror dels på i vilken värme det körs i (till vilken fusningsgrad du kör biten) o dels beror det på hur tjockt det dichroiska lagert är. En del färger skiftar mer dramatiskt medans andra bara blir en annan nyans av samma färg, men allt det här hör eg. hemma mer på hur saker blir då man fusar, så jag ägnar inte mer åt detta nu.

Ok burk, micro, färgat o klart planglas o dichro har du nu - vad mer. Jo givetvis behöver du en glasskärare. Man kan köpa billiga glasskärare på typ biltema, man kan köpa svindyra exklusiva glasskärare för ganska många hundralappar o man kan köpa en lite bättre men ändå inte så dyr skärare vars resultat du troligen blir ganska nöjd med. Här finns lite olika glaskärare o jag rekommenderar en Toyo till en börja med o den ska du ha lite olja i. Symaskinsolja fungerar bra om du har det hemma. Själv blev jag aldrig speciellt bra på denna skäraren o jag skaffade ganska snabbt en Toyo med pistolgrepp istället. Denna gjorde för mig jätteskillnad o plötsligt fick jag snitt som gick lätt o bryta ut från glaset o där snitten gick rakt, men allt är ju en fråga om tycke o smak.

Nu kan du skära ditt glas men nu behöver du också en tång för att bryta ut glaset med o antingen köper du den billiga plasttången eller en i metall. Det viktiga är dock att du ser till att skydden på käftarna alltid sitter på o om de blir slitna finns nya sådana att köpa.

När du skär behöver du även något att skära mot o som inte fördärvar knivhuvudet på skäraren. En vinkelhake i tjockare plast är väldigt bra o ha. Vad du än väljer o ha som "linjal" så är det viktiga att den är stor nog så att du kan hålla den pressad mot glasytan, för att underlätta för dig att kunna göra ett rakt snitt. Det är också bra om det du använder är lite tjockare (ca 0,5cm) så att du kan dra med skäraren längs din linjal o att materialet i linjalen inte skadar skärbladet i din glasskärare.

Jo en sak till behöver - något som skyddar botten på din microfusingburk. Jag använder enbart thinfire o jag byter ut det när behov finns. Det ska täcka botten under din glasbit o i alla fall gå ca 1-2 cm utanför runt om din glasbit o det ska vara helt. Annars kan glaset brännas fast i botten på burken o fördärvar ju då din burk. Det rekommenderas att man även använder 1mm fiberpapper under thinfiren för att vara säker på att man skyddar burkplattan ordentligt. 1mm fiberpappert kan du har kvar under flera fusningar, medans thinfiren måste du byta oftare. Folk brukar om de använder 1mm i botten o thinfire ovanpå helt enkelt gå ut o försiktigt blåsa bort thinfiren. Sedan kan man ju lägga på ny thinfire men behålla 1mm fiberpappert några gånger till.

En sak jag alldeles höll på glömma bort - det är skyddshandskar så att du kan ta i din varma burk. En del kör med grytlappar o det går, men man ska inte glömma att även själva microvågsugnen blir glödande varm så ett par skyddsvantar är en god investering o så bara en liten varning. Ställ inte din varma burk på ett grytunderlägg för då kommer den bli svart o börja osa o i värsta fall så kan du få märken i bänken under. Ställ den i så fall på ett gjutjärnsunderlägg eller på spisen eller på en klinkerplatta/tegelsten.

Den här artikeln beskriver inte hur du kommer igång att fusa med din microburk. För detta rekommenderar jag att du istället läser trådarna som heter "Att fusa i microvågsugnsburk" (nr2, nr3, nr4 o nr5) De är nu i skrivande stund 5 st olika trådar o tar en stund att läsa men där kommer du antagligen få svar på dina flesta frågor. Du är också välkommen att fråga i den sista av dessa trådarna om det är något du undrar över.

Det finns också en artikel jag skrivet som heter "Att läsa glöden på glaset" o som jag också rekommenderar dig att läsa. Att läsa glöden på ditt glas o att du lär dig läsa hur glaset ser ut (hur det smälter i olika skeden) är det enda styrinstrument du har för att kunna veta hur resultatet kommer att bli.

Att mina länkar leder till warmglass beror inte på att jag på något sätt är sponsrad av dem, utan det är för att dels har de ett bra pris på sitt glas o dels har de ett stort sortiment (mycket att välja på) o dels har de ett bra fraktavtal för frakten inom europa. Glas väger snabbt o att skicka glas inom Sverige brukar tyvärr bli en dyr historia. Warmglass har en fraktklass för 2-30 kg o då kostar det 210-215kr (beror på hur pundet står jämnfört med den svenska kronan) för att få paketet till närmaste schenkerombud. Man får inte så mycket glas för 2 kg men för några kg till så får man hyfsat mycket o frakten blir som sagt var inte dyrare för det o det ska mycket till innan man kommer över 30kg gränsen.

Ni handlar ju givetvis precis var ni vill, men i warmglass sortiment hittar jag någorlunda o eftersom de ligger så pass bra prismässigt o har ett vettigt utbud, så då blir det naturligt att jag länkar dit. Jag hoppas att du ska få jättekul med din burk o många roliga timmar med glasfusing.

Lycka till!

 

tillägg: Det finns dock några saker till som man kan behöva o som jag inte fick med. Antingen använder man tidningar o skär glaset på eller så använder man en skärmatta Någonting som samlar ihop glassplittert bör man i alla fall ha.

Du behöver också ha ett lim o personligen föredrar jag Cerama 42.

Sedan bör man också ha något att slippa bort ev, vassa taggar, slipsvamp, filar eller sickle stone .

 

Anmäl
2012-02-07 14:28 #1 av: kissidor

vad bra cessy att du gjort denna sammanställning av info som säkert har funnits här nånstans men alldeles för utspridd för att vara praktiskt användbar för den undrande nybörjaren Glad! jag tycker också att du gjort en vettig avgränsning av ämnet, visst kan man börja prata tex 6mm-regel och reparationsgucka mm men då sväller det mycket snabbt ut till nåt som inte blir särskilt hanterbart vare sig att skriva eller att läsa.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-02-07 14:56 #2 av: Annicka.C

Super bra Skrattande Du tog jobbet som jag funderat på ett tag. Denna artikeln behövs! Jag lägger bara till ett underlag att arbeta på, (själv använder jag en kartong) men det är bra att veta att det finns.. http://www.cebex.se/glasworkshopbotten-p-4281.html?cPath=66_362

http://www.skapamer.se/scrapbooking/verktyg-till-scrapbooking/skarmattor/skarmattor-transparent 

Samt lim http://www.cebex.se/fastlimvattenbaserat100ml-p-5089.html

http://www.warm-glass.co.uk/bullseye-glastac-fusing-glue-p-2276.html

Mvh.A

 

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-02-07 15:13 #3 av: kissidor

vanliga dagstidningar funkar också hyfsat som skärunderlag Glad, och kan rentav vara till hjälp om man ska bryta ut lite komplicerade snitt eftersom det blir ett lite fjädrande underlag

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-02-07 15:58 #4 av: NeedfulThings

jag har en gammal tidning/reklamblad underst och sedan bubbelplast, som jag "viker över" när jag knäcker. Superbra uppsamlaing av småsmulorSkrattande

Anmäl
2012-02-07 16:09 #5 av: Cessy

Tack tjejerGlad Jo infon finns men utspridd i de 5 "att fusa med microvågsugnstrådarna" o eftersom det har varit aktuellt nu så tänkte jag att det nog kan vara bra om denna ifon finns samlad.

Jo Annicka jag tänkte faktiskt på skärmatta, men jag vet också att det råder ganska delade meningar om skärmatta är bra eller inte. Alla har ju någon form av tidningar hemma o däörför blev det inte något som jag kände behövde stå på någons inköpslista o man kan ju börja med tidningar för att hålla nere den kostnaden.

Själv hade jag från start - diskbänken belamrad med reklamblad o så en liten A4 skärmatta, men numera har jag en A3-skärmatta (o just köpt på skapamer.seSkrattande) o jag har helt tagit bort tidningarna eftersom skärmattan är så pass stor. Nackdelen med skärmatta är att allt smått glassplitter som ofrånkomligt kommer när man skär o bryter glas fastnar på ytan o det är lätt att få ytte-pyttesmåsår av detta. Nu står jag ju vid diskbänken, så jag sveper bort miniflisorna med fuktigt hushållspapper, men står man vid köksbordet så kan man ju inte göra så.

En skärmatta fjädrar också så på så vis går det nog på ett ut. Fördelen med skärmattan är ritlinjerna i den som underlätta skärandet ganska mycket för man har något o ta fasta på med vinkelhaken/linjalen o kan man bara lätt göra sig av med småsplittert så är skärmattan def. att föredra, men visst funkar det att tidningar också under o står man vid köksbord så underlättar ju tidningar att man kan samla ihop ev splitter när det är dax o bryta o packa ihop.

Så som alltid handlar det om tycke o smak o man kan ju börja med tidningar om man inte som jag har en liten skärmatta hemma sedan tidigare o på så vis kan testa vilket man trivs bäst med.

Anmäl
2012-02-07 17:39 #6 av: Cessy

o jo visst glömde jag limSkäms det limmet hos cebex som du länkade till Annicka är def. det bästa lim jag testat - cerama42. För ett fusinglim behöver man def. redan från start.

Sedan bör man också inkludera att handla något att slipa med. Antingen filar, eller slipsvampar eller sickle stone. Fär lite taggar kommer det bli ibland som man då kan slipa bort.

Anmäl
2012-02-07 20:39 #7 av: flower1

Jättebra artikel, Cessy Glad! Ja, jag har också alltid använt skärmatta. Perfekt med linjerna så att man får samma bredd på bitarna.

Något som jag inte hade från början, men som jag köpte senast jag handlade på warm-glass är en vinkelhake, med hål för att hålla fast glaset, och en "kant" under som ser till att glaset ligger rakt. Innan jag köpte den, använde jag en längre rak glasbit som jag skar mot Skäms och förstod inte vitsen med vinkelhaken, men nu kan jag inte vara utan den. Så smidig och smart! http://www.warm-glass.co.uk/small-cutting-lsquare-p-287.html

Här är min hemsida.

Anmäl
2012-02-07 22:57 #8 av: sanne62

cessy: detta var bra gjort av dig...när nästa gröngöling börjar bombadera er med frågor så kan du bara hänvisa till denna info...(klapp, klapp) (orkar inte hämta en smiley)

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-02-08 11:24 #9 av: Cessy

Tack tjejerGlad

Jo det är den vinkelhaken jag länkar till uppe i artikeln flower o det är en liknande jag köpte av kissidor då jag gått ws:en o den är kanonbraSkrattande. Nu har jag dock köpt en större vinkelhake, men inte testat den ännu. Detta för att den lilla inte fungerar speciellt bra då glasskivorna är större än 20x25 cm o i o med ugnen så kommer jag ju beställa 50x40cm skivor framöver o då är det ju nice om jag har en vinkelhake som räcker o inte behöver flytta den medans jag skärObestämd

Sedan skrev jag att min skärmatta är A3 men det är ju fel. Det var givetvis en A2 (60x45) jag köpte, för annars hade den ju inte varit tillräckligt stor för att täcka tillräcklig bit av diskbänken o samtidigt ändå kunna ha glaset på den.Den hade dock gärna fått varit 90-100cm lång så den täckt ännu mer av diskbänken, men det är ju inget standardmått i A-serien, så det finns nog inte ens. Jag tycker skärmattan fungerar jättebra som underlag o att få riktlinjehjälp ifrån med vinkelhaken, men man måste obönhörligen torka av den med jämna mellanrum för annars kommer man skära sig på småsplittert.

Anmäl
2012-02-08 17:06 #10 av: 53goran

Cessy, verkligen bra artikel. Den vinkhake du nu har köpt är väldigt bra. Sådana hade vi när jag gick på kurs. Den får jag beställa nästa gång det blir något från warm-glas. Köpte ju i somras glas för att göra tallrikar, men inte kommit igång ännu.

Anmäl
2012-02-08 18:57 #11 av: mialycktman

Tack för bra artikel, från oss som bombarderar er med frågor..............

Anmäl
2012-02-09 08:58 #12 av: sanne62

fast du glömde en viktig sak cessy...man måste köpa TÅLAMOD...en stor påse...

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-02-09 09:02 #13 av: Cessy

Oj att jag inte tänkte på detOskyldigFlörtSkrattande

Jo det tar lite tid o lära sig hur olika glas reagera. Lämpliga "körtider" o vad som funkar o vad som inte blir så bra. Man får i alla fall vara glad att man lär sig av sina misstag - ifall man nu kommer ihåg dem förståssSkäms

Anmäl
2012-02-09 09:29 #14 av: Cessy

o tack tjejer glömde jag skriva innanSkäms Roligt att ni tycker artikeln fyller sin funktionGlad

53goran: Trevligt o höra att den vinkelhaken är bra att användaGlad Just nu är den ju dessutom på extrapris, så då var det ju väldigt lämpligt att passa på nu när jag vet att jag kommer beställa större glasskivor än tidigare.Oskyldig Skar ju en 60x40 cm clear tekta i höstas med den lilla vinkelhaken o det hade aldrig gått om biten inte varit transperant, så att jag såg skärmattans ränder igenom glaset. För då fick jag ju hålla på o flytta vinkelhaken för att kunna skära den o det var ett rent under att jag fick det att fungera. Detta hade jag aldrig klarat i början, för då tyckte jag ju att skära i tekta (3mm glas) var ursvårt o det var ofta snitten/brytningen stack iväg. Jag blev helt enkelt aldrig en hejare på den raka toyoskäraren o höll väl den fel mot glaset när jag skar. Livet blev oerhört enklare när jag sedan väl beställt en pistolskärare, för det är ju inte så kul när snitten av speciellt stora skivor sticker ivägObestämd

Hoppas att du hittar inspirationen o tiden att göra de där stora faten sedan. Hur var det? Du köpte väl först en mindre ugn o sedan en större eller minns jag fel? Vad har du för ugn nu o hur stora fat har du tänkt dig att göra? Hoppas att du blir färdig att testa o det skulle som sagt var vara himla kul o få se en bild på dem sedanOskyldig

Anmäl
2012-02-09 14:07 #15 av: 53goran

Jag har en ugn från PMC ca 20 x 20 cm invändigt tror jag att det är. Sedan har jag en som är ca 35 x 35 cm inv. Den från pmc var ju för liten för att göra fat, därför önskade jag mig den då jag fyllde jämt. Har ju gjort rätt så många fat. Men nu ska vi försöka göra tallrikar som vi kan använda som mattallrikar. Beställde även en form då, när jag beställde glasen. Kanske inte det mest optimala formen som mattallrik. Vi har ju hållit på med vårt vardagsrumm och målat väggar och så. Men då det är klart och min födelsedag har varit ska försöka få fram ugnen och fusa lite.

 

Anmäl
2012-02-09 16:46 #16 av: Cessy

Då är ju min kommande ugn (Skutt Firebox 14) o din i stort sett lika stora då. Låter så spännande med dina fat. Du får lova o fota dem sedan o visa dem - du vet ju var Nicke Nyfiken borOskyldigSkämsSkrattande

Anmäl
2014-03-23 23:26 #17 av: Cessy

Lyfter upp denna artikeln då det ju kommit en del nya Hot Pot:are till forumet.Skrattar

Anmäl
2014-03-24 10:52 #18 av: Niwa

smart, fresta mig mera bara Skämtar


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2014-03-24 11:07 #19 av: Cessy

Haha - jo jag kämpade ju emot några år faktiskt. Jag skulle inte börja fusa, för jag visste ju precis hur dyrt det då skulle bli. Jag trodde nämligen med tanke på hur jag älskar glas även sedan tidigare, så skulle jag fastna rejält om jag började o man kan väl säga att jag hade rättOskyldig För nu är det ju bara glas, glas o glas o så ännu lite mer glas som gäller.Skrattar

Anmäl
2014-03-24 11:57 #20 av: Niwa

jag får inte , jag får inte, jag får inte Glad


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2014-03-24 19:45 #21 av: flower1

Klart du skall, Niwa Skrattar

Här är min hemsida.

Anmäl
2014-03-24 22:17 #22 av: ommok

Du kan få låna min lilla ugn och lite glas att testa med i sommar, Niwa! ;)

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2014-03-25 07:46 #23 av: Niwa

ahhh vi har ju disskuterat detta Ommok, jag överlåter allt glasande till de som kan Skämtar

min familj i vår lilla 3:a muttrar idag över pärlor o tråd, då skulle de få något riktigt att muttra över om det ligger glassplitter i köket


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2014-03-25 10:32 #24 av: ommok

Jo, jag tror dig, Niwa. Men kom gärna och hälsa på här i norrland, så kan du få testa glasfusing utan att din familj gör sig illa. Glad

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2014-03-25 10:48 #25 av: Niwa

yeah!!!!
kanske ska hoppas på att de åker upp utan mig en vecka o sedan ta svängen förbi dig på vägen upp till dem Skrattar


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.