14 Silver och Chainmaille

två frågor ang nickel i Silver och motringar.

2010-06-26 15:07 #0 av: Levethia

Hej tänkte kolla lite med er som kanske lite mer erfarna med silver smycken.

Har tänkt att uppgradera mina smyckesdetaljer till sivler istället för nickel säkra metaller. Enda bekymmret jag har är att ingen webshop eller pärlbutik kan tala om för mig varifrån silvret är tillverkat ? Och det gör mig lite osäker eftersom en del silver speciellt om det kommer från USA innehåller nickel. Gjort en del smycken men de som fått smyckena eller har gjort beställningar och velat ha äkta silver, reagerar på silvret oavsett var jag inhandlat det.  Finns det ngn webshop som där dem har europiskt och nickelsäkert silver ? 

Sen min andra fråga är om det ngn som ver ngn webshop som säljer motringar/jumprings i en tjockare modell ?

Har upptäckt att när jag gör byzantine kedjor( kungskedja) så blir dem väldigt slappa om dem ligger på typ ett bord eller liknande, och det skall dem inte riktigt göra ? Eller??

Anmäl
2010-06-26 16:39 #1 av: Tigris

Butiker inom EU får inte sälja smyckesdelar som inte är nickelsäkra så köper du från svenska butiker ska du kunna vara trygg i att det är nickelsäkert. Om det mot förmodan inte skulle vara det så är det bara att reklamera.

USA har inte samma regler för nickel så handlar man där där får man vara på sin vakt.

Hur känslig man är mot nickel varierar ju från individ till individ så de som är mycket känsliga kanske bara kan ha finsilver, titan eller niobium.  

Är du säker på att det är nickel de reagerat på? En del silver kan vara ytbehandat för att förhindra oxidering och det finns de som reagerar på det istället.

Anmäl
2010-06-26 17:33 #2 av: maneki

Om du inte vill göra dina ringar själv så finns det många butiker som specialiserat sig på chainmail, dock inte så mycket i Sverige: BeadsistersThe Dragonfly Company, The Queen Ring, Blue Buddha Boutique, The Ring Lord, Metal Designz, Spiderchain osv. De har ringar i passande AR för de flesta teknikerna. Just byz har nog t ex Slöjd-detaljer också ringar anpassade för.

Byz ska ha ett nyckeltal/AR på 3,1-4,2 för att bli bra.

Anmäl
2010-06-26 22:31 #3 av: Mmadeit

vet inte riktigt men jag är nickelallergiker och kan INTE använda några örhängen i 925 sterling silver men däremot de flesta nickel säkra pläterade öron krokar... varför det vet jag ej. (detta gäller oavsett om det är köpt i sverige/europa eller usa/ebay)

Anmäl
2010-06-27 00:10 #4 av: Cessy

Jag är inte nickelallergiker (i alla fall inte konstaterad sådan) o jag kan inte använda SS-krokar, men däremot går det bra med en del (OBS - inte alla) nickelsäkra silverpläterade krokar. De jag köper på Continenta som är silverpläterade går fin-fint, men en del andra krokar som jag köpt i andra butiker fungerar inte, så jag är inte så säker på att nickel är den enda boven utan det kan finnas annat i legeringar, skyddsöverdrag som jag reagerar på o till 90% kan jag alltså inte alls ha SS-krokar, men någon enstaka gång går det bra. Jag tror att man skyller allt för mycket på nickel o att det finns andra ämnen som är minst lika allergiframkallande, men kunder brukar undantagslöst säga att de inte kan ha silverplätterade för att de är nickelallergiker o då brukar jag dra min egen historia om att tvärtom inte kunna använda SS just p.g.a. sår o klåda, men att dessa silverpläterade från Continenta går bra o döm av min förvåning - inte en enda "nickelallergiker" har någonsin kommit tillbaka o sagt att de inte kunde ha dessa krokarna o jag har alltid öppet köp o sagt att jag byter till äkta SS-krokar om de inte kan ha dem o det har inte hänt en enda gång under alla åren jag har hållt på smycken.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2014-09-25 09:01 #5 av: majo62

Har tillverkat massor av arm och halsband i kungalänk och den skall ha nyckeltal 3.5 för att bli bra. Det går inte göra den med mindra nyckeltal men upp till 4 kan fungera bra men då blir den lite "lös".

Anmäl
2014-09-25 12:13 #6 av: anki1

Jag köpte öronstickare på Panduro i somras och tänkte göra små örhängen att ha i sommar. Men döm om min förvåning  (eftersom jag känner till att det inte får finnas nickel i smycken sen 2004.) då jag upptäckte att jag inte tålde dom. Det var de här stiften som jag inte tålde. jag är nickelallergiker och kan inte ha nickelsmycken långa stunder utan att reagera. Det var dom här örstickarna jag köpte

Anmäl
2014-09-25 19:59 #7 av: Mmadeit

denna tråd är iofs 4 år gammal men iallaflal...

det får fortfarande FINNAS nickel i men bara små mängder och som allergiker kan den gränsen vara mer än vad man tål...
nickelsäkert som EU direktiven kräver är altså inte detsamma som nickel fritt...
sen kan det även vara andra metaller man reagerer på finns tex många som inte tål koppar men det pratas det sällan om...

Anmäl
2014-09-25 23:22 #8 av: Cessy

Jo både du o jag tål ju inte koppar Mmadeit. Så jag tål inte Sterling silverkrokar, men Continentas oäkta krokar har jag inga som helst problem med o det har inte min vän heller som har rejäl nickelallergi så eftersom både jag o hon tål dessa krokar så är det dessa oäkta krokar jag använder till mina örisar o jag vägrar använda SS-krokar då jag vet att vi är några som inte tål koppartusendelen i sterling silvert.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2014-09-26 08:26 #9 av: anki1

ja jag är väldigt känslig, men jag tål mynt o nycklar o sånt. man inte håller i mer än nån minut och handen har ju tjockare hud än örsnibbar, hals o handled.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.