Information

iFokus mot mobbning

2012-10-29 09:59 #0 av: Allamej

Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska uppsåtliga handlingar som anses hotfulla eller störande inom en social grupp. På iFokus har vi kommit överens om att inte tolerera mobbning

 

Många människor på ett ställe

iFokus 300 sajter besöks varje månad av omkring en miljon människor. Vi har alla olika bakgrund, erfarenheter och värderingar. Vi har olika saker att bidra med i diskussionerna. Det är styrkan med en plats som iFokus. Här kan du få nya infallsvinklar och perspektiv. Samtidigt ställer det krav. Vi måste vara lyhörda för varandra.

iFokus ska kännas tryggt

Vårt mål är att man som medlem ska uppleva iFokus som tryggt och fritt från mobbning. Vi måste därför uppträda på ett sånt sätt att inte andra känner sig hotade när vi diskuterar. Det en person uppfattar som engagemang och diskussionsiver kan en annan uppfatta som hotfullt eller kränkande.

Känner du dig utsatt?

Om du känner dig mobbad eller hotad är det viktigt att du talar om det. I första hand för värden på den sajt det gäller. I andra hand för någon av medarbetarna. Tala om vem eller vilka du känner dig utsatt av, vad som får dig att känna så och vad du förväntar dig att någon gör åt det. Bifoga gärna exempel från diskussioner. Då är det mycket lättare att bilda sig en uppfattning.

De flesta vill väl

Utgå ifrån att det du läser på iFokus är skrivet med gott uppsåt. Oftast är det nämligen så. Om du är osäker kan du alltid fråga vilken avsikt som ligger bakom ett inlägg.

Vänliga hälsningar, Niklas

Anmäl
2012-10-29 11:07 #1 av: Cessy

Ja mobbing av alla de sorter bör bekämpas o på iFokus förekommer en hel del som folk upplever som påhopp, men som ofta grundar sig i rena missförstånd. Folk uttrycker sig olika o uppfattar samma text olika o jag tror att det är viktigt att hålla i åtanke att i o med vi på en sajt varken kan läsa minspel/kroppsspråk eller tonläge, att försöka utgå från att folk i regel menar väl men kanske har ett annat sätt att uttrycka sig än vad man är van vid.

Härinne på smyckestillverkning har vi hitentills haft en väldigt vänlig stämning o alla har varit välkomna o jag hoppas innerligt att det får fortsätta så. Kanske en detalj som oftast glöms bort o som inte nämns i texten ovan är den tysta mobbingen. Den där man genom tystnad försöker frysa ut en medlem. Att vara här på smycketillverkning innebär att vi alla måste ge o ta. Vill vi få något (oftast omdömen om våra smycken eller andra alster) så är det viktigt att vi själva bidrar att ge andra detsamma som vi själva vill ha.

Att genom tystnad försöka frysa ut en medlem är lika mycket mobbing som att öppet hoppa på en medlem med ord o att lämna folk utan svar på sina frågor o undringar kan lätt uppfattas som väldigt fientligt o uteslutande. Så jag hoppas vi fortsätter att arbeta för att iFokus smyckestillverkning ska fortsätta vara den vänliga o trevliga sajt den alltid har varit o att vi ska slippa mobbingproblem härinne.Glad

Anmäl
2015-05-02 10:46 #2 av: Cessy

Dags att puffa upp denna artikeln igen, för den är ju alltid lika aktuell.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.