Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
18 Glasfusing och silverlera

Att köpa o att starta fusa med ugn!

2011-12-27 17:22 #0 av: Cessy

Ja äntligen verkar min dröm kunna bli sann o min underbara mamma har lovat att jag ska få en fusingugn i födelsedagspresent *lycklig*Glad Tänker att där finns fler som jag som fusat med en Hot Pot eller liknande burkar i microvågugn men som också längtar efter att skaffa en riktigt fusingugn som kanske kan ha nytta av den här tråden.

För min del tänker jag antagligen beställa en Skutt Firebox14. Hyllan inuti denna mäter 35,5 x 33 cm Den är eg. bara obetydligt större än Skutt HotStart Pro, framförallt då det gäller cirkulära fat o skålar (35 respektive 34 cm) Lite större skillnad är det givetvis då det gäller få i 4-kantiga föremål. Fireboxen kan ta max 35x35 cm o HotStarten max 26x26 cm. Hotstarten kostar ca 7500kr inkusive moms o Fireboxen ca 9 500 kr inklusive moms. För båda två tillkommer givetvis frakten. Frågan är dock är detta värt de ca 2000 kr mer som Fireboxen kostar eller vad anser ni som vet o har fusat?

Finns det någon annan ugn som ni anser är mer prisvärd? Vilken i så fall?

Vad mer än ugn behöver man köpa till en början? Jo glas förståss men jag tänker mer på sådant som hylla, shelf primer, formar av olika slag. Vad man behöver helt enkelt för att komma igång?

Finns det någon som vet några bra nybörjarlänkar till att lära sig fusa med en fusingugn? Några bra böcker?

Antar att massa frågor kommer dyka upp efterhand o att det därför kan vara bra att ha en tråd där det går o ställa sådana frågor precis som det finns en tråd där man kan skriva o fråga om att fusa i microvågsugn

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-28 10:38 #1 av: kissidor

bra idé att starta även en sån här tråd cessy Glad.

ang hotstarten och fireboxen så vet du ju vad jag sagt - att nu såhär i efterhand kan jag tycka att jag väl lika gärna kunde ha tagit fireboxen istället när jag ändå hostade upp sådär pass mycket pengar. men jag hade nog egentligen inget val antar jag, det var ju i juletid jag köpte den och då ska pengarna räcka till mycket... jag hade väl egentligen bara satt undan 5000 och tänkt mig nåt mindre, så det var drygt nog att lägga till det som fattades och där fick smärtgränsen gå helt enkelt! men vad jag förstår har du blivit lovad pengar till en ugn baserat på priset för fireboxen, så då är det väl bara att tacka och ta emot Skrattande - om du nu inte kan välja att köpa glas och form och verktyg för mellanskillnaden förstås Oskyldig.

men som du säger är det bara med avseende på kvadratiska fat som storleksskillnaden blir påtaglig, och det jag ibland kan önska att jag hade mer av i min hotstart är snarare djup - för att det ger bättre resultat vid vissa mer avancerade metoder - och där skiljer det ju inget. misstänker att man måste upp i en helt annan prisklass för att få det, om man inte kan få tag i en gammal keramikugn billigt och har kunskaper eller kontakter så man kan få den anpassad.

 

hyllan och klossarna får du ju med, och är det som till min så får du även en liten påse shelf primer. men det är ju inte alls nödvändigt att använda sig av den, du kan ju köra vidare med thinfire som förut - fast det blir billigare med shelf primer, det blir det. men det är mycket jox med det, för helst ska man i såfall skrapa bort gammal primer och sen ha på ny Obestämd.

 

och det är ju svårt att slumpa utan form... mitt tips blir att i första hand skaffa en sån här kvadratisk sushiform: http://www.warm-glass.co.uk/mould-8034-square-slumper-255cm-x-255cm-p-385.html det är den största i modellen och den får du ju plats med i fireboxen. (den går i hotstarten också men inte med standardhyllan). det blir ett stilrent och elegant resultat och ger med den ganska stora släta ytan stora möjligheter att uttrycka sin kreativitet Skrattande. och skulle du börja med en rund form istället så måste du ju också köpa en cirkelskärare på samma bräde om det ska vara nån mening med formen. en cirkelskärare och ett antal runda formar lär du ju förvisso förr eller senare skaffa, men man kan ju inte köpa allt på en gång och då kanske det kan vara skonsammast mot budgeten att börja med en kvadratisk form och lite större glasskivor - några halvskivor och en 10-pack tekta 30x30 tex - så du kommer igång, och så kan du ta cirkelskäraren och fler formar en annan gång.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-28 11:06 #2 av: Cessy

Tack Kissidor för svaretGlad Jo jag har insett att ska man upp i större än Fireboxen så får man lite mer än dubbla pengarinsatsen o vill man ha verkliga möjligheter så handlar det ju om åtskilligt mycket mer, men med fireboxen kan jag ju trots allt göra en hel del o den räcker ju ganska långt ändå.Skrattande Bara att kunna göra mer än cabbar o de minsta fritformarna livar ju upp glasfusingandarna i mig ganska rejält.OskyldigFlört

o Jo det är en Firebox som är gåvan, för det var priset på den som jag nämnde då jag pratade om ugn. Tänkte just 4-kantaiga tallrikar till en början för att jag inte har en cirkelskärare o så några större fritformar med flera rutor/cirklar/droppar av något slag o så några större glasskivor då också förståss. Cirkelskärare o runda tallrikar får helt enkelt komma i nästa steg.

Fast en sak ska jag nog se till o få hem då när jag läser vad du skriver om separator o det är mer thinfire. Är inte så bra på det här med att tålmodigt skrapa loss sakerSkäms

Är det en sådan här form man behöver för att göra servettvaser med? Där står något om ett spray. Är det något som man behöver på alla formar eller är det bara på rostfria formar? Vad använder man på de andra formarna?

Känner att jag kommer bombardera dig o er andra ugnsfusare med massor med frågor, men jag ska i alla fall plocka fram min bok jag köpte i fjol (den danska boken om ugnsformat glas) så kanske jag hunnit fatta lite innan jag väl får hem ugnen till min födelsedagOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-28 11:18 #3 av: kissidor

jajamen cessy, en sån form är det som man draperar över. och just till rostfria formar brukar de rekommendera en sådan spray. men jag sökte den där sprayen förgäves i nästan ett år, innan wg tog in den. från usa fick de inte skicka den med flyg nämligen. så jag blev tvungen att lära mig det gamla vanliga sättet att prima stålformar, och si det gick ju också fast jag var skeptisk och nu har jag vant mig vid det såpass att jag inte tycker jag behöver sprayen Flört. den är ju inte gratis heller precis Förvånad

den danska boken är bra Glad, jag har läst den från pärm till pärm och fått bekräftat mycket jag trodde och även fått lära mig lite helt nytt

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-28 11:31 #4 av: Cessy

Kissidor: Oki-doki - då ska jag ha en sådan vasformare också då SkrattandeVad är det gamla vanliga sättet då? Primo Primer eller vad? Gör man så även med andra slumpingformar som inte är av stål?

Bra - då ska jag läsa den så har jag i alla fall en grund o stå på sedanGlad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-28 12:19 #5 av: Annicka.C

Superbra att starta en sådan här tråd...Grattis i förskott och till ugnen! det e inte utan att man känner ett sting av avund Skäms skulle jättegärna vilja ha en ugn...håller på o startar en websida...om det säljer blir man kanske tvungenGlad, men tills dess så får jag drömma och förhoppningsvis följa ditt nya äventyr.

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2011-12-28 14:14 #6 av: Cessy

Tack Annicka.CGlad Jag trodde att jag skulle få vänta några år till på denna ugnen innan jag hade kunnat spara ihop till den, så jag såg det nästan som en onåbar dröm. Det är helt enkelt tack vare min underbart snälla mamma som detta är möjligt. Förvisso har hon gett mig en hel del genom åren, men aldrig någonsin en gåva av detta måttet. Jag har faktiskt aldrig varit i närheten av att drömma om att hon skulle ge mig en Firebox i födelsedagspresent, för vi har aldrig någonsin gett varandra gåvor i den här prisklassen. Så jag blev så paff att jag knappt kunde tro på det. Det är en helt fantastiskt gåva o jag lovar att jag är oerhört tacksam för att hon gör min dröm möjlig:love:

Sedan kanske en Firebox är att ta i för en nybörjare som jag är, men att först köpa en mindre som jag bara kan ha till vädligt små saker eller till cabbar kändes som en onödig sak, för jag vet att jag vill kunna göra mer än så. Fast Firebox tillhör ändå inte de stora ugnarna utan man kan väl säga att den är en av de större i småugnsklassen helt enkelt. Tror dock att ska man investera i en ugn, så ska man tänka efter väldigt noga vad man tänker sig vilja göra i den, för annars kan man nog råka ut för att man vill ha en ny större ganska snabbt. Allt beror helt enkelt på vad man drömmer om o jag räknar med att jag kommer få leva med min firebox tills jag har slitit ut den helt enkelt.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-28 15:19 #7 av: kissidor

Jag var inte avsiktligt hemlighetsfull cessy :) jag hann bara inte utveckla saken just då. man bränner först formen i fullfusetemp, och då ändras ytans textur så den kan primas som vanligt, dvs som du gör med dina fritformar. skillnaden är att i den lägre slumpingtempen behöver man inte prima om dem varje gång

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 01:15 #8 av: Cessy

Gäller detta bara stålformar? eller gör man likadant med de vita tallriksformarna eller primar man dem på samma sätt som de små fritformarna jag har (dvs kalla o innan man fusar o att detta måste göras varje gång) Duger alltså Primo Primer i alla form-lägena?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 07:09 #9 av: kissidor

ja jag sa ju det cessy "... så den kan primas som vanligt, dvs som du gör med dina fritformar." Flört

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 10:30 #10 av: Cessy

Oko-doki! Tack för svar, jag trodde det gällde stålformen, men nu vet jag. Det är alltså Primo Primer o Thinfire som jag då behöver. Primo Primer har jag ju ff. massor kvar av - även om en ugn kommer öka användningen då högst betydligt, men lite mer thinfire skadar nog inte o ta hem samtidigt som ugnen.Oskyldig

När jag läste på WG så stod det att varje standardbränning kostade ca 50p. Inte tusan kan det väl kosta 50 pund per bränning? Fast å andra sidan låter 50 pence väldigt billigt. Hur mycket räknar du att en bränning kostar kissidor?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 10:47 #11 av: kissidor

nej nog kostar det mer än 50 pence cessy, även om det förstås är det de avser. men det har stått sådär länge och jag vet vet inte vad de betalar för elen i england - eller snarare vad de betalade när den uppgiften las in. det är ju svårt att säga exakt då väl ugnen inte går för fullt under hela bränningen, men om den gjorde det dvs om vi räknar på värsta möjliga så är det ju då 2,4kW x antal timmar( som genomsnittligt ligger kring 5) x priset per kWh. nånstans mellan en tia och en tjuga per bränning bör det väl vara.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 10:50 #12 av: kissidor

en sak att tänka på för att inte förlänga tiden och förbrukningen i onödan är att inte ha sättplattan med om den inte behövs, för det är så mycket massa i den. i början ställde jag formarna på sättplattan och det förlänger tiden betydligt insåg jag sen.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 11:06 #13 av: Cessy

Går det alltså o sätta formarna direkt på botten? Använder du klossar då?

hm .... ja jag tänkte att 50 pund verkar ju helt orimligt dyrt, men 50 pence verkar ju heller inte rimligt. Ok någonstans mellan 10 - 20 kr per bränning då beroende på hur lång tid det tar verkar mer rimligt. Tack för svar igen kissidor.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 11:19 #14 av: kissidor

tja det händer att jag sätter dem direkt på botten också ifall de har den konstruktionen att det kan cirkulera luft i själva formen - men helst ställer jag dem på klossar.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 11:36 #15 av: Cessy

Bra då vet jag att lite klossar inte är fel o investera i o bra o veta att det går o sätta formar direkt på botten. Att det handlar om att se till att luft kan cirkulera helt enkelt. Antar dock att du använder sättplattan om du ska fusa ett gäng cabbar eller?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 11:37 #16 av: kissidor

ja absolut Glad!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 11:43 #17 av: Cessy

Okidoki - tack för tålmodigt svarande kissidor, men nu har jag blivit lite klokare på en del som måste åka med då jag beställer ugnen sedanGlad o det blir def. ett storpack tetra som åker med också, för då har jag ju lite att experimentera med - tack för det tipset ocksåSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 11:54 #18 av: kissidor

vassego, jag räknar kallt med att du återgäldar svarandet och tipsandet när du blivit varm i kläderna med ugnen Skrattande.

du kommer ju att ha väsentligt mer tid för den än jag Gråter, och du har ju som sagt ett helt annat utgångsläge än vad jag hade också eftersom jag fick ta reda på absolut allting om glas och fusing och ugnar och faderuttan från grunden helt själv - därav är du säkerligen snart "ikapp". så det blir nog många givande diskussioner i ämnet härinne, ska bli sååå kul Glad!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 12:33 #19 av: Cessy

Jo jag kommer def. ha mer tid o det är givetvis djupt orättvist, men du får se det som att priset jag får betala för att ha mer tid är att jag i gengälld därför inte har så mycket pengar att lägga på inköp av glas formar o annat. Allting har sina för o nackdelar.Obestämd

Jag ser fram emot att kunna göra fat, vaser m.m. o frysfusa lite större alster o få dem bättre sammansmälta (ja så småningom alltså - då jag lärt mig bättre om vad som är lämplig brännkurva, men där kommer jag givetvis fråga igenSkäms) att kunna fusa ett helt gäng cabbar om så behövs o inte som nu jaga livet ur mig för att t.ex få 10-20 färdiga. Fast ska jag bara ha enstaka o likaså ska jag "bara" bättre på enstaka med glas eller dekaler, så blir det mest troligt burkarna som får göra tjänst igen.

Tja utan att du gott före så hade jag aldrig gett mig på kas efter dig o hade jag inte haft dig att fråga så hade jag aldrig gett mig in på det här med att fusa med glas alls. Så jag är enormt tacksam för denna enorma bank av kunskap du har samlat in på så kort tid Kissidor o sedan är det ju dessutom så - att jag vet att jag därför först kan fråga dig o först därefter googla eller att du tipsat om länkSkäms

Jo jag hoppas verkligen att så småningom kan jag kanske ge lite tillbaka, men dit är det ju ganska lång tid. För först ska jag få hem ugnen o komma igång o köra med den o sedan måste jag ju över nybörjarstadierna för att lära mig det här med vilka brännkurvor som blir bäst för än ditten o än datten, men så småningom hoppas jag kunna bidra med lite i alla fall.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 13:04 #20 av: kissidor

åh jag tror nog du överskattar min hobbybudget en hel del cessy Skrattande, om du tror att mellanskillnaden mellan min och din är priset du fått betala för din tid - jag vet ju mycket väl att du fått betala ett mycket högre pris än så Gråter! du ska veta det att inköpet av ugnen och det jag byggde upp av formar och glaslager hade jag aldrig kunnat göra utan mitt farsarv, därefter är den normala månatliga budgeten nog inte så sanslöst mycket större än din - inkomster är en sak, utgifter en annan Obestämd.

 

tack cessy, det är gott att få ett erkännande för det. du får ju mycket ofta höra hur duktig du är och hur snabbt du utvecklats och hur mycket du kan - men nån sån cred får ju inte jag ser du, och ibland kan det faktiskt ärligt talat göra mig lite ledsen eftersom jag faktiskt hade mer uppförsbacke och sen har delat med mig så mycket som jag gjort av min mödosamt förvärvade kunskap. innan och i början av ditt glasande dvs, sen har vi ju puffat varandra steg för steg Glad! och så kommer det att bli med ugnen också, med de ytterligare tekniker som nu blir möjliga för dig - och det ser jag oerhört mycket fram emot! så det är definitivt inte så att jag beklagar mig över att jag fått dela med mig av min kunskap - jag antar att jag i ärlighetens namn bara fikade lite efter att få lite erkännande jag också Skäms

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2011-12-29 13:20 #21 av: Cessy

Ja men det är klart att du ska ha all cred för det o utan dig hade jag aldrig vågat börja, för jag är inte ens i närheten av att vara lika bra som du är på att dammsuga nätet i jakt på kunskap. Jag är oerhört tacksam av att ha dig att fråga o det var ju din ws på PUSS o ditt excellenta kompendium som överhuvudtaget fått mig att starta med glas o sedan att du gått vidare till ugn o visar ibland lite av vad du kan göra i en ugn har givetvis väckt mitt sug efter att kunna göra mera än jag kan göra med mina burkar.

Du är ju oerhört mycket längre än jag är i mitt glasskapande o jag har jättemycket kvar att lära mig o är inte alls i din klass kissidor. Förstår att det har kännt en del sista halvåret, för jag får cred för sådant som du också gör o kan o där är ju problemet att jag har bättre tid att skapa o fota o lägga upp bilder än du har. Jag är övertygad om att hade du bara haft bättre tid att visa (fota o lägga upp bilder) så hade du fått betydligt mer erkännande för allt vackert du skapar med glaset.

Hade jag inte haft dig att fråga, så hade jag aldrig vågat Kissidor! Din kunskap o hjälp är ovärderlig för mig o jag är jättetacksam över att du så frikostigt delar med dig av vad du kan.:heart:

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-29 17:20 #22 av: Mmadeit

Kissidor fram med kameran och ut med dina alster både här och på fejjan så kommer du överösas med fantastisk possitiv feedback du oxå... men så var det de där med TID *suck* tänk om tid kunde köpas på burk!

Anmäl
2011-12-29 18:45 #23 av: Rolf

Jag kollade på ugnarna du nämner och de är nog helt ok. Du får nog bara byta kontkakten.

Kolla på www.pmc.se. Där finns ugnar för motsvarande användning och nära till hjälp om något går sönder. Ring och prata om hur du skall tänka för att köpa rätt ugn. Där finns även thinfire paper och gjutformar.

Primo Primer fungerar på alla typer av formar och är den bästa keramiska pulverbaserade separatorn för glasgjutning. Sprayen (Boron Nitride) du läst om är bättre, men dyr.

 

Anmäl
2011-12-30 10:21 #24 av: Cessy

Tack Rolf o jo min man har lovat att byta kontakten på ugnenGlad Ja både PMC o WarmGlass är två firmor som har mycket trevligt på glasfronten o är bra att ha o göra med. Har bara positiva erfarenheter av båda dessa butikerna.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-30 12:25 #25 av: Mmadeit

ett tips när det gäller slumpning som tagits upp på glaskonst i fokus är att hålla koll på loppisar etc efter gamla rostfria fat och bunkar/skålar då de kan bli fina slump formar dock bör de visst inte vara FÖR repiga (dvs så primern inte orkar täcka reporna)

köpte mig ett större Mått för ett tag sedan som antagligen skulle bli perfekt att slumpa ljuslyktor över. men min ugn är förliten för att göra en snygg "glasplatta" att använa till slumpningen. bara inse att den typen av ugn jag har passar bäst just för avspänning av pärlor :-)

Anmäl
2011-12-30 20:20 #26 av: ommok

Grattis, Cessy! Du har verkligen en toppenmamma, som tänker ge dig en ugn i födelsedagspresent! Hoppas att det blir så,och att du blir nöjd med den sen. Bra idé också med den här tråden, så att de specifika saker som rör ugnar inte försvinner i mikroburkstråden. http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQL_3yFR3hQbPWfHJn0dWnYRlpKI6h5RYhhyIXyHmWKZCdcYg0Z

Kissidor, du är en guldgruva! Det är så mycket vi alla fått lära oss av dig, så att vi vågat gå vidare med glaset! Jag är oerhört tacksam för alla tips och råd du så frikostigt delar med dig!

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2011-12-30 20:37 #27 av: ommok

Jag köpte en Paragon SC2 från warm glass, när de hade lite rabatt på ugnar före jul. Det var inte något självklart val, men det känns bra nu. Jag har grubblat i något års tid på hur stor ugn jag ska köpa och vad jag egentligen tror att jag ska komma att tillverka.

Det jag kom fram till var att jag nog inte kommer att tillverka så mycket annat än smycken och mindre saker, som borde kunna rymmas i denna, och skulle jag vilja ha en större ugn senare så går det ju att köpa. Denna  ugn kommer jag hur som helst att kunna använda länge. Den är liten och smidig och lätt att flytta runt. Men visst har jag varit sugen på en stor ugn, men jag har ingenstans att ställa en sådan.

Nu har jag satt igång min ugn för den första bränningen. Spännande! Det ska bli kul att se om den brännkurva jag satt ihop fungerar ok. Den grundar sig på vad jag läst här och på Glaskonst. Hoppas det blir som jag tänkt mig!

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2011-12-31 01:43 #28 av: Cessy

Tack Mmadeit för det tipset.Glad Jag ska spana efter gamla stålformar då om jag råkar komma på något loppis eller secondhand butik o bra o veta att den inte får vara för repig. Synd att du inte får plats att slumpa något av formen du köpte.

Tack Ommok - ja min mamma är allt en pärlaFlörtSkrattande

Roligt att höra att du är nöjd med din ugn - Paragon SC2  o du har ju dessutom tänkt igenom ditt val noga o då brukar man i o för sig bli nöjd. Ska bli spännande att få en rapport sedan om hur första fusningen i den gick o lycka till med att lära dig den. Hoppas vi får se lite bilder på alsterna också sedanOskyldigSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2011-12-31 10:41 #29 av: noora

50p är pence, pund skriver dom med ₤ :-) Jag tycker att det är en rimlig  siffra. Jag mätte med elmätare hur mycket min ugn drar på ett 5-timmarsprogram och räknade ut att det bara kostar ett par-tre kr. Ugnen värmer inte ens i närheten av hela tiden under programmets gång, så det går åt mycket mindre än den maximala förbrukningen. Min ugn är mindre än den du ska ha men jag har svårt att tro att en större ugn skulle dra mer än dubbelt så mycket. Men det är ju lätt att skaffa en elmätare och kolla :-)

 

Jag tror att du gör rätt i att skaffa en så stor ugn som du får plats med som fortfarande går på vanlig stickpropp och inte kräver trefas.

 

En extra ugnshylla kan vara bra att ha, så kan du börja fylla hylla nr två medan en hylla är i ugnen. Du kan även ha ena hyllan till cabbar och andra till större saker, för det kanske tar ett tag innan du fyller en hel hylla med cabbar.

Du behöver dock inte köpa en dyr extrahylla från WG. Man kan köpa skivor av vermiculit i vissa byggvaruhus (jag hittade på Bauhaus här i Stockholm) och såga till hyllor själv (det är väldigt lättsågat). Kolla bland material och tillbehör till öppna spisar. Man kan även skära och karva i vermiculit och göra egna formar att slumpa eller drapera kring. Det blir inte lika slätt och fint som keramikformarna men det är i alla fall en möjlighet :-)

Anmäl
2011-12-31 11:20 #30 av: Cessy

Tack för tipsen Noora.Glad Ska titta efter vermiculit då när jag ska åka till beijers för att köpa Minerit sedan. Nu ska min mamma åka till Tyskland på en bridgeresa i nästa vecka, så köpet lär ju inte bli av förrän veckan därpå o Fireboxen är en beställningsugn, så har jag tur så får jag den lagom till min födelsedag då i mitten på marsSkrattande *Längtar*

Jo det känns som att den här ugnen kan jag leva med länge sedan. För den ger mig ändå en ganska stor rörelsefrithet. OK riktigt stora saker går inte o göra, men den ger mig ändå det utrymmet för lite fat, vaser, skålar o ljuslyktor + de större fritformarna + att jag då kan fusa ett helt gäng cabbar åt gången. Ser också fram mot att kunna köra gulddekaler utan att riskera att de börjar brännas bort o likaså om jag sätter dekaler på ett gäng cabbar - att inte behöva sekundpassa dem . Att kunna få de större frysfusade figurerna genomfusade utan att de spricker o likaså att få dem bättre ihopfusade utan att de tappar formen o att sedan kunna dekorera fat, skålar m.m. med dessa frysfusade cabbarna. Ska bli så himla kul.

Vi har också en sådan där elmätare liggande någonstans, så jag får väl använda den en gång som jag kör ugnen så får jag koll på kostnaden. Bra att veta för både kostnadsberäkning/prissättning av det jag gör i ugnen o för att kunna möta Göran om han börjar grumsa över elförbrukningen.Oskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-02 22:49 #31 av: noora

Du kommer att spara en hel del glas, möda och frustration på att slippa misslyckas pga microburkens begränsningar Glad

När man väl har några favoritprogram (framför allt topptemperatur + hålltid) för ugnen behöver man ju inte passa den alls. Jag litar i alla fall fullständigt på min ugn och kan t.ex. slå igång den på kvällen innan jag går och lägger mig så att den är klar på morgonen Glad

Anmäl
2012-01-03 06:53 #32 av: kissidor

ah, du har faktiskt mätt noora, vad bra Glad. jag har alltid undrat till hur stor del den utnyttjar maxeffekten, men då jag inte vetat så har jag bara kunnat räkna på den som värsta möjliga för att iaf ha ett tak för kostnaden.

 

köra ugnen medans jag sover - jo det skulle jag lätt våga göra också, om inte idiotugnen tokpep så det kan väcka döda i 15 sekunder när programmet gått klart Obestämd. jag snusar nog lugnt vidare, men sambon är extremt lättväckt och har extremt svårt att somna om... Rynkar på näsan. och det som verkligen retar mig är att pipandet fyller ingen som helst vettig funktion - vem f-n bryr sig om när programmet gått klart Förvånad? det tar ju flera timmar från det innan jag kan göra nånting med ugnen! om det pep när den nådde topptemp däremot kunde det ju vara till nån nytta.

 

tack förresten cessy mmadeit och ommok, vad gulliga ni är Glad! och jo - det är klart att jag inte kan få kommentarer på foton som inte finns Skrattande, så det var inte riktigt så jag menade. utan det var väl mer när det har pratats i allmänna ordalag utan att röra sig om ett konkret objekt om hur du cessy tex har helt unik kunskap och skicklighet i ämnet som ingen annan har, och det kan ha gällt saker som jag tom är den som ursprungligen har visat dig cessy och berättat allt jag vet om, då har det inte varit så himla roligt att gång på gång få höra sånt Skäms. ja det kanske är småaktigt av mig kanske nån tycker, men handen på hjärtat, hur många av oss har inget som helst behov av bekräftelse för det vi kan och gör?

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-03 11:17 #33 av: Cessy

Så ugneländet piper när den gått klart o ändå har den sista avsvalningstiden kvar??? Jag har ju just räknat med att köra igång den 20.00 eftersom vi tillhör de få reliker som ff. har hög o lågtaxa o från 20 är det ju lågtaxa. Undrar just om det kommer o funka att göra så, för vi har ju huvudändan på sängen vid väggen just till groventrenObestämd Utgår från att man inte kan programmera bort pipandet, för då hade du säkert gjort det kissidor.

Tja ibland glömmer jag nog bort att ge dig credit för kunskapen o det ber jag om ursäkt för kissidorSkäms men gå in då o tala om det, för det tål jag. Tyvärr är det ju allt för lätt att anamma kunskap o iförliva den i sitt eget kunnande o tycka att man har lärt sig själv efter diverse testande o glömma bort varifrån tipsen o råden har kommit. Jätteledsen om du tycker så att jag glömmer bort o tala om o tacka för tipsen o vägledningen, för det är absolut inte min mening. Utan dig o din hjälp hade jag aldrig kommit igång o fusat o jag hade aldrig vågat gå vidare heller om jag inte vetat att du finns där o att jag kan fråga dig. Din hjälp har på alla sätt varit ovärderlig.

Dock vidhåller jag för att alla mer tydligt ska kunna se ditt kunnande o din kreativitet, så behöver du lägga upp lite bilder då o då, för att visa o påminna alla om din kompetens o din fantastiska skicklighet då det gäller att skapa med glas. Jo jag vet att du inte har tiden till att fota o lägga upp, men någon bild då o då kommer göra underverk när det gäller att påminna folk om vad du kan o vad du skapar för något med glaset.FlörtGlad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-03 12:16 #34 av: Cessy

Jo en annan sak jag undrar över - har varit inne o testat de där free classes som de har på warmglass, men som kommer från Bullseye. Det hänvisas ju sedan till just Bullseye för vidare klasser till en kostnad för 39$. Har någon härinne testat de där bullseye lektionerna? Är de värda den summan?

Gillar att det är videos så att man får se vad de gör o tänker ju att kanske kunde dessa lektionerna vara värda att köpa, men det vore ju bra o veta om någon testat dem o höra vad du/ni tycker om dem först.OskyldigSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-03 12:21 #35 av: kissidor

ajdå cessy, jag hade hoppats att din tilltänkta ugnsplacering var mer avlägsnad från sovavdelningen Rynkar på näsan. men när blir det högtaxa igen då? det går säkert att anpassa sig till det och utnyttja lågtaxan ändå - antingen genom att när du kör snabba program på bara 4 timmar så piper det vid midnatt och då är ju du i högsta grad och förhoppningsvis resten av familjen också vaken, eller genom att köra väldigt långsamma program och sätta igång dem så sent att det inte piper förrän folk ändå vaknat Flört.

nej jag hittar då rakt inget i manualen som inger minsta lilla förhoppning om att det ska gå att stänga av pipandet iaf Obestämd. har väl tänkt att jag skulle maila skutt och fråga men det har liksom inte blivit av - men hade mina förhoppningar varit större hade jag väl fått tummen ur.

 

nej cessy, du ska inte behöva tala om att jag har en viss kunskap eller färdighet - det skulle ju bli befängt Skrattande. och jag är ledsen att du tror att jag menar så, för det var inte min mening Rynkar på näsan! vi berättar väl alla första gången vi visar upp något som vi inspirerats till eller lärt oss av någon annan var vi fick den inspirationen och/eller kunnandet från, men sen kan man förstås inte tugga om det varenda gång man visar upp ett nytt alster av samma grundläggande art.

det jag talar om är när jag i det här forumet har visat saker och berättat om saker jag gjort, och hur man gör och var man hittar och vad man behöver och vad man ska tänka på att låta bli etc etc vad det nu kan vara - så att jag vet att andra vet att jag har det kunnandet och har delat med mig av det - att man då ändå indirekt säger att jag inte har det kunnandet genom att de säger att endast du har det, det är det som känns lite tråkigt att höra - och får man höra det flera gånger så blir man lite mer sårad och ledsen för varje gång.

men nog om detta nu, jag ville aldrig göra en så stor grej av det - men sen var jag ju tvungen att förklara hur jag menade och hur jag inte menade och... ja nu har det summa summarum blivit lite för mycket prat om detta.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-03 12:28 #36 av: Cessy

Oki-doki -bra då vet jag. Fast det där med bilder är ju ändock ett bra sätt att påminna alla om ditt kunnandeOskyldigSkrattande (Jo jag maler envist påSkäms).

Har förresten fått tummer ur o mailade warmglass i natt o frågade dem om frakten för fireboxen stämmer, så att jag vet tills nästa vecka när mamma kommit hem från tyskland. Hoppas jag får svar de närmaste dagarna.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-03 13:08 #37 av: noora

Jag brukar programmera ugnen så att den är "färdig" först när den är rätt temperatur för att man ska kunna öppna den. Då piper den i alla fall inte onödigt tidigt. Vanligtvis låter man ju ugnen svalna i egen takt den sista biten tills den når rumstemperatur, men att programmera in sista rampen till "full fart" och måltemperaturen till kanske 30 grader uppnår ju samma resultat. Styrkretsen är tillräckligt smart för att fatta att "full fart" från säg 350 grader ner till 30 grader innebär att den inte ska värma alls Flört

Det går t.o.m. att sätta sista måltemperaturen till 0 grader, då visar ugnen ett felmeddelande på slutet eftersom den inte nådde noll grader trots att den väntade i flera timmar (det är kring 20 grader i rummet och svalare än så kan ju inte ugnen bli)... då piper inte min ugn alls eftersom den aldrig blev klar. Jag har nog inte samma styrkrets som på era ugnar, men jag skulle tro att det går att komma runt pipandet på liknande sätt.

 

kissidor jag har aldrig ens tänkt på att någon kanske tar åt sig när man berömmer en annan person Förvånad Bra att du påpekar det! För det är ju helt sant som du säger, det är klart att var och en vill få lite uppskattning och det är inte kul om en person hyllas som "den enda experten" när det är fler som besitter samma kunskaper Glad Speciellt som du är så aktiv och svarar på frågor när någon frågar om hjälp.

Men visst är det så att dom som visar upp sina alster i tid och otid och med mycket entusiasm blir synligare Flört Jag känner ofta själv att jag t.o.m. får för mycket uppmärksamhet för mina enkla cabbar som vem som helst av er skulle kunna tillverka, men jag råkade vara först med att sälja egna dichroiska cabbar på pärlträffar (om man inte räknar Anita Spånbergs hängsmycken) och då blev jag "hon som gör dichroiska cabbar"... och gör jag något annat så märks det inte alls lika mycket eftersom min nisch ju "ska" vara dom dichroiska cabbarna Obestämd

Anmäl
2012-01-03 13:19 #38 av: Cessy

Åhå - då ska jag testa o programera min ugn så Noora o se om jag kan komma runt det nattliga pipandet då. Tack för det tipset NooraGlad

(Ja om jag överhuvudtaget kommer begripa mig på alla knappar o hur man ställer in o förändrar programmen förståsSkäms)

 

Frågar återigen - har någon köpt de där vidoelektionerna hos Bullseye? Vad anser du i så fall om dem?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-03 13:40 #39 av: kissidor

nej cessy, jag har aldrig kostat på mig någon $39-lektion, det är jag på tok för snål för Förvånad. eller dvs det finns vissa saker som jag skulle kunna kosta på mig det för, hemliga specialmetoder som nån har kommit på själv och bara lär ut på dyra kurser som inte ens finns i sverige. men inte för nåt som jag tror att jag skulle kunna lista ut själv om jag tar mig tid till det Flört

 

ja så gör jag också för att förlänga programmet och därmed försena det hysteriska pipandet vid nattligt fusande, dvs låter ugnen fortsätta räkna ner till rumstemp. men jag har inte tänkt på att lura den genom att sätta 0 grader - vet inte om jag törs det faktiskt, tänk om den straffar mig genom att pipa ännu mer Förvånad

 

glad att du förstod hur jag menade noora Glad. och visst är det även så, att i vissa sammanhang kan man istället få överdrivet mycket cred för nånting ganska enkelt - och det känns inte heller riktigt bra.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-03 14:18 #40 av: noora

Jag har bara råkat sätta noll som sluttemperatur av misstag ett par gånger så jag kan inte svära på om den piper efter tillräckligt många timmar (och det beror ju på ugnen också). Jag vet bara att jag en gång satt och väntade hela kvällen på pipet och när jag till slut gick och kollade så stod det error för att jag hade råkat sätta noll som mål Glad

Det är väl bara att testa med ett program som går upp till 50 och sedan ner till 0, eller liknande Glad

 

Annars kan man kanske sätta rumstemperaturen som sista måltemperatur och sätta en hålltid på 5 timmar på rumstemperaturen... Ugnen lär inte behöva värma speciellt ofta om man nu skulle råka pricka en grad över rumstemperaturen, så det borde inte dra märkvärt med el Glad

 

Jag har inte provat Bullsyeyes fusing-kurser på nätet. Jag ska ta och titta på gratis-filmerna när jag hinner och se hur kvaliten är.

Anmäl
2012-01-03 16:46 #41 av: Cessy

Tyckte inte att de s.k. kurser man fick se "gratis" på warmglass, från Bullseye kändes så där jättelovande, så jag är ju yterst tveksam till att lägga ut 39$ för resten om inte någon kan rekomendera dem först. Sökte bara lite snabbt på bullseye o slumping glass på You Tube o där fanns ganska mycket. Om det sedan är något att ha - det vet jag inte ännu, för jag bara sökte slumpmässigt o ville se om det fanns något "gratis! o hämta inspiration o lärdom från helt enkelt.

Ja det blir väl till att testa någon gång o se om man kan lura ugnen o bara hoppas att den inte får sammanbrott o därmed att Göran får detsammaOskyldig Fast å andra sidan hinner jag väl inte fusa så många gånger innan 1april för då går vi ju över till lågtaxa dygnet runt i 7 månader framöver, så då hinner jag väl lära mig hur jag bäst ska förhindra nattliga sammanbrott från såväl ugn som från GöranFlört när jag måste hålla mig till att fusa nattetid sedan i 5 månader framöver.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-03 22:17 #42 av: noora

Hur stor är skillnaden mellan lågtaxa och högtaxa?

Anmäl
2012-01-03 23:26 #43 av: Cessy

Noora: Kommer tyvärr inte ihåg siffran o pärmen står i sovrummet o Göran ligger o sover, men det är tillräckligt stor skillnad för att vi ska tjäna på det -Tyvärr. Vi kör t.ex aldrig en tvättmaskin eller diskmaskin annat än efter 20.00 på vardagar eller på helgen under högtaxeperioden. Förvisso använder vi ju spisen innan 20 o har elen för övrigt igång, men att motivera att köra en fusingugn dagtid under högtaxeperioden (1nov. - 31 mars) kan jag rimligtvis inte göra, så länge vi tillhör relikerna som ff. har hög o lågtaxaObestämd

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-04 09:47 #44 av: noora

Ja, det är klart att man ska utnyttja lågtaxan Glad Vi har ingen sådan, bara högre pris på vintern än på sommaren Rynkar på näsan Det tänker jag på varje gång jag ska ta ett bad, vilket jag gärna gör på vintern. På sommaren vill man ju inte ligga och slöa i varmt vatten utan bara duscha lite snabbt. Vi värmer huset med värmepump (luft-vatten) så det går åt el till att producera varmvattnet också. Med den här milda vintern sparar vi 50-100 kr om dagen jämfört med förra vintern.

Anmäl
2012-01-04 10:40 #45 av: Cessy

Vi ska också byta värmesystem (vi eldar med ved idag) o Göran har ju lagt värmeslingor i golvet. Så någon gång inom de närmaste åren byter vi dels till golvvärme o dels till någon form av värmepump (luft-vatten eller borrad bergvärme). Tror inte längre man kan nyteckna sig på hög o lågtaxa o hos de flesta elbolagen hade de dessutom lågtaxa först efter 22, så det var väl därför detta eltaxesystemet försvann. (Vi har alltså lågtaxa efter 20) Folk kunde helt enkelt inte alls nyttja lågtaxan vintertid mer än på helgerna o då blev vinsten inte tillräckligt stor för att vara värt besväret. Frågan är väl också om hög o lågtaxa verkligen lönar sig den dagen vi går över på någon form av värmepump, för då kommer det ju gå åt betydligt mycket mer el än nu när vi värmer med ved.

Jo den milda vintern hitentills märks tydligt, för vi har ff. inte förbrukat en bråkdel av veden jämfört med hur det såg ut i vedförrådet i fjol o visst är det så att det är när det är kallt o ruggigt som ett bad är skönt. På sommaren vill man ju hellre ta en svalkande duschOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-04 12:26 #46 av: Cessy

Fråga: Att det är bekvämast att använda thinfire begriper jag, men vilken separator använder ni till era fusinugnar när ni penslar? Går det att använda samma separator till allt? Vilken föredrar ni i så fall att använda? Har ju bara Primo Primer hemma o frågan är ju - går den o använda till allt eller bör jag investera i flera olika sorter? o till vad använder man i så fall vilken separator?

Såg som hastigast på en instruktionsvideo att de även penslade botten på ugnen trots att de även penslade brickan med shelf primer, för att skydda botten "för säkerhets skull" Gör ni även så?

Sedan undrar jag en sak Kissidor: Du skrev att du undvek hyllan för att den också då måste värmas upp o att det då tar längre tid o att du satte glaset på botten. Att detta går när man har en slumpingform begriper jag, men om du inte har någon form - lägger du glaset direkt på botten av ugnen?(Jo givetvis då att du antingen penslat botten eller lagt thinfire på den) Går det att lägga glas direkt på botten? Behövs inte luft under glaset för att få jämnare värme vid fusingen?

O så ytteligare en fråga - Hur många olika sorters klossar (eller vad det nu heter) behöver man investera i? Förstår att det ingår tre som ska stå på botten o som man lägger hyllan på, men vilka fler behöver man? Sedan såg jag någonstans att de stängde in glaset mellan 4 tunna brickor för att hindra att glaset lydde 6mm regeln o inte flöt ut. (Tror de hade 3 st 3mm glas instängd mellan sådana tunna brickor) Jag ser ju främst nödvändigheten av att dels ha klossar till hyllan men också att ha klossar till att lyfta upp olika formar o frågan är ju då vilka klossar man eg. behöver? Finns ju massor av olika.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-04 13:32 #47 av: kissidor

en del av det där har du missat att jag redan svarat på cessy, som att visst, självklart använder jag sättplattan när jag ska fusa planglas, antingen i cabbar eller som ämne till fat/skål etc. som jag sa så är det när man ändå har en form - antingen det nu är en slumpingform eller en fusingform - som det är överflödigt med sättplatta också.

och ja, du kan använda primo primern som separator, den ska tåla 840 grader. traditionell shelf primer håller för flera fusningar medan primon kan hålla för flera slumpningar men bara bör användas för en fusning. i gengäld är det det tidigare nämnda skrapandet och eländet som gäller för att bli av med vanlig shelf primer medans primon som du vet kan du bara borsta bort.

 

nej jag primar inte ugnsbotten, jag har däremot lagt ett 3mm fiberpapper i botten. skulle man peta på det nu blir det väl bara smulor av det, men bökar man inte med det så ligger det snällt och fint där och ger lite skydd Glad.

 

tja om du nu vill kosta på dig extra klossar det första du gör så är det väl smartast att ta dem i lite olika höjder. det är alltid bra att ha en uppsättning så låga som du bara kan få tag i för att kunna utnyttja den lilla höjd där finns optimalt, och sen kan det vara pussligt att få plats med de formar man vill ha med i en bränning ibland, och då kan det underlätta om man kan palla upp dem i lite olika höjd.

men kiln brix eller vad de kallade dem du tittade på - tja jag vet inte vad du tänker göra? vill du göra kantiga jättetjocka plattor så bör du ju skaffa antingen det eller en ram av rostfritt stål som du klär med fiberpapper. men har du ingen särskild användning för såna plattor så är det väl bara att ge sjutton i den utgiften då åtminstone Skrattande!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-04 13:55 #48 av: Cessy

Å tack för svar Kissidor. Jo jag läser nog bara hälften iblan eller så är det minnet som bara vill komma ihåg hälften av vad jag lästSkäms Då vet jag - sättplatta/hylla när man fusar planglas eller cabbar o man kan klara sig utan den om man har form av något slag.

Olika höjder var bra tips. för jag tänkte nog köpa 2 olika, men däremot inte för att göra sådana där boxar för jag ser inte riktigt användningen av så tjocka fusade glasbitar i daxläget.

Ok - då fortsätter jag med min Primo Primer då om den nu funkar i alla lägena. Gillar def. tanken på att bara behöva borstaOskyldig Men kanske behöver jag då investera i ett ark 3mm fiberpapper då för att ha som ugnsbottenskydd.

Bra då behöver jag åtminstone inte råka ut för att lägga pengarna på några onödiga grejor. Vissa felköp kommer jag säkert göra ändå, men jag behöver i alla fall inte ta alla.Flört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-04 14:21 #49 av: kissidor

fast om du ska borsta av så mycket primo kanske du ska överväga att faktiskt använda det munskydd som de säger att man ska ha så fort man så mycket som tittar på en fritburk eller lite fiberpapper el dyl Skäms

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-04 15:14 #50 av: Cessy

Mm ... Göran har ju munskydd när han håller på i källaren så jag får väl be att han köper några till mig också nästa gång han ska handla sådana, för nej det blir nog inte nådigt vare sig om man ska borsta bort primon eller thinfiren o powder har jag ju tänkt leka med en del.Oskyldig

Använder du shelf primer också eller använder du bara primo o thinfire?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-04 15:24 #51 av: kissidor

cessy jag använde shelf primer (vanlig, innan primo primern kom) ett tag för att spara på thinfire. men så kom det till det stadiet att primern hade lossnat fläckvis, så att jag skulle vara tvungen att ta itu med det där skrapandet. och det har jag inte gjort Skäms.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-04 23:11 #52 av: noora

Jag har inte heller primer på botten av ugnen och jag har inte någon fiberfilt där heller. Jag hoppas helt enkelt på att ugnen inte ska få spatt och börja producera flytande lava... Skrattande Jag kanske borde smeta på ett lager med primer någon gång för säkerhets skull.

 

Jag fick en jättetrevlig vit fiberhylla med min ugn. Den drar ingen värme alls vad jag har märkt. Jag har ännu inte hittat sådana till salu separat nånstans, annars skulle jag köpa fler. Jag har ju haft den i några år nu och den börjar bli lite nött. Vermiculit-hyllan drar kanske lite värme men funkar bra om jag kör lite långsammare än "full fart" på vägen upp (vilket jag ändå brukar göra). Keramisk hylla visade sig vara helt värdelöst i min ugn, jag skulle behövt köra uppvärmingen i snigelfart för att hyllan skulle hinna värmas i samma tempo som resten av ugnen.

Anmäl
2012-01-05 00:13 #53 av: Cessy

hm ..... det där låter ju inte lovande för den hyllan som ingår i Fireboxen. Var det en sådan keramisk hylla som ingick i din Hotstart Kissidor? Bör ju varit det eftersom du säger att den tar så pass lång tid att värmas upp o då är väl de där reservhyllorna man kan köpa av samma eländiga material kan jag tänka mig.Obestämd

Vad har du för ugn Noora o var köpte du den? Synd att du inte har hittat likadan hylla till salu separat någonstans, men hittar du sådan hylla får du hemskt gärna berätta det.

 

Ommok: Hur gick din första fusning? Har du hunnit fusa fler ggr?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 08:47 #54 av: kissidor

nämen cessy Förvånad - nu oroar du dig verkligen helt i onödan och inbillar dig bekymmer som inte finns där! noora har ju inte alls samma ugn som den du tänker köpa och vilken ju är snarlik den jag har. noora har ju en liten ugn som kan värmas upp i rasande fart, medans våra ugnar har en helt annan massa och inte går särskilt snabbt att värma i vilket fall.

det är kort sagt inget som helst fel på den medföljande hyllan och det är ingenting eländigt med den - det är väl en mer hållbar kvalitet på en sån hylla, och det är väl naturligt att det är en sån som medföljer.

men visst kan man byta - i mitt fall skulle det vara av intresse för att den medföljande utnyttjar lite för lite av ugnens utrymme och jag skulle vilja få ut allt som bara går på kvadraten, men i fireboxen tror jag inte det blir ett problem. den dan den ugnen börjar kännas trång så kommer det som sagt att vara på höjden.

men när jag får tummen ur och skaffar mig en till riktig hylla (har fuskat med lite andra lösningar) så kommer jag att byta till ett annat material - men det är huvudsakligen för att jag ska kunna såga till den i så optimal form och storlek som möjligt och för att det är väsentligt billigare än en keramisk hylla.

 

orsaken till att jag har ett tjockt fiberpapper i botten är inte att jag oroar mig för härdsmälta - utan jag la dit det första gången jag skulle göra en vas och sen dess har det fått ligga kvar. jag hade en form som är lite högre än den där small floral former och den var jag tvungen att ställa direkt på botten. då tyckte jag att det var nödvändigt att skydda botten ifall det skulle antingen spricka itu eller att bli instabilt och kasa av. det gjorde det inte den gången, men vid ett senare tillfälle hade jag inte tänkt mig för och körde för snabb uppvärmning och då sprack det i två bitar som landade på fiberpapperet Flört

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 10:11 #55 av: noora

Precis, det jag skrev var att keramisk hylla (dvs inte keramisk fiber utan solid "tegelhylla") inte funkar i min ugn. Det kan säkert funka bra i en tyngre ugn och om elementen är annorlunda placerade. Jag är ledsen om jag bara virrar till det i diskussionen Skäms

 

Vad är det för material på WG:s extrahyllor egentligen? Dom skriver inte det i texten men på bilden ser det nästan ut som vermiculit. Jag köpte extrahylla från Delphi och fick då den kompakta keramiska hyllan som dels var för liten och dels agerade kylblock så att glasbitarna förblev vassa i kanterna på den sidan som låg mot hyllan Obestämd

 

Min ugn är en Evenheat nånting (jag kommer aldrig ihåg modellnumret). Den är väldigt lik Paragon SC2 och har ungefär samma mått invändigt, så jag brukar köpa tillbehör som är gjorda för SC2 eftersom de är lätta att få tag på. Ugnen köptes från PMC-akademin men dom har inte längre den i sortimentet. Det är i och för sig möjligt att deras "ugnshylla 20 x 20 cm keramisk fiber" är av samma material och i så fall skulle jag kunna såga till den så att den passar i min ugn. Optimal storlek för mig är 17 x 17 cm eller kanske t.o.m. 18 x 18 cm (15 x 15 som också finns hos PMC är onödigt litet). Det tål att undersökas Glad Jag kommer i och för sig rätt långt på mina vermiculit-hyllor också, dom är dessutom slätare än fiberhyllan.

 

Anmäl
2012-01-05 10:36 #56 av: Cessy

Tja jag kan ju bara konstatera att än så länge har jag ju inte en susning om vare sig det ena eller det andra då det gäller ugn o jag har ingen aning om vad jag behöver eller inte behöver, så det är ingen som virrar till någonting - det gör jag så bra självSkäms

Jo jag tittade på de där extrahyllorna på warmglass o tänkte - ja men de där ser inte keramiska ut. Är det dessa som ingår i orginalet eller är det någon annan sorts hylla som ingår i orginalet tänkte jag då o eftersom jag inte har den blekaste susning om vare sig hur lång tid det tar o värma upp ugnen o hur mycket olika material stjäl värme (eller tar extra tid att värmas upp) eller ens har en susning om vilka program, temeraturer o hålltider som krävs till olika sorters fusningar, så är ju allt sådant för mig rena grekiskan o kan inte leda till något konkret för min del - just för att jag inte har den blekaste susning.

Så ni får nog tyvärr leva med att jag försöker greppa olika saker men eg. inte vet något ännu o då kommer det frågor som ni kommer tycka är lite virriga eller är att oroa sig i onödan, men det är eg. inte som jag direkt är orolig - bara ett utslag av att jag försöker fatta vad jag behöver o vad jag bör tänka på, så att jag inte hamstrar hem 1000 helt onödiga grejor o så glömmer jag istället bort sådant som är helt nödvändigt o som jag borde ha tänkt på.

Jag är istället jättetacksam för precis var enda råd o tips ni kommer med, men räkna dock inte med att jag fattar precis allt utan jag kanske missförstår just för att jag inte har någon erfarenhet att luta mig mot. Det är t.ex först i denna veckan som jag fattat att man först fusar glaset en gång o sedan slumpar det i en form. Jag trodde ju att man skar glaset o sedan la det direkt i formen o att slumping var något annat.Skäms Så hav tålamod med mig, så småningom blir mina frågor förhoppningsvis mindre korkade, men räkna med att det dröjer ett bra tag innan jag får lite erfarenhet att luta mig mot o innan frågorna blir av mer meningsfull sort.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 10:45 #57 av: kissidor

ja visst undrar man det noora . man kanske borde skriva och fråga. men jag tycker iofs de ser ut ungefär som jag minns det att min hotstart-hylla såg utan innan jag hade primat den, och den är rejält tung och hård. om det vore vermiculit i dem skulle jag kunna såga till bästa möjliga av en 50x50.

men det vore å andra sidan ganska dyrt - jag förmodar att det blir mycket billigare om jag får tummen ur och letar rätt på vermiculit på ett byggvaruhus? men jag avskyr dem nästan lika mycket som ikea Obestämd. det finns ett bauhaus i uppsala, på rätt sida av stan också - men i såfall måste jag åka dit själv utan conny, för annars kommer vi aldrig därifrån Rynkar på näsan

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 11:00 #58 av: kissidor

jamen självklart är det så cessy att många bitar kommer inte att falla på plats förrän efterhand och vartefter du får grejorna i din hand och jobbar med den - och jag förstår också fuller väl Skrattandeatt du inte kan komma ihåg bland allt det överflöd av information vi utbytt här det jag sagt i tidigare inlägg här i forumet om tex hur det går till när man gör ett fat med de olika stegen, eller beskrivningen av det i häftet jag gjorde åt er.

men det jag reagerade på när det gällde detta med hyllan var att du trasslade till det för dig så helt i onödan genom att börja bekymra dig för nåt som inte var rimligt att bekymra sig för och verkligen inte det i det här läget. för varför i herrans namn skulle den ingående standardhyllan vara helt olämplig för ugnen, och det dessutom utan att jag nånsin skulle ha nämnt det tillsammans med de andra "att tänka på-sakerna" inför ugnsköpet Flört?

för du har väl nog att tänka på och planera för ändå inför detta köp, och mycket nog som pengarna ska räcka till ändå utan att du ska behöva leta problem, som tex att få för dig att du måste köpa en annan hylla det första du gör fast ingen nånsin påstått att det är nåt problem med den hyllan som ingår Flört?

grundförutsättningen är egentligen att du behöver inget mer - ugnen är fullt utrustad och du får ju tom med separator med. sen kan man ev köpa till och byta ut vartefter alltefter som man ser de behoven och önskemålen utifrån sitt användande Glad

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 11:16 #59 av: Cessy

Jo men tidigare när jag inte tänkt ugn, så har min hjärna sorterat bort all info om ugn som onödig info. d.v.s. jag fungerar tyvärr på sådant sätt att jag tar inte in info förrän då precis när jag behöver den. Dessutom så tappar jag bort saker som jag inte använder (alltså hur man gör) o jag inte använder den kunskapen regelbundet. Så jag har ett helt hopplöst teflonminne kissidorSkäms

........... o jag har tagit in att inte bry mig om hyllans beskaffenhet förrän jag själv kan bedömma den o att en extra hylla i vermiculit kan vara bra att införskaffa så att jag kan ha en hylla i ugnen o en att lava påSkrattande

Tänkte ju ta mig till beijers någon gång framöver för att höra om de har minerit o då vermiculit. Fast när jag sa det här med minerit till Göran, så sa han att det räcker med dubbla gipsskivor som brandskydd. Nå det får blir något för feb. lönen att inhandla o så får jag försöka få Göran med mig så att han blir nöjd med vad jag än nu införskaffar som extra brandskydd till att ha runt ugnen. Att jag tänkt bygga upp ett litet fundament med tegelstenar verkar han däremot tycka vara en god idé o dessa har vi ju dessutom hemma, så de kostar ingenting. Frågan är ju snarast hur stabilt det blir o om det går att få det i lod så att inte fireboxen lutar.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 11:50 #60 av: kissidor

ja bakomstående vägg bekymrar jag mig inte för därför att den är dubbelgipsad och som du säger cessy så vet jag att det räcker. men här står det möbler på var sida om också och det är väl i såfall de som skulle ha en mineritskiva var som skydd - fast de har aldrig känts särskilt varma och jag har ju dock haft ugnen ett drygt år nu då jag bla kört den i dess maxtemp 870 grader några gånger, så det är nog ganska lugnt.

 

mmm, jodå som sagt jag förstår mycket väl att du inte lagt den infon på minnet när den nämndes cessy. och jag ser det inte heller som nåt tecken på nåt anmärkningsvärt teflonminne - din hjärna sorterar bara så gott den kan i informationsflödet och prioriterar det som behövs just då och kastar bort resten. men just därför kan det också vara värt att spara några frågor tills man har användning för svaren - för att lättare kunna fokusera på det man faktiskt behöver veta just då utan att det försvinner i ett kaos av överinformation som man dessutom ändå inte minns att man fått när man sen en gång har användning för den Flört - även om det strider mot ens instinkter att lägga några som helst band på sin grundläggande kunskapstörst Skrattande

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 12:22 #61 av: noora

Vermiculitskivorna jag köpte på Bauhaus gick på nånstans mellan 200 och 300 kr. Jag gick ner och mätte nu och en hel skiva är 100 x 33 cm och ett par cm tjock. Det fanns fler storlekar men jag minns inte om de bara var tjockare eller om de även var större. Jag valde den tunnaste dom hade.

Jag köpte en först skiva för att ha som underlag till lampwork. Sedan fick jag köpa en skiva till eftersom bygg-gubbarna som renoverade vårt badrum just då hade sönder den första och slängde den i containern utan att säga något. Jag tror att dom trodde att det var spånskiva och försökte använda den som "bordsskiva" ovanpå en pall och kanske ställde en färgburk på kanten, vilket den ju inte håller för. Jag iddes inte bråka med dem om saken utan fiskade helt enkelt upp bitarna ur containern och gjorde ugnshyllor och underlag för lödning av dem.

Anmäl
2012-01-05 12:25 #62 av: Cessy

eeh ... lägga band på o att komma ihåg är nog mina två svagaste punkter just nu.Skäms Letade upp den danska boken igårkväll o bara bläddrade i den o kände mig som en blinkande uggla, som undrar hur i herrans namn den ska begripa det här. Obestämd Nåja steg för steg ska det väl gå. Jag brukar inte vara totalt obildningsbar, men känner mig totalt sådan just nu.#-o ånej!

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 12:30 #63 av: Cessy

Åh sicken otur Noora, men bra att den kom till användning ändå som ugnshylla o till lödning. Ok bra o veta att den ligger i den prisklassen o att få en liten uppfattning om vad jag ska leta efter.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 13:34 #64 av: noora

Cessy, ta det ett steg i taget så blir det nog bra ska du se Glad Ugnen med de medföljande tillbehören räcker ju för att du ska kunna göra massor. Du kan ju börja med att fusa sådant som du redan har gjort i microburken, dvs vanliga små fusade grejer, frysfusade former och frit-gjutning i form. Då kan du fokusera på att lära dig ugnen, för du vet ju redan hur man skär och staplar glas till små bluppar och förbereder frysfusat och fritgjutet.

Sen när du har blivit bekant med ugnen kan du testa nya tekniker, som fusing och slumpning av stora föremål. Vid det laget kanske du har ett bättre hum om vad du vill åstadkomma och kan skaffa precis rätt grejer till det, i stället för att försöka gissa redan nu Glad

Anmäl
2012-01-05 14:44 #65 av: kissidor

nej cessy, obildningsbar är det nog det sista du är Skrattande! och vi försvinner ingenstans - vi finns fortfarande kvar här den dag en del av alla de frågor som nu snurrar i huvudet på dig blir mer aktuella, om du nu inte vid det laget klurat ut svaren på egen hand Flört.

nooras råd är klokt tycker jag - att börja med att göra det du tampats med i microburkarna i ugnen istället och se och njuta av skillnaden, samtidigt som du observerar och läser på om hur ugnen funkar och beter sig. sen känner du själv när du dels känner dig trygg nog för och dels inte längre kan hålla dig från att ta dig an något du aldrig gjort förut - det dröjer inte länge, så låt det ta den lilla tiden, om det nu blir en vecka eller två.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 15:38 #66 av: kissidor

tänkte på den här silberschnitt roll up workplace som vi pratat om cessy, och som jag vet att du funderar på eftersom det vore praktiskt att få allt-i-ett och det finns ju bara en kvar på w-g

såg dessa recensioner på delphi, och de antyder ju det jag misstänkt att cirkelskäraren i kitet nog inte är riktigt lika bra som den silberschnitt pro cirkelskäraren jag har: http://www.delphiglass.com/glass-cutters-tools/bottle-circle-cutters/silberschnitt-pad-with-strip-and-circle-cutters/review

vet inte om jag hjälper dig nu eller om jag bara trasslar till det ytterligare... Obestämd. det senare misstänker jag tyvärr, men jag tyckte ändå jag borde visa dig recensionerna eftersom vi funderat över just detta.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-05 15:48 #67 av: Cessy

Jodå det är jättekloka råd ni kommer med, för det tar nog mer än en vecka eller två innan jag ens begriper mig på hur man ställer in o sätter på ugnenOskyldig o att börja med sådant jag har gjort är ett jättebra råd, för då har jag en referenspunkt att utgå från o kan bättre lära mig vilka temperaturer jag ska upp till o  vilka hålltider som ska till, för där räknar jag ärligt talat med att hamna fel, men förhoppningsvis lär jag mig efterhand. Får väl till början föra någon form av loggbok, så att jag vet vilken brännkurva som ger vilket resultat o så småningom blir det en kunskap som bättre sitter i ryggmärgen o som jag inte behöver skriva upp.

I början på microburkens fusande skrev jag ju upp effekter o tider, sedan förändrade jag ju dem genom att starta lägre o hålla kvar längre på de lägre tiderna för att bättre uppnå de effekterna jag ville uppnå i glaset. Den resan tar ju tid att göra o det måste ju bli på liknande sätt med ugnen - att man lär sig genom erfarenhet o att så småningom vågar man mer ta ut svängarna till förmån för sin egna bedömning. Fast samtidigt antar jag att det är mycket mer som kan fel i en ugn, så det blir till att utforska i små steg o som sagt var gärna skriva upp, så att det går o förstå vad som gick fel.

Har fått svar från WG nu o jo den frakten man ser i varukorgen är den rätta, så jag hoppas att mamma har tid o gå o föra över pengarna till mitt bankkonto i början på nästa vecka, för de får inte hem ugnarna förrän i slutet på feb. o sedan ska de ju gå vidare till bl.a. 1 till mig, så har jag tur har jag ugnen ganska precist till min födelsedagSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 15:51 #68 av: Marinas Mix

Håller tummarna Cessy.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-01-05 15:57 #69 av: Cessy

Tack Kissidor!Glad Ja då gör jag nog så att jag går ut o tittar på den långa vinkelhaken som Göran har o ser vad jag tror om att skära med den o köper den andra cirkelskäraren istället. För numera har jag ju en stor skärmatta, så är inte cirkelskäraren bra i denna, så vet i tusan om den är värd det priset.Obestämd

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 15:59 #70 av: Cessy

Tack GoldenGlad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-05 16:27 #71 av: Mmadeit

Alla funderire i denna tråd har iallafall fått mig att starta min ugen igen för första ggn på länge... men inge mer avancerat i den än trasiga spelkulor från mammas fritids avdelning ungarna tycker et är så hätfigt att få tillbaka vackra BLUPPAR istället för vassa skärvor... sen dekorerar de pyssel med dem :-)

Anmäl
2012-01-05 22:15 #72 av: ommok

Ja Cessy, det gick faktiskt riktigt bra att fusa i ugnen. Men jag kan se att det inte blev helt jämnt fusat så jag ska vara mer noga nästa gång, och dokumentera hur de olika bitarna ligger före och efter. Jag gjorde olika saker den första gången, så det är svårt att bedöma om det var något fel på ugnens värmefördelning eller helt enkelt att glasen var olika, dessutom olika många lager och olika tjocka, både 2 och 3 mm.

Jag köpte en extra hylla när jag köpte ugnen, då den är så liten att jag vill kunna utnyttja den extra ytan också när jag ändå använder ugnen.

Hyllorna är olika, men båda är ordentligt tunga och jag kan inte tänka mig att någon består av vermiculit. Det står i manualen att om man använder 2 hyllor i min lilla ugn, så kommer det att bli fullfusat på den ena och tackfusat på den andra hyllan. Ska testa det så småningom.

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2012-01-06 09:39 #73 av: Cessy

Inte riktigt jämnt fusat? Trodde att en ugn fusade jämnt - en microburk gör ju däremot inte det. Fast man måste antagligen ha alla bitar i samma storlek då eller vad säger ni tjejer som har erfarenhet?

Roligt dock att det fungerade ommok o att du är sugen på att experimentera vidare. Det där med två hyllor låter ju spännande - att den ena hyllan blir tackfusad o den andra fullfusad. Trodde bara man kunde sätta en hylla i taget. Lycka till med ditt fortsatta experimenterande med ugnen ommok.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-06 09:43 #74 av: Cessy

Kul att du blev sugen på att dra igång din ugn igen Mmadeit, om än bara för att fusa trasiga kulor. Hoppas du blir sugen på att fortsätta fusa sedan o experimentera vidare med din ugn.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-06 10:12 #75 av: kissidor

vad kul att du blev sugen på lite fusing igen mmadeit Skrattande! och faktum är, att nu gjorde du mig sugen på att ta lite av mitt system 96 glasblåsarkross och göra färgglada bluppar av som kanske går att ha till nåt kul Glad

 

ommok vad glad jag blir att höra att du är igång med ugnen och experimenterar Glad!

 

cessy din ugn kommer inte att bränna ojämnt, eftersom den har värmeelementen i locket och endast där, dvs den är "top fired". om värmen kommer från sidorna kan det ju däremot bli lite ojämn värmning över ytan. därför ser man ibland någon noggrann människa rekommendera en något annan brännkurva för sidovärmda ugnar.

fast om vi skulle palla upp saker i väldigt olika nivåer så kan det rimligtvis bli ojämnt för oss också. så man kan ju ha det i åtanke om man behöver göra så, speciellt om man gjuter med frit att man kanske försöker ta de större objekten högre upp om man behöver palla nåt lite för att knö in så många formar som möjligt. man kan ju också experimentera och se om det gör nån nämnvärd skillnad - eller så tar man det säkra för det osäkra Flört

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-06 11:20 #76 av: Cessy

Kissidor: System96 glasblåsarkross? Har du testat att blåsa glas? Ser ju i o för sig spännande ut när man tittat på demo av glasblåseri, men precis som när det gäller göra pärlor, så är det något som av någon anledning inte utövar samma lockelse på mig som att fusa i en ugn.

Jaha så de små paragonerna har sidomatad värme o din o min kommande ugn har toppmatad värme. Ja det där med hur man kan packa in saker i ugnen o hur mycket olika grovlekar o storlekar man kan blanda i en o samma fusning blir ju något som jag antagligen kommer testa fram, för det gäller ju att utnyttja ugnenOskyldig o måste något gå snabbt så blir det ju burken som åker fram. För dels tar det ju tid o fylla upp en ugn o dels tar det ju då tid innan man får ut det ur ugnen igen, så jag tror nog att burkarna kommer fortsätta o gå samtidigt som jag ändå fusar en del annat i ugnenSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-06 11:31 #77 av: kissidor

tror iofs paragonerna har både och, men våra har iaf bara uppifrån. tror möjligen också att beroende på vilken dörrmodell man väljer att det kan bli lite sämre värme i paragonen från det hållet.

 

nejnej, jag har inte blåst nåt glas inte Skrattande! det skulle jag aldrig våga Förvånad! jag har bara köpt lite sånt kross Flört

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-06 11:49 #78 av: kissidor

... och förresten så även om jag tordes så skulle jag inte kunna för jag har gräsligt klena lungor.

 

en rättelse - det var fel uttryckt att det var system 96 glas, för det säger ju att det är kompatibilitetstestat inom system 96, och det är det inte. däremot är det coe 96

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-06 21:58 #79 av: noora

Dom frontmatade ugnarna som Paragon SC2 och min ugn har inte värme-element i dörren, så värmen är inte helt jämnt distribuerad eftersom den kommer från tre väggar men inte den fjärde. Om man har dörr helt utan fönster eller med bara ett litet fönster brukar det gå bra ändå. Om man däremot har pärllucka på dörren blir det märkbart svalare 2-3 cm in från dörren. Jag lämnar normalt c:a 1 cm marginal från hyllans kant när jag lastar glasbitarna, men i den kant som blir mot luckan får jag lämna 2-3 cm marginal.

Jag läste i någon beskrivning att frontmatade fiberugnar ger "väldigt ojämn" värme och skulle vara olämpliga till fusing av något större än cabbar, men jag har inte märkt att det skulle vara så illa. Med den dörr jag hade från början (vanlig dörr med litet fönster) märkte jag aldrig någon ojämnhet, utan det är först efter att jag bytte dörr till en dörr med pärllucka som det blev lite ojämnt. Och den ojämnheten är inte värre än att jag får hoppa över ett par cm av hyllan på den kanten. Jag har fusat och slumpat små fat även med pärllucke-dörren påmonterad och det gick alldeles utmärkt.

Om man är som jag och vill kunna göra allt (och inte bara glasfusing) får man helt enkelt kompromissa lite Glad

Anmäl
2012-01-06 23:32 #80 av: ommok

Tack för förklaringen! Precis så har jag uppfattat det hela, Noora! Anade att pärlluckan skulle ställa till det lite, så jag beställde en ugn med hel dörr, men eftersom den var slut fick det bli ugn med pärllucka. Så då är det därför som det blev lite ojämnt. Några bitar blev i stort sett fullfusade på de 750 grader jag hade ställt som topptemp, med hålltid 2 min, och ett par blev precis så lagom tackfusade som jag tänkt mig. Då verkar temperaturgivaren visa lite låg temperatur, för fullfuse borde det inte bli med 750 grader som max. Eller?? Obestämd

Jag ska göra lite test av hur man bäst placerar cabbarna för att få lagom fusat, och att det är lite ojämn temp kan jag ju utnyttja bara jag vet hur värmefördelningen ser ut i ugnen.

Jo, jag funderade också på en skutt firebox, men den skulle inte få plats här hemma på ett bra sätt. Och den här lilla ugnen kan jag flytta med mig till landet i sommar, om jag vill. Skrattande

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2012-01-07 09:14 #81 av: kissidor

ungefär sådär hade jag uppfattat det noora, men jag var inte säker och kände förstås inte heller till detaljerna - vad bra att du redde ut det helt för oss nyfikna Glad

 

ja det finns både fram- och baksida på varje mynt ommok, att den där lilla ugnen kan stoppas under armen och bäras ut i bagageluckan är helt klart en av uppsidorna Skrattande!

men nästan fullfusade på 750 grader och dessutom bara 2 minuter... nä det låter ju inte rätt Rynkar på näsan! blir det likadant efter nästa test måste du väl maila dem. känner du igen nåt sånt från din ugn noora?

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-07 10:05 #82 av: noora

Nej, full fuse borde det inte bli vid 750 grader 2 minuter. Hur såg programmet ut i övrigt? Hur såg bitarna ut? Har du någon bild på resultatet?

Till nästa gång kan jag tipsa om att även ta ett foto precis innan du stoppar hyllan i ugnen, så kan du jämföra efteråt Glad


Anmäl
2012-01-07 10:28 #83 av: Cessy

Ja Fireboxens 55 kg tar man ju knappast under armen o går iväg med, men någon stor ugn är ju inte fireboxen. Däremot tillhör den väl steget större av de små ugnarna. Man får ju hela tiden betala rätt mycket mer för att få lite större utrymme o det blir ju en hel del till man måste ut med för att sedan köpa ett steg större ugn sedan.

Jag hoppas ju att Fireboxen ska hålla för mina behov ganska länge sedan, för även om den inte precis har obegränsat med utrymme, så känns den ändå som att man kan ha en hel del kul med den o så är det väl med alla ugnar. För visst är man alltid begränsad av det utrymmet man har, men ändå kan man oftast flytta gränserna o oftast göra mer än de var avsedda för om man bara lär sig hur de fungerar.Oskyldig

Jag räknar ju med det här att lära mig olika brännkurvor o hålltider o hur det påverkar glaset i både önskad o oönskad riktning kommer ta tid o att det gäller o dokumentera hur jag gjort. o så småningom få bättre koll på hur olika temp o olika tider påverkar fusningen. Att fota brickan innan o sedan efteråt var ett bra tips Noora, för då får man ju något att dokumentera med o att kunna se vad som händer när man kör just den kurvan.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-07 12:33 #84 av: noora

Man får väl helt enkelt begränsa sina behov lite Flört Har man verkligen behov av att kunna fusa stor uppläggningsfat eller klarar man sig på att kunna fusa vanliga tallrikar? Skrattande Jag kan som mest fusa små assietter på 12-13 cm och kanske en värmeljuskopp, men jag har roligt ändå. Det som är mest synd med min lilla ugn är att de flesta fritgjutningsformar och slumpningsformar är för stora för den, men det problemet lär inte du få Cessy eftersom Fireboxen är betydligt större.

 

Anmäl
2012-01-07 13:31 #85 av: kissidor

jaha noora, du menar att det inte är en självklar rättighet att ha all hobbyutrustning som ens hagalna lilla hjärta bankar för SkämsSkrattande

 

hursomhelst så kan jag tala om att nu har jag spottat i nävarna och skrapat av urgammal fastbränd shelf primer, och det jobbet var precis så vedervärdigt som man tror att det ska vara doh. jag körde den mindre dammiga metoden med skursvamp under rinnande vatten, men jag tror stålull hade kunnat underlätta. det är bara det att det har jag glömt köpa hem i ett halvår nu, så nu tyckte jag inte jag kunde använda den avsaknade stålullen som ursäkt längre Oskyldig.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-08 10:16 #86 av: Cessy

Jo Noora det var ju just det här med fritgjutningen som ju jag fallit så mycket för att hålla på med o som ju samtidigt inte är världens lättaste att få o funka i en microburk eftersom dels så är ju inte de flesta formarna gjorda för att hålla i en microburk o dels får de flesta formarna inte plats i en microburk som var en av huvudorsakerna till att tänka stor liten ugnOskyldig

Den andra orsaken var fryspowderfusningen. Tänk att kunna fusa dels alla frysta powderfigurerna på en gång, dels att storleken på figurerna då inte är bekymmert (för stora eller rättare sagt tjocka figurer fungeerar ju inte i microburken - de spricker) o att kunna få dem genomfusade. Sedan är ju nästa pilsner att få användning för dessa powderisfusade figurerna - som dekorationer på fat m.m.

En tredje sak som jag tror kommer vara kul är att ha ett klart glas eller enfärgat planglas o sedan strö powder m.m. ovanpå. Att göra sina egna streakyglas helt enkelt o sådant glas syns ju dåligt i ett smycke, men i ett fat, vas, så kommer ju sådant glas betydligt mer till sin rätt. Jag pratar alltså inte om att göra tavlor i powdert som en del glasfusare gör, för det har jag inte finliret för i mina fingrar, men väl att kunna få fram vackra skiftande glas - det tror jag mer på att jag kanske kan göra.OskyldigSkrattande

Dock kommer jag som sagt var aldrig släppa mina burkar ändå, för man kan ju göra en hel del med dessa - mycket mer än jag trodde ursprungligen. Ska man bara göra vid några få cabbar eller att det bara är några stycken som ska få mer glas på sig eller dekaler, så blir det ju def. burken/arna som får gå.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-09 12:29 #87 av: Cessy

Nu är en Skutt Firebox 14 beställdth_studsmatta så förhoppningsvis kommer den lagom till min födelsedag i mars. Har nog världens snällast mamma:heart::nod: o jag längtar såååå.SkämsOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-09 13:30 #88 av: noora

Härligt! Skrattande

Anmäl
2012-01-09 14:10 #89 av: Cessy

Tack NooraGlad

Går omkring o ler lite fånigt. Lyckades t.o.m. charma den sura sotaren när han kom, så han åkte härifrån o såg faktiskt ganska glad ut. (Vi hade dessutom glömt ställa fram stegen så han var verkligen allt annat än glad då han ringde på, men han t.o.m. hjälpte mig att få fram stegen bak Görans bilFörvånad) Ja med leende o vänlighet kommer man faktiskt ganska långt.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-09 19:45 #90 av: Annicka.C

Åhh äntligen!!! Jag kan nästan känna din glädje och förväntan...det är ju nästan planerandet och drömmandet som är halva "resan"...är det verkligen så lång leveranstid på den? Mvh. A

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-01-09 23:34 #91 av: Cessy

Jo det har hela tiden stått: "Pre-order now for end of February delivery." sedan tar det minst 5-7 dagar innan den nått Sverige, så har jag tur så har jag ugnen till min födelsedag.Skrattande

Jo planerandet o idag beställandet har ju def. varit en resa i sig. Från att ha längtat efter denna ugnen till bara helt plötsligt få ett löfte om den är ju a dream come true. Jag trodde att jag skulle få spara ihop i rätt många år för att kunna köpa den o kanske skulle den aldrig bli min o så då plötsligtFörvånad

Jag kan leva med att det tar ett par månader innan den kommer, för bara det att den är beställd o vetskapen om att den kommer är så helt fantastisk att jag njuter av den vetskapenOskyldigSkrattande Surfar in o tittar på den på warmglass o tänker "En sådan kommer komma hem till mig" o njuter av lyckokänslan det ger mig. Jag måste verkligen förmedlat en passion för glaset som är utöver det vanliga, för annars hade mamma aldrig gått in med pengar på detta viset. Så kort sagt - jag har helt enkelt en underbar mamma:heart:

 

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-10 09:47 #92 av: NeedfulThings

Tycker det är så härligt att du går i väntans tider, Cessy, det är en underbar plåga Skrattande

SEn kollade jag ju in på sidan och spg att de hade en ugn i rosa..ja, jag vet, färgen är ju oviktigt,,,,,men roooooosa! Nu fick man något att drömma om, den tar ju inte så stor plats heller.

 

Medarbetare på SmyckestillverkningSkrattande Tjolahopp!

Kontakta mig via pm eller på min mail

Anmäl
2012-01-10 09:55 #93 av: Cessy

Tack - jo att surfa in på sidan o tänka - snart är en sådan min är helt fantastiskt. Känns ju så overkligt att det jag längtat efter, nu plötsligt håller på att bli verklighet.Skrattande

Ja det är väl den paragonen som ommok också skaffade (ja jag vet inte om den var rosa eller blå) men håller med om att den rosa färgen är fin o 16 kg är ju definitivt flyttbart, för det lär inte fireboxen (55kg) vara. Får nog allt snällt be om hjälp när jag ska hämta ut den o när jag ska packa upp den o få den på platsOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-10 10:04 #94 av: Cessy

........... o det bra med paragon sc2 o att den bara väger 16 kg förrutom flyttbarheten är ju att då kostar den bara vanlig standardfrakt. (De har ju en fraktklass för mellan 2-30kg) dvs. idaxläget ca 211 kr. Inte speciellt dum deal att få hem en ugn för den summan i fraktFlört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-11 10:45 #95 av: ommok

Så sant, Cessy! Jag köpte den dessutom då det var 20% rabatt på ugnar hos warm glass, så det blev ett bra pris. Det är en blå ugn, den rosa kostar ju en del extra, och det tyckte jag var onödigt för min del. Jag gillar ju blått också, fast jag var lite sugen på den turkosa istället. Flört Min ugn kom med schenker, och jag fick hämta ut den på deras utlämningsställe. Det var nog det största paketet de hade där. Din ugn kommer de säkert att köra ut, den är alldeles för stor och tung för att hantera som ett vanligt paket.

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2012-01-18 09:36 #96 av: Cessy

Jag fick ju även lite pengar till glas o slumpingformar (Köpte inte färgat glas utan sådan där mega-tekta-saver-pack o en del powder för att se om jag kan göra lite egna streakyfärgade glas o så den en del tallriksformar o så en cirkelskärare) av min jättesnälla mamma o de måste packat detta väldigt väl, för igår ringde det från Schenkers o ska leverera idag.Förvånad

Även om det inte är min födelsedag idag o även om inte ugnen kommer förrän då i mars o att jag fyller år då också, så känns det som det är det är min födelsedag eller kanske julafton idag. Hade faktiskt svårt o somna i natt då jag låg o tänkte på paketet.OskyldigSkäms

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-18 11:05 #97 av: noora

Kul med paket Glad Jag lyckas alltid beställa för mycket nytt på en gång, så när jag väl får ett paket blir jag alldeles virrig och vet inte var jag ska börja. Men jag börjar lära mig: nu har jag beställt en Multipen i svart utan att beställa en massa annat samtidigt. Jag vet precis vad jag vill göra med den och jag köper endast den svarta nu så kan jag köpa fler färger senare om den funkar bättre än Glassline-pennan.

Anmäl
2012-01-18 11:38 #98 av: Cessy

Nej glassline pennan eller rättare sagt en burk färg med pip är nog mer vad jag kalla glasslinepennorna, är ingen höjdareObestämd Du får gärna berätta om den där multipen fungerar sedan. Var har du köpt den förresten?

Jag har i detta paketet aäven beställt en Titanium Pen. Möjligt att det är att ta i o att det är att tänka för högt om mig själv, men jag har länge tänkt att jag velat signera mina cabbar (på baksidan alltså) för att liksom visa på att det är handgjort (äkta hantverk o inte massproducerat maskinglas från kina) Menar alltså inte att jag tror att jag är förmer än någon annan.Skäms

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-18 12:07 #99 av: noora

Titaniumpennan låter rolig, den har jag inte ens noterat tidigare. Klart att det är kul att signera sina alster Glad

Pipen är inte det största problemet med Glassline (och man kan ju köpa till spetsar) utan problemet är att den svarta färgen blev matt om den var på ytan Rynkar på näsan

Multipen köpte jag från min silverlera-grossist när jag nu ändå beställde påfyllning av silverlera. Så på sätt och vis beställde jag "en massa annat" samtidigt, men det var bara påfyllning och inte en massa "godis" till mig trots att jag var sugen... Det skulle säkert vara billigare att köpa från utlandet, jag får nämligen inte grossistpris när jag bara köper en enda av en viss vara. Även deras "grossistpriser" på varor som inte är silverlera är ofta högre än normalpriserna i utländska butiker Obestämd Jag fattar inte varför svenska "grossister" inom glas o.dyl. måste ha så stora påslag, så mycket extra kan inte frakten till Sverige kosta.

Anmäl
2012-01-18 12:09 #100 av: kissidor

nejmen det är väl inget konstigt att du vill signera dem cessy Glad, likaväl som man skulle vilja (+ att kunderna efterfrågar det) sätta en tag på andra smycken.

jag köpte en sån där titaniumpenna för länge sen av precis samma orsak. men däremot hade jag inte tålamodet att använda den. den var inte precis lättanvänd enligt mitt tycke, det är inte direkt så att man bara skriver, tralala Obestämd. man måste ha både stark och stadig hand. men om du också tycker den är besvärlig vid första försöket så får du väl öva så går det säkert finfint efter några försök, det hade inte jag tid till så jag bara la undan den. men jag ser att den numera har två bra omdömen kopplade till sig, samt ett tips om att väta både ytan och pennan - så jag kanske borde rota fram min och göra ett nytt försök. men då hittar jag väl den inte förstås Obestämd

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-18 15:05 #101 av: Cessy

Har testat pennan o nej lättanvänd är den def. inte. Jag hade läst att att man skulle väta både cabbe o spetsen, men man måste ändå fylla i texten flera gånger, så lätt att få snyggt är det absolut inte. Fast jag har ju en hel dels småcabbar som bara ligger där, så dessa ska jag ta någon dag senare framöver o sätta mig med o se om jag kan få bättre snits på det eller om jag bara får konstatera att det var en god idé men det var också allt det var.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-18 15:35 #102 av: noora

Aha, då vet jag att titaniumpennan kanske inte behöver stå längst upp på önskelistan Glad

Anmäl
2012-01-18 21:13 #103 av: Cessy

Noora: Nej den behöver def. inte stå högst upp på önskelistan. Vet du - om du påminner mig inför PUSS ( Ja om du nu ska dit o att jag ska dit) så kan jag ta med pennan så kan du testa den där om du har med dig några cabbar, så blir det lättare för dig o avgöra om den överhuvudtaget ska finnas på önskelistan eller inte.

Ja nu har jag klappat på beställningen o tittat på formarna. De ska visst helst förbrännas o tydligen ska mindre formar förbrännas vid en viss temp o kurva o större formar vid en annan. hm .... det här kommer def. ta tid att sätta sig in i.

På tal om formar så hittade jag idag en rostfri måttsats på Netto, men hade ingen magnet med mig. Tänkte att de kunde vara bra o leka med  små bitar av glas för att testa o lära sig, men så kom jag hem o testade en kylskåpsmagnet på satsen o visst var den magnetiskRynkar på näsan Så min fråga är - vad är det som händer om man använder rostfritt stål som är magnetiskt? Fördärvar det glaset? Fördärvar det ugnen? Klarar det inte de höga temperaturerna i en glasugn eller varför är det dåligt om det rostfria stålet är magnetiskt?

Jag köpte ju bara den lilla vasformen i just rostfritt stål från warmglass o den är inte ett dugg magnetisk, men det som förvånar mig är att där finns inget hål i den. Ska det inte vara lufthål i sådana formar - såväl rostfria som keramiska?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-18 22:29 #104 av: noora

Om man draperar över formen behövs kanske inget hål, det blir ju ingen "grop" under glaset där luftbubblorna kan fastna. Slumpar man ner i formen måste det finnas hål så att luften i "gropen" kommer ut.

Det här med att stålet inte får vara magnetiskt är inget jag har hört talas om, så det vill jag också gärna veta Glad Jag har bara en stålform som är "loppisfynd" och jag tänkte helt enkelt testköra den utan glas först innan jag försöker drapera glas över den.

Jag testar gärna pennan om vi ses på PUSS, det är ju rätt långt tills dess men jag känner nog inget behov att köpa en tveksamt fungerande penna innan dess Flört

Har någon av er testat guldpennan? http://www.warm-glass.co.uk/gold-firing-pen-p-2692.html

Anmäl
2012-01-18 23:15 #105 av: sanne62

hej tjejer...har en fråga...ordet dyker upp med jämna mellanrum...vad betyder PUSS ?

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-01-18 23:33 #106 av: flower1

sanne62 - PUSS är en fantastiskt trevlig 3-dagars pärlträff som brukar gå av stapeln i Täby i början av oktober varje år. 2011 var det 5-årsjubileum. Här kan du läsa mer: http://www.parltraff.se/om

Här är min hemsida.

Anmäl
2012-01-19 08:40 #107 av: Cessy

Noora: Vet bara att det i tråden om att öpa fusingformar på loppis står att om de är magnetsika så innehåller de andra metaller än rostfritt stål o att de då är för dåliga. Exakt vad det som är dåligt med detta framgår inteObestämd

Oki-doki då tar jag med mig pennan, men påminn mig gärna - för det är långt till PUSS (=Pärlor, Utmaningar, Skojigt och Stimulerande) o mitt minne brukar tyvärr inte vara riktigt så långtSkäms

Sanne 62: Det är en årlig träff i stockholm i början av oktober. Det finns en motsvarighet som heter Facett o som också går av stapeln under våren. Brukar numera vara så att runt 150 pärlgalningar träffas o pärlar, shoppar pärlor, går WS o har jätteskoj. En del deltar också i tävlingar som brukar vara under dessa dagarna. Jag har aldrig varit på Facett, för en gång om året får räcka. Det kostar ju en del att åka dit o så kostar ju eventet också, men PUSS är lite av alla pärlberoendes julafton.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-19 09:27 #108 av: kissidor

nä jag lyckades hitta titaniumpennan och testade igen igår, med vatten. men det är i princip likadant, att det syns ju nästan ingenting. man skulle behöva fylla i flera gånger, och hur snyggt blir det då Obestämd?

 

hmm, ja jag har hört att det är väldigt noga med att det måste vara rostfritt - men varför? har för mig att det var nåt med att metallen kunde deformeras eller kanske rentav spricka...

man kan ju också tänka sig att det skulle kunna missfärga glaset kanske?

 

hursomhelst cessy - du kan nog tagga ner en liiiten aning med formsamlandet Skrattande. du kommer inte att hinna använda dem så mycket att du tröttnar på dem så fort och måste ha nya med sån oerhörd brådska. du får tänka på att ställa om hjärnan till helt andra tidsperspektiv jämfört med att köra burken. ett fat eller en skål eller en ljuslykta eller whatever är minst två dygn, och du vill ju prova alla formarna du köpt med flera olika designer på glasplattan, eller hur Flört? självklart är det väl bra att slå till om man snubblar över nåt lämpligt för en spottstyver, men du behöver inte ut och jaga formar i full panik tycker jag Skrattande.

 

nej, det behövs inget hål i såna formar som är ämnade att drapera över - hålet är ju som sagt för att släppa ut luften, och den är ju aldrig instängd vid drapering.

 

man garderar sig säkert lite mer mot att formarna spricker genom att förbränna dem, men jag har aldrig gjort det. det skulle ju ta extra tiiiid ni vet... Skäms. och det har - pepparpeppar - inte straffat sig hittills iaf

 

noora jag har guldpennan. den blir iofs guldig och fin men jag tyckte den var svår att rita med, för man ser inte riktigt vad man ritar, och hur fint strecket blir. den är ju som de där gulddekalerna, lite blaskigt gulbrun - och du vet ju att de inte alltid är så lätta att se vart man satt dem på alla bakgrunder. det är svårt att få ett riktigt jämnt och bra flöde i pennan så det är lätt hänt att strecken blir väldigt ojämna, och så ser man som sagt inte hur ojämna förrän det redan är fusat Obestämd

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-19 09:34 #109 av: Cessy

Nej då jag jagar inte formar utan lyckades snubbla över det när jag handlade igår o tänkte små formar kunde ju vara bättre att starta testa ugnen med än större. det går ju åt mindre glas om det inte blir bra.Oskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-19 09:40 #110 av: kissidor

ah, du gör inte det Skrattande - det var bara det att jag tyckte jag såg för nåt par veckor sen att du gjorde det, i nån tråd nånstans som jag inte hann svara på då.

men skämt åsido så är din tanke god, för man får tänka på att vid drapering är den glasplattan som det blir om man vill utnyttja formens höjd maximalt större än man riktigt klarar att se framför sig, man får mäta formen och när man lägger ihop botten och dubbla höjden blir man alltid lite paff Förvånad. men du kan förstås använda din floral former utan att utnyttja maxhöjden också, dvs med ett mindre glasämne Flört

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-01-19 09:51 #111 av: Cessy

Jo det där sistnämnda undrade jag just om man inte kunde göra med floralformern. Det borde kunna bli söta värmeljuslyktor av det o gå åt mindre glas om det inte blir braOskyldig

Njae det du såg var nog snarare jag som tänkte på att bl.a. 53goran skrev att hon skulle testa o göra egna formar o jag undrade dels hur det gått med detta o dels om någon testat att göra egna formar. Det finns ju en hel uppsjö av material till att göra egna formar på warmglass o hur tusan ska man veta vad man behöver o desssutom hur gör man när man gör egna formar? Så det var mer ett sonderande för att höra om någon visste hur man gör o vad man behöver, ifall jag så småningom mer skulle vilja testa o göra eget.

Inget som jag precis tänkt kasta mig över o göra, men väl nyfiken på om någon testat o undrade om kunskapen hur man gör finns lättåtkomlig någonstans att läsa. Så det var mer ett försök att se om det fanns kunskap om hur man gör - om jag någonsin kommer så långt att jag vill testa detta i framtiden.Flört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-01-19 10:36 #112 av: NeedfulThings

Vet inte om det har något med sammansättningen av det rostfria stålet att göra. Det finns säkert 1000 olika sorters "rostfritt" stål och de innehåller olika metallblandningar. Kanske kan vissa metaller i dessa reagera negativt med glaset/dichrot?

18/8 stålet är av god kvalitet och det som oftast används i hushållssaker, och det är inte magnetiskt. Andra rostfria stålsorter kan vara magnetiska. Så kanske det är det man ska kolla efter  för då är det ganska säkert att det är 18/8 stål man får.Skrattande

Medarbetare på SmyckestillverkningSkrattande Tjolahopp!

Kontakta mig via pm eller på min mail

Anmäl
2012-01-19 10:59 #113 av: noora

Hmm, då hamnar inte guldpennan heller högst upp på inköpslistan än. Jag blev ju lite intresserad av detta med att rita själv på glaset nu när jag provade min Glassline-penna. Förr tänkte jag att det väl inte kan vara så roligt, men det var det ju förutom att resultatet blev så matt Rynkar på näsan Nu väntar jag otåligt på min Multipen.

Anmäl
2012-01-19 17:17 #114 av: 53goran

Tyvärr Cessy, har jag inte kommit till skott ännu med formarna. Har talat med henne som har glaskurserna om att jag vill ha en lite privat kurs att göra formar. Men just nu är hon på semester i 3 veckor. Ska försöka kontakta henne sedan när hon kommer tillbaka. Men hon har nog mest gjort små formar, för att göra smycken.

 

Anmäl
2012-01-20 09:52 #115 av: Cessy

53goran: Åh det är absolut inget akut, utan jag kom ihåg att du skrev att du skulle testa o göra formar o jag undrade hur det gått. Sedan är jag ju givetvis nyfiken på hur man gör o vad man använder, för på warmglass finns ju massor av material till att göra formar av o man använder ju knappast allt till en o samma sak o frågan är ju då vad man behöver o till vad man behöver vilka saker.

Har inte i första hand tänkt göra formar för större saker utan mer för små saker som typ smycken o det är absolut inget jag tänkt kasta mig över nu med en gång. För jag har nog att testa med ändå ett mycket bra tag framöver. Utan det är mest jag som är nyfiken i strut för att få reda på hur man gör o så kanske sedan så småningom kommer o testa.

Den där rostfria måttsatsen som var magnetisk lämnade jag igen igår, för måttsatser har jag ju faktiskt om än i plast. Antar att jag borde ha en kylskåpsmagnet i väskan för om man i framtiden springer på något loppisfynd/second-hand-butik eller vanliga butiker som har någon form i rostfritt är det ju bra att kunna testa om det rostfria stålet ens håller tillräcklig renhet för att vara värt att överväga att köpa för att använda till slumpingformOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-02-02 11:39 #116 av: Cessy

Inte för att jag tänker köpa en drop-outform, utan för att jag blev nyfiken. Om man tittar på warmglass facebookalbum så ser man att de precis kört en drop-out kurs. När man ser hur alsterna ser ut i ugnen så ser det ut så här men då man ser de färdiga alsterna så ser det ut så här. Innebär det att för kunna köra dropout så måste man ha någon form av skärmöjlighet typ cirkelsåg eller liknande?

Nej jag ska verkligen inte rusa iväg o köpa något sådant, men om det är så att för att kunna göra dropout att man då även måste investera i en såg så blir dropout helt ointressant att ens tänka på.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-02-02 12:14 #117 av: kissidor

nja det innebär det ju inte egentligen - men om man prompt inte vill ha kvar kragen så måste man ju skära bort den. nu hade ju de fyrkantiga kragar så där var väl planen från första stund att skära bort dem, men kör man en dropout på ett cirkelformat ämne så tycker man väl kanske att kragen kan få vara kvar. det finns även drop out-ringar med textur just för att kragen ska bli lite extra snitsig, som såhär tex: http://www.slumpys.com/SlumpysStore/product_Round_Rippled_Drop_Out_Mold_SM-009VGH6306VGH183VGH183VGH0VGH183.aspx

 

men jag har ju en såg som du vet, men det kan jag säga att det skulle väldigt mycket till för att förmå mig att ställa mig och såga i fusat glas med den *ryyyys*, och sen ska vi ju bara inte tala om efterslipningen de fått göra av den sågade kanten, den tvivlar jag starkt på att de gjort med en sådan slipmaskin som du och jag har utan det gör man nog i en sk flat lap som jag knappt tror man får under 15 papp.

 

edit: jag ser nu i texten att de lyckats handskära bort kragen, tydligen har glaset varit väldigt tunt där. jag kan inse att det går, men det vete tusan om jag skulle vilja ta den risken själv Förvånad!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-02-02 12:46 #118 av: Cessy

Tack för svar kissidor. Hm ... tja jag kan ju inte säga att jag känner mig jättesugen på det här ändå. Handskära bort skulle jag aldrig fixa, så ska jag någonsin testa dropout så småningom så får jag nog först jaga ifatt en sådan där ring med snitsig krage av något slag i så fall. Dessutom har jag ju ändå ingen större höjd i den ugnen som kommer, så den är ju ändå inte direkt gjord för dropout precis. Fast det är ändå kul o få reda på lite om hur olika saker görs.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-02-02 13:00 #119 av: kissidor

ja såna där höga tjusiga vaser kan vi ju inte göra i de ugnarna, utan det får bli mer skålartat och då kan ju kragen lika gärna få vara kvar. de där flotta vaserna får vi göra när vi vunnit på lotto och köpt nya ugnar för åtminstone 50 papp och lite annat smått o gott Oskyldig

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-02-02 13:06 #120 av: Cessy

Skrattande ........... just det där tillägget "o lite annat smått o gott" är ju väldigt sant. För vinsten behöver ju minst dubblas så att man får råd med både ugnen o så allt som behövs för att kunna nyttja en sådan på rätt sättFlört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-01 08:28 #121 av: Cessy

ÅhFörvånad............men, men det stod 17 mars på WarmGlass sida ju:-? tänker ............... men igår så fick jag meddelande om att MIN UGN är skickad. JIPPYYYYYYYYYYYYth_blissysmile

Undrar hur länge det dröjer innan jag vågar testa den o hur lång tid det ska ta för Göran att byta kontakten på den, men tänka sig - den är på väääägth_studsmatta

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-01 08:34 #122 av: Marinas Mix

GRATTIS. Ska bli kul att se dina skapelser

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-03-01 09:13 #123 av: 53goran

Grattis så kul att den kommer tidigare. Nog kommer du att tordas använda den. Hoppas du får kontakten bytt omgående.

Vi fick liknande besked igår om vår soffa. Hade ringt i tisdag och hörde när dom trodde vi skulle få den och dom sa att den kommer i v 11. Men igår eftermiddag ringde dom och talade om att soffan är här och att vi får den idag.

Anmäl
2012-03-01 09:46 #124 av: Cessy

Grattis till att ni fick soffan lite tidigare 53goran. Hoppas ni blir riktigt nöjda med den då den kommit på plats.Glad

När jag bokade ugnen i början av januari så stod det i slutet av februari leverans. Sedan ändrades texten till 17 mars. Antagligen är det så att vi som beställt en Skutt Firebox14 innan de ändrade datumet, får leverans nu. Nästa gäng få den 17 mars (Ja ifall det nu finns några beställare) Ett tag hade de ju ugnen hemma i lager men i nov. i fjol så reade de just den ugnen o det var ju då jag började sukta efter den. De hade då mer än 10 i lager, men de tog slut på mindre än 2 dygn o sedan dess har de inte haft ugnen i lager hemma. Skutt har tydligen problem med att få fram o leverera dem, så jag har helt enkelt haft otur som får vänta så på att få den. Fast jag hade ju ställt in min hjärna på att få den i slutet av mars, men nu kommer den ju nästa vecka. Tänk nu kommer den ju finnas här till min födelsedag trots alltSkrattande

Nja det kan nog ta tid för Göran att göra vid kontakten. Han är ju inte så postiv till att jag vill göra större saker än smycken. Han tycker nämligen att tallrikar o skålar är helt meningslösa saker (på 70-80-talet var det ju väldigt vanligt att folk samlade tallrikar av olika slag o han avskyr sådana o det är nog därifrån motviljan rotat sig så djupt + att han inte ser sådant som säljbart) så det kan nog ta tid innan han hittar tid att göra vid kontakten åt mig.Obestämd Jag håller tummarna att han ska bli positivare efterhand som han ser vad jag gör. Han var ju inte så positiv till glaset eller hot pot:arna från börja, men där totalvände han ju ganska snabbt.Glad så jag hoppas att jag får honom mer med mig så småningomOskyldig men till en början kommer han def. inte vara glad, så kontaktbytet kan nog ta sin lilla tid.#-o ånej!

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-01 09:47 #125 av: Cessy

o glömde ju - tack Golden o 53goranGlad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-02 22:43 #127 av: noora

Kan du inte skaffa en adapter så slipper du vänta på kontaktbytet? :-) Hoppas att han går att övertyga i alla fall!

Och varför skulle du inte våga fusa i ugn? Du vågar ju fusa i micro, det tycker jag verkar mycket läskigare eftersom man inte har koll på temperaturen och glaset kan överhettas fort. Allt går ju i slow-motion i ugnen, du har massor med tid på dig att kolla både glöd, form och temperatur och hinna reagera om något behöver justeras. I värsta fall kan du alltid rycka sladden och låta ugnen svalna i eget tempo ;-)

Dessutom anger man ju vilken temperatur man vill ha, och då vet man att det aldrig blir någon pöl med smält lava i ugnen ens om man skulle råka ha onödigt lång hålltid. Du kan hålla glaset på 830 grader i timmar utan att det blir lavapöl, för att det ska bli lavapöl måste glaset nämligen upp i högre temperatur. Visst får man testa lite för att hitta rätt tid/temperatur för de resultat man vill ha, men det är aldrig farligt :-)

Anmäl
2012-03-03 08:12 #128 av: kissidor

nej självklart är det ju precis som noora säger - men ändå kan jag känslomässigt förstå dig cessy, för jag minns ju att jag själv trodde jag skulle elda upp huset första gången jag körde ugnen Skrattande! den ser ju så stor och främmande och konstig och läskig ut tycker man Skäms. men det är irrationella rädslor om man har följt säkerhetsinstruktionerna för ugnens placering och inkoppling, och vad beträffar ev farhågor om att misslyckas med själva glaset så visst, det händer. men du vet ju vid det här laget så väl att inget glas går nånsin till spillo, det kan alltid återanvändas Flört.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-03 10:20 #129 av: noora

Jo, jag var också nervös första gången och satt och vaktade igenom hela programmet (det var ett relativt snabbt program som bara tog ett par timmar som tur är). Nervositeten släppte efter ett par gånger och jag har nog aldrig misslyckats helt med en fusning (däremot bir enstaka cabbar ibland knasiga men då är det glaset som gör något oväntat, inte ugnen).

Däremot skulle jag aldrig våga fusa i micro men bevisligen funkar ju det också Skrattande Det handlar väl om vad man är van vid.

Anmäl
2012-03-03 11:20 #130 av: Cessy

Javisst är det så o i början var jag jättenervös för Hot Pot:en o tvekade ett tag innan jag vågade testa. Idag vet jag ju att den är väldigt säker även om temperaturen har gått för högt i den, så händer inget värre än att burken blir fördärvad.

Hur har ni era ugnar placerade? Har ni 40 cm runt ugnen till närmaste vägg eller möbel eller vilka säkerhetsavstånd använder ni er av? Hur är de placerade helt enkelt? Detta är dock i sig inget som oroar mig men snarare är frågan om ugnen kan stå där jag tänkt den skulle stå p.g.a. att den ska ut så mycket från väggarna. Nå det tål o grunnas på.

Nej att glaset kan återanvändas det vet jag o jag lär mig förhoppningsvis av mina misstag. Är nog snarast att det här med temperaturkurvor o hålltider känns som rena grekiskan helt enkelt. Att jag inte alls vet vad jag borde använda mig av. I burken vet jag ju hur det ska se ut, för att få det resultat jag önskar. Antar att jag får lära mig det den hårda vägen helt enkelt o vara beredd att fusa om en hel del igen i alla fall tills jag lärt mig bättre hur resultatet blir vid olika temperaturer o hålltider. Måste nog köpa mig ett anteckningsblock o så skriva kurvan o hålltider o se till o fota en översiktsbild så att jag ser hur det blev vid den o den kurvan, så lär jag mig nog så småningom.

Ska i alla fall bli så himla kul o en sak som jag längtar efter är att kunna nyttja chokladformarna vi köpte lite bättre. Att jag kan fusa en hel bricka med flera olika katter o rosor o annat o att de större bitarna inte spricker. Att få ett bättre genomsintrat resultat o inte behöva plocka ut bitarna en o en från frysen o hålla på o köra dem en o en. (kroknar lätt på vägen då jag måste göra så) o sedan att jag faktiskt ska kunna använda dessa chokladformsskapelser till dekorationer på fat o annat o inte bara tänka smycken.

Ja det är bara en av sakerna jag längtar efter att få testa. Om jag bara får rätsida på vad den ska stå o åkt o köpt mig adapter o förängningssladd o vågar börja testa, så ska ugnen bli en väldigt kreativ befrielse. Burkarna kommer givetvis gå ändå, men att kunna göra vissa saker o köra formar jag inte kan idag (fritformar, slumpingformar o chokladformar) - ja det ska bli så himla kul o jag längtar efter att få börja testa o faktiskt att få känna mig mer fri i vad jag kan o vad jag inte kan göra.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-03 14:10 #131 av: kissidor

visst är det så cessy, alla dessa grejer du räknar upp tar ju jag för givet att jag plättlätt kan göra och så är det ju inte alls i burkarna. men jag har ju inte på månader haft tid till att fylla ugnen, så för mig blev det ju nu istället en glädje när jag återigen skaffade mig en burk så jag iaf kunnat göra något litet nån kväll då och då istället för ingenting alls! så båda har sina fördelar Glad.

men en sak förstår jag inte, och det är allt detta gruvande du ägnar dig åt över brännkurvorna??? du vet ju att ugnen kommer med förinställda program som du bara behöver göra en enkel manöver för att ändra topptempen på så att det bättre passar bullseye (istället för system 96 som de är anpassade för). går ifrån de förinställda programmen gör man ju helt enkelt inte förrän man känner sig mogen för det och både vill och törs - så vad är det du gång på gång stånkar så väldigt om detta för Flört?

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-03 19:12 #132 av: Cessy

Därför att texten som beskriver kurvan när jag t.ex tittar på warmglass ser ut som rena grekiskan o sådant som jag inte direkt greppar får mig att backa lite helt enkelt.

Men hur långt från väggar o möbler o annat har ni placerat era ugnar. (Jo Göran grumsar om brandsäkerhet) Beskriv gärna hur de står så att jag får ett grepp om hur de står.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-03 19:34 #133 av: kissidor

nej men cessy det där var inget bra svar på min fråga - varför hetsar du upp dig så över det när du vet att du inte behöver bry dig om brännkurvorna alls förrän du själv väljer att göra det? du kan ju köra på autoläget så länge du själv vill! jag kan förstås vid det här laget programmera ugnen, men av bekvämlighetsskäl använder jag fortfarande de förinställda programmen de flesta gångerna jag fusar Flört

 

jo jag fuskar faktiskt lite Skäms - av den enkla anledningen att jag har ingen möjlighet att placera ugnen så det uppfyller kraven på 50 cm åt alla håll. jag har vägg bakom och möbler åt bägge sidor, och avståndet är inte mer än 30cm åt något av hållen Skäms. är ju därför jag ogärna sätter på ugnen och åker till jobbet och blir borta hela dan...

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-04 10:31 #134 av: noora

Min ugn står alldeles intill väggen (betongvägg) och precis bredvid en Ivar-hylla. Jag har inga säkerhetsmarginaler alls på sidorna, bara fritt ovanför. Å andra sidan blir inte min ugn så varm på utsidan förutom på toppen. Den är ju mindre än den du ska ha, så du ska inte ta min ugn som exempel för hur din ska stå.

 

När det gäller brännkurvor så tycker jag att du ska bortse från ordet "kurva". Det enda man egentligen behöver bry sig om är att välja topptemperatur och hålltid, och det är busenkelt: högre temperatur och/eller längre tid ger fullare fuse ;-)

Rampen upp och ner (dvs det enda "kurviga" i sammanhanget, och där handlar det faktiskt om räta linjer snarare än kurvor) är samma oavsett om du ska göra full fuse eller tack fuse eller gjuta frit, i alla fall så länge du håller dig till cabbar. Vi kan ta en ny diskussion om detta när du vill prova att slumpa skålar osv, men ta en sak i taget och börja med att fusa några cabbar först.

Och självklart ser allt ut som rena grekiskan när du inte har ugnen framför dig. Det är mycket lättare att fatta när du har knapparna och displayen framför dig och ser hur temperaturen går upp och ner under programmets gång.

 

Däremot är det en mycket bra idé att ha en anteckningsbok och skriva upp topptemperaturer och hålltider och vad det blev för resultat :-) Då kan du få samma resultat om och om igen genom att göra likadant som förra gången.

 

Anmäl
2012-03-04 10:38 #135 av: kissidor

det går finfint att slumpa fat och skålar i det justerade autoläget också Glad

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-04 13:30 #136 av: Cessy

Åh är det 50 cm Förvånad Jag trodde jag tog i lite då jag sa 40 cm till Göran för det stod i beskrivningen att ugnen kräver en yta på 1x1m o eftersom ugnen mäter 65x65cm (o är 50cm hög) så blir ju en meters yta 35 cm. Nå undrar om vi får ihop den att står där jag tänkte. Det går nog rent utrymmesmässigt men frågan är om den går o få i lod där. (Det är en golvbrunn en bit ifrån så där är ju ett visst fall på golvet o det tänkte jag ju inte ursprungligen på då jag trodde att den kunnde stå närmare garderoben som står där *suck)

Ärligt talat så är det som oroar mig mest är att få den på plats, för det kommer krävas Görans hjälp. 55 kg rubbar jag liksom inte själv o att då få den i lod lär också behövas han hjälp för att det ska bli bra. Om han inte byter konakten så får jag ju helt enkelt skaffa en adapter o en förlängningskabel o det är ju lösbart. Värre med att få den på plats helt enkelt.

Jo jag antar att när den väl är på plats så blir det lite lättare att förstå o följa temperaturen o sedan jag väl sett o börjat fatta så kommer det andra ge sig efterhand. Ser jag logiken så bukar det lösa sig. Det är väl bara en gammal skada att när det är siffror inblandat som ger en låsning eftersom jag o matte aldrig gick överrens förrän sista terminen på gymnasiet. Då började vi ju om på någonting nytt o plötsligt fattade (läs: såg) jag hur man gjorde. Så jag vet ju att jag kan lära mig om jag bara fattar, men alla år när man bara kände sig dum i matte har liksom satt sina spår. Ser jag en massa siffror o teknisk programmeringsgrejor kopplat till detta, så låser jag mig innan jag ens försöker förstå.Skäms

Ja det ska def. bli jätteskönt att kunna få ett stabilt resultat o att det är upprepningsbart o jag är hemskt tacksam till att ugnen är intelligent nog att sköta om det i autoprogram o av att veta att det ända jag till en början behöver ändra är topptempen (Var det 10 grader högre som krävdes för bullseye?) Behöver man inte ändra hålltiden?

Det jag nog först kommer testa förrutom förståss några brickor vanliga cabbar först (Tänker mig fullfus o att jag mer kan våga mig på att ha klarglas ovanpå - bara det är en njutning att veta att jag mer kan leka med djupet i cabbarna sedan framöverFlört) o sedan en tackfusbricka o därefter ska jag fylla ugnen med lite formar (ja inte större formar utan en del av de smyckesformar jag kört i micron tidigare, men som jag nu försöker spara för micron tar ju väldigt hårt på dem) Efter det är det kanske dax att försöka ge sig på att fusa lite glas till att ha o slumpa med sedan. Kommer nog fråga ihjäl er när jag väl fått min ugn på platsSkämsOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-04 14:01 #137 av: kissidor

ja det kommer du nog att göra cessy Skrattande! och vad jag förstår så är det ingen funktionsskillnad mellan den ugnen du beställt och den jag har, så jag ska nog kunna hjälpa dig där det behövs med det ugnsrelaterade Flört.

 

noga räknat står det 18" som avstånd i bruksanvisningen, dvs 45 cm.

 

nej hålltiderna funkar bra för full och tack. för slump minns jag inte vad som var förinställt, men jag tror att det var onödigt länge för de enklare snällare former man brukar vilja börja med - men å andra sidan skadar det säkert inte. jag kör för bullseye fullfuse på 810 gr, relieffuse på 750-760 och slumpning på 665-670. förinställda topptempar är 796, 720 (en väldigt lätt tackfuse även för system 96 alltså) och 663. kör jag en separat firepolish så kör jag den på 720-730 grader på tackfuseprogrammet

 

en av de saker jag brukar använda ett eget program till är faktiskt fritgjutningen, så innan du vill ge dig i kast med egen programmering så är det för den skull faktiskt lämpligare att du lägger slumpning högre på att göra-listan än fritgjutning. fast det går säkert att fritgjuta på autoprogrammeringen utifrån det långsamma eller medium tackfuseprogrammet.

 

och kanske är det som noora är inne på onödigt förvirrande och stressande med ordet brännkurva, och jag kan också förstå att den tabellform de ofta är uppställda i inte känns särskilt begriplig för ugnsnovisen - men tänker man sig programmet i punktform istället så är det inte särskilt krångligt alls.

punkt för punkt ställer man bara för respektive programsteg in med vilken hastighet ugnen ska gå till vilken temp och hur länge den ska hålla den tempen innan nästa programsteg

exempelvis (skit i siffrorna nu, dem orkar jag inte kolla upp så jag får ett vettigt exempel):

tempen ska öka med 200 gr i timmen tills den når 700 gr och sen ska den hålla tempen 700 gr i 20 min:

200 <enter> 700 <enter> 20 <enter>

och sen likadant fast med andra siffror för nästa programsteg, och nästa, etc

i princip inte svårare än så Flört!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-04 16:03 #138 av: Cessy

Hm ... jo jag förstår principen, men ändå om jag tittar på dessa tabeller så blir jag förvirrad o tänker - hur tusan ska man veta vilken temp o i vilken hastighet man ska gå upp o ned med o hålltider hit o dit i mellan. Glad att du tycker dina  förprogrammerade program funkar på din ugn eftersom det är samma styrprogram i våra ugnar o att det bara är topptempen jag behöver fatta hur jag ändrar till en början. Antar att man landar i det andra så småningom när man hållt på några gånger.

Jaha då skippar jag formarna till senare o puffar upp slumpingen dåFlört men börjar som sagt var med en fullfus o sedan en tackfus, så jag börjar se vad som hände med cabbarna i alla fall vid olika temp. Inser att jag måste ta ett papper för att skriva upp dina topptempar på för olika program för annars kommer jag fråga om om dessa en miljon gånger. Innan kunskap sitter (=att jag själv har använt den) så glömmer jag lika fort som jag frågarSkäms

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-04 16:25 #139 av: kissidor

cessy självklart hjälper jag dig om du vill genom att förklara hur du gör för att justera topptemp och ev hålltid i de förinställda programmen, och senare att gå in i egen programmering - om du nu inte läser dig till det själv förstås. men jag tänker inte säga hur man gör nu, för handen på hjärtat så tror jag i såfall att du ändå ställer frågan sen när du vill använda kunskapen Flört - rätta mig om jag är ute och cyklar helt Oskyldig. vet nog att du vill veta det både nu för att känna dig trygg och sen för att du inte möjligtvis kan komma ihåg allting tills du behöver det, men du får lita på mig - du vet ju att jag finns här Skrattande

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-04 18:24 #140 av: Cessy

Kissidor: Nej att berätta nu när jag inte kan gå ut o direkt titta på ugnen vore verkligen bortkastad energi, för det kommer jag glömma direkt igenSkäms Nu ska först ugnen komma o sedan sättas på plats o pluggas in. Sedan ska jag göra en bricka cabbar o först därefter är det lönt att förklara hur man gör - ja om jag inte förstår utefrån manualen. Fast jag o manualer brukar inte gå överrens. Innan man hittar det man undrar över har man lyckats glömma bort vad man eg. undrade överObestämd Gott o veta dock att hjälp finns så småningomSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-04 22:17 #141 av: noora

Hur man vet vad som är lagom tider och temperaturer hit och dit? Ja man kan ju börja med att fråga andra vad dom har haft för tider och temperaturer till det man vill göra Flört

Visserligen lär du få lika många olika svar som antalet personer du frågar (förutom på själva topptemperaturen, där hamnar nog de flesta i samma intervall), men det betyder bara att det faktiskt inte är så noga på minuten/graden hur ramperna upp och ner går. Många av skillnaderna handlar i grund och botten om säkerhetsåtgärder som kanske inte behövs men som "känns bra utifall att". Jag har också en sådan "aftonbön" i mitt program. Jag har egentligen aldrig märkt någon skillnad med eller utan den, men den halvtimmen extra som det steget tar gör mig ingenting eftersom jag oftast fusar över natten. Den som har bråttom kan lika gärna skippa den (vilket jag också gör när jag har bråttom).

Jag tror att de flesta kör med något program som de har fått av någon annan (eller var förprogrammerat i ugnen) och börjar ändra först när de märker något behov av det eller blir intresserade av teorin bakom och vill se om det går att optimera programmet på något sätt. Glad Jag körde på programmet jag fick på kursen där jag lärde mig fusing i kanske ett par år innan jag började fundera på att göra ändringar.

Anmäl
2012-03-04 23:19 #142 av: Cessy

Ja nog kommer jag fråga o är jätteglad för att jag har er här att fråga. Eg, bara bra om jag inte får exakt samma svar, för det lämnar ju mer utrymme för mig själv att sedan fundera vidare vad jag tycker bäst passar min ugn o det syftet jag har med glaset (hur jag vill att det ska se ut i fusningen) Tror dock inte jag kommer ge mig på några egna programmeringar förrän jag är mer trygg med att jag vet vad som händer med glaset vid olika program utan det är väl just topptempen jag kommer justera.

Fast när man då läser brasklappen inne på warmglass om att bubblor o devit i glaset får man för att man gått för högt i topptemp eller haft för lång hålltid så blir jag ju givetvis inte heller så benägen att ändra något. Fast sedan har jag för mig att någonstans läste jag att risken för devit var störst vid en viss temperatur o det temperaturintervallet (kommer tyvärr inte ihåg alls vilket intervallet var) o där skulle man se till att glaset tog sig snabbt förbi denna tempen både på upp o på nervägen. Ja ja - jag lär väl mig så småningom o så är jag som sagt var tacksam att jag har er att fråga.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-05 08:26 #143 av: noora

Jag har fusat i ugn i 4 år och aldrig fått devit på glaset Glad

Anmäl
2012-03-05 09:49 #144 av: 53goran

Det är väl också så att olika glas beter sig olika. Vet sedan jag gick kurs att vanlig röd opak, är den som oftas kan bli devit på. Då en tjej gjorde ett fat av detta tog läraren det säkra före det osäkra och hade på ett medel för att skydda glaset mot devit

Anmäl
2012-03-06 09:51 #145 av: Gosa

Hej Allihopa Glad

Tack Kissidor för att du tipsade mig om denna länken. Jag har läst och läst en massa inlägg här...

Idag har jag beställt min efterlängtade Fusingugn och det blev en Skutt Firebox 14, precis samma som Cessy Glad. Jag får nog dock vänta till i slutet av mars innan min ugn anländer, men med tankte på att du väntat sedan januari så är det ju förhållandevis kort tid!

Jag kommer säkert ha tusen frågor framöver och är tacksam för alla tips vad det gäller inställningar osv...
För att slippa byta kontakt på ugnen så tror jag att jag köper mig en adapter, vi får se.

Var någonstans i landet bor ni som skriver här? Jag bor i Vårgårda, Västa götalands län (ca 8 mil från Göteborg).

/ Pia

Anmäl
2012-03-06 10:23 #146 av: Cessy

Gosa: Hej o välkommen hitGlad Roligt att du också har köpt en Firebox14. Jo frågorna kommer def. vara många, men det ska ju bli så himla skoj också. Har du haft en mindre ugn innan eller har du som jag använt dig av en burk i microvågsugnen?

Jag bor i Karlshamn (ligger vid kusten i Blekinge).

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-06 10:34 #147 av: Gosa

Tack Cessy,

Jag har bara haft en liten microburk fram tills nu. En vän till mig har dock en större ugn så jag har ibland åkt till henne och lånat hennes ugn. Det ska dock bli väldigt skoj att ha en egen ugn så man inte är beroende av andra Glad.

 

Då borde din ugn dyka upp i denna veckan eller? Spännande...

Anmäl
2012-03-06 11:39 #148 av: Cessy

Jo det ska bli jättespännande - d.v.s. om sambon samarbetar. Nå det återtår o se. Jag har aldrig haft en ugn att låna, men så länge man håller sig till cabbar så klarar man ju sig väldigt bra med microburk. Mina burkar (Tack 53goran - ska hämta din burk på posten idagSkrattande) kommer def. gå en hel del paralellt med ugnen. För båda har ju sina fördelar o nackdelar o jag tänker def. inte välja bort någon av dem nu när jag kan välja.

 

Fast en sak grunnar jag en hel del på. Sådant glas som man ska slumpa sedan till typ tallrikar, vaser m.m. Måste man fusat det glaset först? eller kan man t.ex lägga en enfärgad skuren bit direkt i formen o slumpa den?

För om man måste fusa först o bara vill ha tunnare glas (alltså inte lägga dubbelt) o fullfusar så får man ju fula vassa hörn på biten o det blir ju inte så snyggt när man slumpar sedan. Dessutom har man förlorat det tunnare glaset för då har det ju dragit ihop sig till 6mm ändå. Eller löser man det genom en lättare tackfus först innan man slumpar glaset eller är det så att man får vänligt finna sig i att följa 6mm regeln för tunnare glas än så går inte o slumpa?

Tänkte ju leka lite med tektaglas som jag färgar med glaspuder o om man måste lägga glaset dubbelt så blir det ju oerhört klumpigt. Förvisso behöver man ju fusat ihop tektan o powdert först o fått powdert o sintra, men det borde ju gå o göra i en lättare fus än fullfus o på så vis undvika ihopdragning av glaset o fula spetsar eller det går kanske inte?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-06 12:44 #149 av: noora

När du slumpar har du mycket lägre temperatur än både tackfuse och fullfuse, så det går utmärkt att slumpa tunnare glas än 6 mm utan att det drar ihop sig.

Däremot tror jag att man åtminstone bör köra en firepolish på glaset innan man slumpar det, så att man får bort de vassa kanterna efter att ha skurit glaset. Jag har aldrig gjort enbart firepolish så jag vet inte vad det ska vara för temperatur till det, men jag tror inte att slumpningstemperaturen ens är tillräckligt hög för att man ska få en firepolish "på köpet".

Det borde i alla fall funka alldeles utmärkt att fusa fast powderfrit på ett lager tektaglas med en lätt tack fuse och sedan slumpa Glad

Anmäl
2012-03-06 13:04 #150 av: Cessy

Åh kanon. Då återkommer jag o frågar mer framöver om temperatur men då vet jag att jag inte behöver tänka dubbla glas i alla fall - ja annat än när man vill ha det förståssOskyldig. Men visst behövs firepolish eller någon form av lätt tackfusning så att kanterna rundas o likaså om jag använder powder att powdert sintrar o blir fast på glaset om jag kör något sådant. Ja det ska bli så kul o testa både det ena o det andra sedan framöverSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-06 13:06 #151 av: noora

För övrigt, nu såg jag texten på WG som du nämnde tidigare om att man får bubblor och/eller devit vid för långa tider eller höga temperaturer osv. Dom punkterna har ju rubriken "troubleshooting", dvs hjälp om något gick fel. Programmet dom anger bör funka, men om du följer det och ändå t.ex. får devit kan du kolla på hjälpen och få reda på att du nästa gång kan testa med lägre temperatur och/eller kortare tid. Det är alltså inget du behöver bry dig om innan något har strulat utan bara en hjälp utifall att det knasar sig Glad

Och om det skulle knasa sig får du förmodligen bättre hjälp genom att lägga upp bilder här på forumet Flört

Anmäl
2012-03-06 13:12 #152 av: Cessy

Jo jag tror det också Noora - att jag får bättre hjälp härGlad.

Det var när jag tittade på slumpingformarna o såg tabellen för brännkurvan o den kändes som grekiska o sedan då läste texten under o då känns det ju som att allt ev. kan gå felObestämd o är man då osäker redan innan, så ser man väl sådan text bättre helt enkeltSkäms Nåja det som sker det sker o jag får som sagt var fota o fråga o lära mig efterhand helt enkelt.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-06 13:59 #153 av: kissidor

kul att du tittade hit efter mitt tips och tyckte det var givande att läsa här gosa, välkommen Glad!

 

hade börjat svara på ditt inlägg på lunchen cessy, men sen fick jag gå ifrån till ett möte och nu ser jag att noora hunnit svara på dina frågor om slumpningen. kan tillägga att jag tackfusar alltid innan jag slumpar med bara ett lager glas.

om du gör ett fat så går det verkligen finfint att slumpa med bara ett lager glas, men om du ska göra nånting lite djupare så kommer du då att få räkna med att din glasplatta utgör formens projicerade yta som då inte kommer att räcka till för att täcka formens verkliga yta - dvs din skål kommer att ha "krympt" en hel del när du öppnar ugnen och tittar. (det går kanske att experimentera sig fram till en brännkurva som löser detta - antagligen en extremt långsam sådan i såfall, men normalt så blir det såhär). men om du använder 6mm glasplatta så kommer den att ha tillräcklig tyngd för att tyngdkraften ska tänja lite på glaset, så då har du bättre chans att få en skål som faktiskt ser ut som formen

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-06 14:06 #154 av: noora

Tabellen hos WG har dessutom en kolumn mer än man behöver... Du behöver bara bry dig om den ena av de två första kolumnerna. De anger samma sak (hur fort temperaturen ska ändras) men på olika sätt eftersom olika ugnar vill ha det ena eller det andra. Vilken av dem som gäller för din ugn vet jag inte, men det kan säkert Kissidor berätta Glad

 

Jag läser tabellen (den på http://www.warm-glass.co.uk/large-circular-drop-out-8031-p-3515.html utifall att det finns flera) ungefär så här:

Steg 1: Ändra temperaturen med en hastighet av 250 grader i timmen tills den når 520 grader. Håll denna temperatur i 25 minuter.

Steg 2: Ändra temperaturen med en hastighet av 330 grader i timmen tills den når 660 grader. Håll denna temperatur i 60 minuter (med fotnot: kika in då och då och avbryt steget tidigare om det ser bra ut).

Steg 3: Ändra temperaturen så fort som möjligt till 516 grader och håll denna temperatur i 50 minuter.

... och så vidare. Jag skippar kolumn nummer två eftersom den är ointressant för min ugn. Till en del andra ugnar säger man i stället "ta 120 minuter på dig för att nå 520 grader" osv och då får man läsa på det viset i stället och skippa kolumn ett.

 

Det kan också kännas lite konstigt att man bara säger "ändra temperaturen" i stället för "öka" eller "minska", men ugnen är tillräckligt smart för att själv fatta att om temperaturen just nu är 20 grader och målet är 520 grader måste den öka temperaturen för att nå dit Glad

 

Anmäl
2012-03-06 14:32 #155 av: Cessy

Noora: Åh tack för förklaringen - nu blev det lite begripligareGlad Ja då återstår det att se om det är tid eller temperaturstegring (alternativt temperatursänkning) per timme som ugnen vill ha då.

Kissidor: Ok då vet jag att jag ska tackfusa först o det viktigaste är ju att det går att fusa med enkelt glas i alla fall inte så djupa saker o vill jag göra sådana bör jag i alla fall till en början göra detta med 6mm glas. Att så småningom när jag begriper mig mer på brännkurvor o vågar mer programmera själv så kan jag experimentera med extremt långsamma tider helt enkelt.

Då vet jag i alla fall nu att jag kan fortsätta o leka med tanken att testa lite med att färga glas själv o sedan får jag ju givetvis testa både enkelt o dubbelt för att se vad som blir bäst o att detta resultat också kommer variera beroende på hur slumpingformen är utformad.

Stort tack till er båda två för att ni orkar svaraGlad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 09:08 #156 av: Cessy

Igår så ringde det plötsligt på dörren o där stod DHLFörvånad (De brukar ringa o avtala tid annars) Nu bär de ju inte ett paket som innehåller en mycket välpaketerad 55kg tung ugn, så den stod ju på sj-pall o kördes med truck. De fick köra in den på Görans bilplats i garaget o så tänkte det att det var bäst o förvarna Göran så att han kunde hinna med o bli sur o samla ihop sig igen innan han kom hem o se den taktiken fungerade.

Tyvärr lyckades han trycka in pallen längre fram (jo han har också en handtruck för att kunna köra runt material i sin älskade källareObestämd) så nu står pallen upptryckt mot väggen o där lär den stå tills i alla fall nästa helg igen. För denna helgen hinns det inte med något. Risken är nog tyvärr stor att ugnen slutligen hamnar i källaren. I o för sig inget fel med det när källaren väl är färdig o att man kan gå ner i den innefrån, men som det är nu måste man alltså gå runt halva huset o gå in på gaveln. Att balansera med en glasbricka igenom alla dörrar o ut o runt o in genom en tung källarståldörr är väl inte riktigt vad jag drömmer omRynkar på näsan

Men går det inte o få den i lod där jag tänkte den ute i groventren (beroende på det stora skyddsavståndet från väggarna) Golvet i sig är ju perfekt där ute för det är ju plattor direkt på betong, men väggarna är ju tunna gipsväggar o där är som sagt var en golvbrunn som ju är de som ställer till det mest. Så ugnen är här o det är jag ju i o för sig jätteglad över, men jag jublar inte förrän den dagen den står så att det faktiskt går att använda den också.

Nå Göran höll sig i alla fall i skinnet igår o visade inte en enda dålig min angående den, så ett litet hopp finns om han faktiskt hjälper mig att få det o fungera. Fast jag vet hur saker brukar dra ut på tiden då han inte är så positiv till dem, så jag återkommer o jublar den dag den väl står på plats o är redo för första testkörningen.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 09:24 #157 av: Marinas Mix

Grattis Cessy! Så kul att den kom lagom till din födelsedag

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-03-08 10:35 #158 av: Gosa

Grattis Cessy, skoj att ugnen har kommit nu Glad
Hoppas du hittar en bra plats att ställa den på, jag funderar också som tusan på var jag ska ställa min... i källaren eller i arbetsrummet??

Lycka till, ska bli skoj att höra när du fått igång den.

Anmäl
2012-03-08 11:09 #159 av: Cessy

Tack tjejer Glad Jo det ska bli spännande när den väl är på plats o jag kan testa o köra den o bara det att den är här gör ju att drömmen känns betydligt verkligare nu. Tänk jag har en ugn o det har jag ju aldrig vågat hoppas på tidigare. Skänker massor med tacksamma tankar till min underbara mams:heart:

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 15:01 #160 av: Cessy

Bara en fråga som förvisso inte rör ungfusning i sig, men som rör warmglass o stora skivor (50x40cm) på de två skivorna jag köpte så står det ungerfär så här "Att om du köper 10 skivor av denna storleken så får du alltid 30% rabatt"

Innebär det att man måste köpa 10 skivor av samma sort? eller kan det vara 10 olika bullseyeglas? Inte för att jag ska ha några tio skivor i detta läget, men det är ju ett gyllene tillfäller för er som har ugnar o bor relativt nära varandra att i så fall slå er ihop o göra en sambeställning. För 30% är det ju annars bara vid reorna.

Att jag placerar detta inlägget i ugnstråden beror helt enkelt på att fusar man med burk så kräver det ju i så fall att rätt många burkfusare slår sig ihop o delar, för så stora skivor gör man ju inte av med då - i alla fall inte speciellt snabbt.Flört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 18:45 #161 av: kissidor

underbart att ugnen har kommit nu cessy Glad! en aning frustrerande dock att inte komma åt den förstås Obestämd. jag släpade och drog och härjade och svor på ren viljestyrka och lyckades få in min ugn, packa upp den och montera den själv - men den väger ju 10 kg mindre och det var väl gränsfall att jag klarade det, så det är väl bara att hålla tummarna för att du slipper vänta längre än nödvändigt på att få hjälp!

 

nej då, det är valfritt blandade sorter. jag gjorde en sån beställning en gång och hur jag gruvade mig eftersom man måste göra dem på telefon... Obestämd. du vet ju min telefonfobi i största allmänhet och sen dessutom då att hon ellie pratar en cockney av guds nåde och i 180 knutar dessutom! men som du säger så ska man ju tänka på att den möjligheten finns alltid, så den här rean som kommer nu kan man med fördel utnyttja till att köpa mindre bitar av dyrare glas - som streakies tex - eftersom att i 50x40 kan man alltid köpa det med 30% bara man själv eller i grupp samlar ihop till minst 10 skivor Glad.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-08 19:03 #162 av: Cessy

Jo nog hade jag kunnat försöka släpa själv, men om jag inte ivolverar Göran så kommer han aldrig godkänna stället den står på o det skulle vara nice om han byter kontakten för sådant ger jag mig helst inte på. Ska den dessutom stå där jag trodde att den skulle kunna stå men som nu är tveksamt beroende på säkerhetsavståndet så måste den lodas in ordentligt o jag tror inte jag svingar en 55 kg sak så lätt. Dessutom är petnoggrannhet Görans stora styrka. Så jag tror jag vinner mer på att invänta honom än vad jag fixar om jag försöker själv. Fast drar han ut på det, så får jag väl ta Joakim till hjälp o göra ett försök själv helt enkeltObestämd

Åhå ... ringa ..... Ja det undviker jag ju om jag kanSkäms, men bra o veta ändå att man kan komma åt 30% rabatt då om man tar 10 skivor o att det går o blanda dem.Skrattande

Ja eller mindre bitar av rosa o lila glas passar ju också mycket bra vid rea, speciellt om man är rosa-lila fantastOskyldigSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 19:38 #163 av: sanne62

cessy : kan du inte lägga fram det till göran att du önskar ingen fysisk födelsedagspresent av honom utan uppskattar mycket mer att få hjälp med ugnen...billigt o bra för honom juuuu....

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-08 20:54 #164 av: 53goran

Grattis Cessy, så roligt att den redan har kommit. Hoppas du snart får den på plats också. Sanna62 ide att önska hjälp av Göran i födelsedagspresent är ju klockren. Det kan han väl inte säga nej till.

Anmäl
2012-03-08 21:41 #165 av: Cessy

Jo för jag har redan har fått min födelsedagspresent. Ett nytt avgassystem till bilen. Nå hur som helst. Händer ingenting nästa helg igen, så blir jag allt tjatig sedanSkämsOskyldig Fast det brukar å andra sidan ha noll effekt. Får helt enkelt hålla tummarna för att han bestämt sig för att inte uppfattas som elak (om än givetvis ff. motståndare) så kanske det funkar o han hjälper mig inom en rimlig framtid.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-08 22:09 #166 av: sanne62

ett annat tips som brukar funka....säg att du bett grannen (manlig sådan) eller annan manlig bekant om hjälp...män har stora EGON...och vill inte tappa ansiktet...så han kommer säkert att säga att jag har redan planerat att göra det till helgen....t.ex....

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-08 23:29 #167 av: Cessy

mm .... tror tyvärr det skulle få motsatt effekt o att han istället blev så kränkt att det inte liknar någonting. Dels är han branskyddsingenjör o i botten en gång i tiden då dels elektriker. Så att låta antyda att någon annan med betydligt sämre kompetens skulle göra jobbet det vore förvisso att reta upp hans ego, men framförallt vore det väldigt kränkande, för ingen i av våra grannar eller vänner besitter hans kompetens på området.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-10 09:20 #168 av: Annicka.C

Obestämd

Ett avgassystem...var det din högsta önskan?? Givetvis vill man ha en fungerande bil o jag vet inget om er ekonomi...men för din skull kanske han kunde ge en present som är helt gratis (som Sanne säger) och som du önskar dig mer än något annat...

Skönt att den har kommit!!

Mvh.A

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-03-10 10:04 #169 av: Cessy

Njae - det var så när bilen inte gick igenom besiktningen o avgassystemet måste bytas helt, så kontrade Göran med att jag istället för att köpa mig en ugn borde ha prioriterat o laggt pengarna på ett avgassystem. Nu var detta ju inte pengar som jag kunde lägga på ett avgassystem, för jag fick ju pengarna av min underbara mams o de var ju öronmärkta till just en ugn. Så förrutom att jag blev ledsen o arg på hans sätt, så kontrade jag då med att jag snart fyller år, så önskade jag mig ett avgassystem i födelsedagspresent. Det kostar trots allt några tusen o så gör han ju jobbet också (sätter dit det). Kanske inte något man eg. önskar sig i födelsedagspresent, men eftersom jag annars fått körförbud o eftersom jag ville ha mina pengar till annat som behövs för att kunna nyttja ugnen så ja då blir det vad man önskar sig i födelsedagspresentOskyldigFlörtSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-13 09:41 #170 av: Cessy

Nu ska jag inte ha fler slumpingformar - ännu, men jag kan ju inte låta bli o titta o drömma om vad jag ska köpa så småningom.Oskyldig Var nu på Anla Glas o tittade på deras formar o en sak jag undrar över. En del formar ser ut o ha en metallkula i mitten. Varför har de det? Vad är kulan till för?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-13 09:44 #171 av: mialycktman

För hål?

Anmäl
2012-03-13 09:47 #172 av: mialycktman

Angående glitter....eller vad ni kallar det för;), ska man ha lim på först?

Hur mycket frit ska man ha i formen? Det sjunker väl ihop?

 

Anmäl
2012-03-13 09:52 #173 av: Cessy

Du kan ha lim om du vill fixera glittert på en speciell punkt eller göra ett mönster. Glitter i bland frit glider runt o eftersom det inte fusas ihop så kan de bli lite knöligt o skapa hålor. Överhuvudtaget så är jag inte så förtjust i mica-powder för det uppför sig lite oberäkneligt. Har man bara lite så syns det inte o mycket Mica kan ge lite oväntade effekter.

Ja frit sjunker ihop. Hur mycket du ska ha i lär du dig efterhand o beror på hur stor cabbe o hur tjock du vill ha den. Ju finare frit destu mer behöver man ha i för att det ska bli något.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-13 10:11 #174 av: mialycktman

men ska det vara typ upp till kanten eller ska det vara en hög ovanpå?

Anmäl
2012-03-13 10:21 #175 av: Cessy

Till en början ska du göra en hög ovanpå också eller rättare sagt en kulle. Sedan lär du dig att om du vill ha en tunnare cabbe får du minska, men det går inte säga några exakta angivelser utan det där är en känsla man bygger upp för cabbarna minskar både i tjocklek men också i diameter, så det är bara att testa o lära sig helt enkelt.

Var alltid noga med att trycka ner fritet (dutta med fingert ovanpå) så att friten sjunker ihop, för då fyller den bättre upp alla skrymsler o vrår inne i formen o då minskar inte cabben lika mycket efter fusningen.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-13 10:37 #176 av: sanne62

cessy : det låter ju onekligen som göran kommer att installera ugnen nu...det hjälper kanske till att han annars får "skämmas" inför släkten, som nu vet om att det är på gång...jag är glad för din skull...Skrattande

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-13 10:41 #177 av: mialycktman

tack för tipsen Cessy.

Anmäl
2012-03-13 20:54 #178 av: noora

Cessy, jag gissar att kulan är till för att visa storleken på formen, ungefär som när man lägger ett mynt i bilden för att visa skalan. I vissa bilder ligger kulan bredvid formen och där kan den ju inte ha någon praktisk funktion :-)

Anmäl
2012-03-13 23:41 #179 av: Cessy

Varsegod MiaGlad

Tack Noora. Jag trodde ju kulan hade något med formens funktion o göra o fattade aldrig att det var någon form av storleksjämnförelse Fattade ju inte alls hur kulan skulle användas då man slumpade.SkämsSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-14 19:32 #180 av: mialycktman

men konstigt med kulan...vem vet hur stor den är?

Anmäl
2012-03-14 20:26 #181 av: sanne62

precis min tanke mia ! utan att ha sett det....

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-14 20:45 #182 av: mialycktman

dom kunde väl lägga dit nåt som alltid är typ samma storlek.........typ hasselnöt eller ett plommon:::))

Anmäl
2012-03-15 10:40 #183 av: Cessy

Tja det hade ju varit nice o veta hur stor kulan är o vem vet det står kanske någonstans där på Anla, men just nu orkar jag bara inte leta efter det. Var ju bara inne en runda o suktade lite efter slumpingformar o smyckesformar o susade ut därifrån igen. Senare när jag mer har testat att slumpa de formar jag faktiskt har o inte hittar det jag söker hos warmglass så får jag väl bita i det sura äpplet o beställa från Anla glas. Tyvärr är ju inte deras frakt o leka med så jag beställer inte därifrån i första taget i alla fall.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-15 19:41 #184 av: Gosa

Cessy, fick du besked från Warmglass när din ugn var skickad? Hur många leveransdagar tog det sedan? Jag väntar med spänning nu på min ugn...
Har du fått din installerad än?

 

Anmäl
2012-03-15 20:31 #185 av: Cessy

Du får ett mail hem att den är skickad o det tar som glasleveranserna ca 7 dagar + - 2 dagar.

Nej Göran har 16 mil x2 att köra dagligen o i helgen ska han iväg med hemvärnet, så det lär nog ta sitt lilla tag innan ugnen kommer in. Nu sitter jag ju inte i sjön i o med att jag har två burkar. Visst hoppas jag att det sker inom de närmaste veckorna, men ............ tror på det det vet jag inte om jag riktigt vågar göra.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-15 20:46 #186 av: Gosa

Tack Cessy Glad

Då väntar jag på mail från WG, när jag beställde var det ju 17 mars som leveransdatum, det är på lördag så vi får se...

Du har ju i alla fall ugnen hemma, bara att vänta då så den blir inkopplad, det lär ta några dagar här hos mig också ;-)

Platsen är utsedd, men kontakten ska bytas och eluttaget ska fungera..

Anmäl
2012-03-16 08:45 #187 av: Cessy

Tja har du bara en plats där den kan stå så kan du ju i värsta fall köpa en adapter, så funkar det ändå. Håller tummarna för att de skickar den som utlovat, för de har ju inte ändrat datumet på sin sida.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-16 10:12 #188 av: kissidor

tänk bara på att du måste ha en adapter som klarar det strömuttaget! de billiga hos classe gör tyvärr inte riktigt det för den ugnen, de funkar däremot finfint till tex en slipmaskin Glad

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-16 10:26 #189 av: ommok

På den adapter jag köpte hos Clas Olsson står det 13A, har jag för mig. Det är betydligt bättre än vad katalogen anger, så kolla upp den i alla fall. De kan ju ha bytt leverantör... Glad

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2012-03-16 10:42 #190 av: kissidor

ja det är det ju i såfall ommok, och då skulle det ju räcka Glad. helt klart värt att kolla upp alltså, bra tips ommok!

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-16 13:54 #191 av: ommok

Jag köpte den på classe i Sundsvall, men de har säkert samma leverantör i hela landet. Märket är brennenstuhl, och det står 250 V - 13 A på den. Samma pris som i katalogen, och det var den enda sort de hade där. Glad

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken. Flört

Anmäl
2012-03-16 17:09 #192 av: mialycktman

fråga:

i den gamla ugnen hade jag dekalerna på högsta i några minuter men nu har jag ju en bättre mikro där jag fullfusar på medium, tycker ni jag ska dra på högsta eller ska jag ta medium?

Anmäl
2012-03-16 19:39 #193 av: Cessy

Nu hör ju eg. frågan hemma i microvågsugnstråden o jag kan eg. inte svara dig riktigt Mia, för så fusar jag inte på dekaler. Jag fusar på dekaler som jag fusar om cabbar. 5min på 350, 5 min 500, 5 min på 750 o sedan så lång tid som krävs på 1000w för att cabben ska få rätt färg på glöden. Hur stark glöden ska vara o hur pass hela cabben kan vara glödande beror på vilken dekal jag använder, så jag har ingen susning om du kan köra enbart på medium. Jag hade varit rädd för att cabben ska gå i sönder då helt enkelt.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-16 20:02 #194 av: mialycktman

ok, ursäkta den felande tråden.........

Anmäl
2012-03-16 23:39 #195 av: Cessy

Åh det är lätt gjort o hamna i fel tråd o ärligt talat är det ju inte det som är problemet. Utan problemet är ju att jag fusar dekaler på ett annat sätt o därmed inte kan ge dig det svar du behöver.Obestämd

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-17 19:33 #196 av: Cessy

Jippy! Etapp 1 avklarad. d.v.s. garderoben är tömd o bortforslad o platsen uppstädad. Ugnen är inburen o inlodad. Nu återstår etapp2 - att få kontakten bytt o att få den inkopplad. Göran muttrade först något om att går den verkligen o köra på vanligt 10 Amp uttag? o jo jag kunde tala om att så stog det på WarmGlass sida. Så muttrade han vidare o sa att eftersom den tog så mycket som den gjorde så måste den ha ett eget uttag o inte dela uttaget med något annat. Så han ska sätta upp ett nytt uttag vid centralen där jag ska kunna koppla in ugnen då jag kör den. (Vi har alltså elcentralen ute i groventrén)

Nå nu står den i alla fall på plats o på rätt säkerhetsavstånd o den står inlodad o förvisso går den ju inte o köra ännu o det kommer nog dröja innan han sätter dit ett uttag eller kanske inte, för jag trodde ärligt talat inte han skulle hitta tiden att få den på plats denna helgen, så vem vet - jag får kanske den i körbart skick snabbare än jag trott. *Hoppas*Oskyldig

Har i alla fall stått lyckligt o klappat på den o försiktigt lagt ner plattan i den. Fast inte tusan kan man ha något på plattan när man ska få ner den i ugnen o var det inte så att du körde en hel del utan plattan direkt på botten Kissidor eller minns jag fel? När behöver man då plattan o när kan man köra utan den?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-17 20:15 #197 av: sanne62

GRATTIS CESSY ... JAG ÄR SÅÅÅÅ GLAD FÖR DIN SKULL.SkrattandeSkrattandeSkrattande

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-17 20:19 #198 av: mialycktman

Lycka till!

Anmäl
2012-03-17 20:33 #199 av: Marinas Mix

Se där Cessy, det går framåt. Vad glad jag blir för din skullSkrattande

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-03-18 09:14 #200 av: 53goran

Vad roligt att du har fått packa upp ugnen och satt den på plats. Håller tummarna att Göran kan fixa utag och kontakt, rätt så omgående. Han måste väl förstå att du gärna vill prova den, nu då den är på plats.

 

Anmäl
2012-03-18 11:19 #201 av: Cessy

Tack Sanne, Mia, Golden o 53goranGlad Jo jag håller tummarna för att etapp 2 inträffar snart. För att se den varje gång jag kommer ut i groventrén väcker ju större längtan än när den stått på sin pall nerpackad i en kartong i garaget. Plötsligt börjar det ju kännas mer verkligt. *längtar*

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-18 11:55 #202 av: kissidor

åh, missade detta Skäms

underbart att det rör på sig med ugnen cessy Skrattande! hmm, det skiljer en del i ström och effektuttag ser jag, mer än vad man skulle kunna tro. min har jag på samma uttag som en sjuherrans massa andra grejer - jag vet inte om det är så bra, men det har aldrig varit några problem iaf. men som sagt, din tar rätt mycket mer så det är nog bäst att låta göran få sin vilja fram där, även om det förlänger väntan ytterligare lite.

 

ang vad jag lägger på plattan eller inte så nej, nu har det nog blivit så att din minnesbild olyckligtvis är av det du missuppfattade det som, och inte av hur jag faktiskt sa att jag gjorde. allt du ska fusa av planglas får du ju förstås lägga på sättplattan, men formar kan man ju ställa på botten eller på klossar istället. men inte är det omöjligt att lyfta i plattan med nånting på i ugnen Glad? man får skrida som en lucia förstås, och gitter man inte limma (Skäms) så får man ta konsekvenserna av det genom att sätta sig framför ugnen och peta och pilla och ställa det som rasat tillrätta igen. men det är kanske lite en övningssak också, tänker jag efter så rasar det nog väsentligt mindre för mig nu än det gjorde i början Flört.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-18 12:46 #203 av: Cessy

Oko-doki: Planfusat = sättplatta. Formar m.m. sätts på klossar på botten då. Jo jag kom inte ihåg hur du sa detSkäms

Men får du ner din sättplatta om du håller den rakt? Jag får inte ner den o samtidigt ha plats för fingrarna. Sedan stickor sensorpinnen in i ugnen från programmeringen o där måste man def. luta plattan en hel del för att ta sig förbi den. Jag vågar i alla fall inte till en början ha något på plattan, för jag måste komma på hur jag tar mig förbi den där pinnen o samtidigt får plats för fingrarna utan att behöva luta plattan så pass mycket. Får nog träna lite på det där o se om jag kommer på något trix o ta mig förbi pinnen o samtidigt inte luta plattan så mycket - nu när den ändå bara står där, för just nu känns plattan som rena skohornstekniken för den fyller ju ut ugnen med inte speciellt mycket till godo mot väggarna.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-18 13:42 #204 av: kissidor

jo pinnen är trixig att komma förbi Obestämd. som du säger måste man nästan luta lite för att komma förbi där. då gäller det att hålla tungan rätt i mun Förvånad! men det slår mig nu att det säkert är trixigare i din, för du har fyrkantig platta i fyrkantig ugn. jag har rund platta i åttkantig ugn - då får jag ju lite mer plats för fingrarna i hörnen Flört. fast jag brukar iofs inte behöva utnyttja det när jag använder den vanliga sättplattan, men när jag använder nåt annat så har det nog varit till nytta

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-18 17:00 #205 av: Gosa

Grattis Cessy :-)

Härligt att etapp 1 är avklarad, du ska se att han fixar säkert kontakten i veckan så du kan komma igång!!

Ska bli jätteskoj att höra hur det går för dig med första bränningen osv, har du ett litet lager som ligger och väntar ;-)

Om jag har tur så borde min ugn dyka upp här om en vecka - tio dagar, jag är hemskt nyfiken Glad

Anmäl
2012-03-18 17:46 #206 av: Cessy

Tack GosaGlad Håller tummarna för att din ugn kommer då nästa måndag. Nej jag har inte en massa tillskuret, för jag har just nu kört hårt med formar o dekaler eftersom jag försöker jobba undan lite beställningar. Fast i mina planer ingår att skära till en massa enkla småcabbar. Dels svarta pluppar till mussar o dels små enkla men vackra dichroiska glas o kunna njuta av lyxen av att kunna fusa dessa med klarglas ovanpå sig utan att tro att de ska bli utbrända, så en massa smått ligger i första planen helt enkeltSkrattande

Sedan angående sättplattan kissidor. Inte tusan konstig att jag hade svårt o få ner plattan. På det hållet jag försökte sätta fingrarna på plattan är den 36 cm o ugnen 36,5 cm. På Andra hållet är plattan 33 o ugnen 36,5 o tänka sig plötsligt gick det betydligt lättare att få ner plattan nu när jag höll plattan på rätt sidaOskyldigSkäms

Inte så att det gick dansande lätt men inte heller jättevårt. Jag undrade faktiskt hur i herrans namn jag ens skulle få upp plattan igen (få tag i kanterna på plattan) o det var ju då när jag tittade ner i ugnen som jag såg mitt misstag. Nå hur som helst så begriper jag i alla fall lite bättre nu hur jag ska kunna få upp o ner den nu utan att droppa av allt glas i ugnen.Flört

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-18 17:48 #207 av: kissidor

cessy, *fniss* Skrattande

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-18 17:58 #208 av: Cessy

Precis kissidorSkäms Nåja tur att jag inte gjorde det misstaget med glas på plattan i alla fallOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-21 20:12 #209 av: Gosa

JIPPI Glad

Idag har jag fått mail från Warmglass att min Fusingugn, Skutt Firebox 14 är skickad!!! Så Cessy, nu kanske vi kan testa våra ugnar parallellt när vi får dom installerade Flört.

Vad jag förstått så är den förprogrammerad för system 96? Jag använder det nu, men har tänkt gå över till Bullseye. Tycker det verkar som utbudet är större på Bullseye...

Är det någon snäll själ som kan hjälpa mig med brännkurvor för Bullseye istället? och finns det något lätt sätt att justera detta på denna ugn? Jag är evigt tacksam om jag kan få lite hjälp på vägen.

 

Hälsningar Pia

 

Anmäl
2012-03-27 18:47 #210 av: Cessy

Enligt det kissidor har skrivit tidigare i denna tråden, så är ju hennes Hotstart programmerad på samma sätt som denna o för Bullseye skrev hon så här:

Slumpning: 665 - 670 grader (o här kör hon även cabbar som ska ha dekaler på sig. Skickar med sådana cabbar samtidigt som hon t.ex slumpar ett fat.)

Tackfus: 750 - 760 grader (Denna tackfusen motsvarar relieffus d.v.s. att kanterna har blivit svagt rundade) Här kan du även lägga med cabbar som du slipat o vill ge en firepolishfusning.

Fullfus: 810 grader

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-27 18:51 #211 av: Cessy

Bara en fråga - enligt den danska boken när jag slog en blick idag så skrev han att 710 - 760 grader är riskområdet för devit. Hur går detta ihop med tackfusningen/relieffusningen? Den ligger ju precis i detta området. Brukar du drabbas av devit när du tackfusar kissidor?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-27 20:03 #212 av: kissidor

nix cessy, av två anledningar. dels är både bullseye och kanske i ännu högre grad system 96 gjorda för att motstå devit, och dels är det om man ligger och stampar för länge i det tempintervallet som man riskerar det, och brännkurvor tar naturligtvis hänsyn till det så att temperaturändringen genom det intervallet går så fort ugnen bara klarar av. men jag köpte lite glashyttekross och de bitarna går att ta upp i tackfusetemp en gång men inte två.

 

precis cessy, så brukar jag påstå att det funkar att göra iaf Skrattande! hmm, gosa visst skrev jag den infon samt en länk till warm-glass rekommenderade bullseyekurvor för den som vill finlira och inte har nåt emot att hålla på och byta ut alla sina egna program stup i ett i nån tråd för bara ett par dar sen? minns inte i vilken tråd dock Obestämd

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-28 09:01 #213 av: Cessy

Kissidor: Åh det låter bra det (alltså det med deviten o tackfusning) Då är det alltså inget att tänka på i alla fall vid bullseye eller system 96 glas då.Glad

Hu jag blir så glad så bara jag kan komma in i det där modifyläget, för det känns som det är en hel vetenskap bara att komma så långt. Hur funkar det för resten. Om man modifierat topptempen för t.ex. fullfus en gång. Ligger den topptempen kvar vid nästa start av fullfus, eller måste tempen modifieras varje gång man startar programmet?

Jo jag är ett steg närmare att få ugnen inkopplad, men tydligen ville Göran efter att tittat på hur strömkabeln satt in i programmeringen inte byta kabeln helt utan kommer bara byta kontakten o det innebar att han fattas en kontakt. Så om jag har tur så kanske han hunnit skaffa detta tills ikväll. Uttaget är i alla fall framdraget o satt på väggen nu bredvid ugnen. Så det kryper allt närmare att jag snart kan testfusaOskyldig

Läste förresten någonstans inne på glaskonst att någon satt sin ugn på en serveringsrullvagn o det låter hur smart som helst. Då kan man ju putta in ugnen till väggen när man inte kör den o dra ut den i rummet vid körning. Om jag någonsin kommer någonstans där de säljer sådan vagn som är lagom hög o som håller för 55 kg o värme så kommer jag nog investera i en sådan vagn.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-28 09:26 #214 av: kissidor

cessy senast använda värden ligger kvar Glad

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-28 09:28 #215 av: Cessy

Åh låter bra - tack för svar kissidor.Glad

Läääääängtar tills jag kan testa min ugn.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-28 10:50 #216 av: noora

Jag har också hjul på möbeln som ugnen står på. Om man har plant golv funkar det utmärkt att hålla på och flytta den, men i rummet där jag har ugnen är det fall mot en golvbrunn. Därför ids jag inte flytta på ugnen eftersom jag då måste palla upp den annorlunda för att få den vågrät igen.

 

Jag kan bara spara ett program i min ugn (vilket är den största skillnaden mellan min Evenheat PMC-ugn och en Paragon SC2, förutom färgen på ugnen) och måste alltså programmera om den varje gång jag ska göra något annat än förra gången Rynkar på näsan Det var i alla fall ett effektivt sätt att lära sig programmeringen Flört Det är kanske därför jag har ork att testa lite mer variationer på tider och temperaturer, eftersom jag ändå måste kolla att programmet är rätt och eventuellt ändra på det om jag inte vill köra samma som förra gången.

Anmäl
2012-03-29 10:15 #217 av: Cessy

mm ..... det där med fallet mot golvbrunn har ju jag också där den står nu, så ugnen står nog bra där den står - tror jag. Fast vagn lockar för då kan jag ju skjuta in den mot väggen när jag inte använder den. När den åker ner i källaren så småningom så hoppas jag ju få ett litet uppmurat fundament till den o då kan de nju stå intill väggen. Fast den dagen den sorgen. Nu gäller det ju mest att få den inkopplad.

Sladd är bytt o kontakter vidgjorda. Tyvärr har han ju gjort det enligt konstens alla regler så den typen av kontakt går det ju inte o sätta vår elmätare i. Trodde att jag skulle kunna mäta några fusningar för att se vad den faktiskt tar, men då krävs ju vanligt hushållsuttag. Nå jag får väl vara glad för att han istället skaffat rejäla kablar o doningar, som ökar säkerheten istället. Nu väntar jag bara på att sista delen av fas 2 ska slutföras. Att han drar in kablarna direkt i elcentralen. Just nu hänger det några lösa trådar utanför den o väntar på att han ska montera väck skyddet o koppla in dem på en egen grupp. Nå det känns ju i alla fall som att slutet på att få den inkopplad enligt alla konstens regler äntligen är nära nuOskyldigSkrattande

Jo Noora ingenting ont som inte har något gott med sig. Du lärde ju dig i alla fall hur man programmerar ugnen direktFlört Det kommer nog dröja lite innan jag provar variationer mer än ändra topptempen o hålltiden. Jo en programmering måste jag ju göra sedan när jag blivit lite varm i kläderna o det är den för att kunna köra fritformar i ugnen sedan. Längtar efter att få testa lite fler formar än de som jag kan köra i microburken o så längtar att få testa chokladformarna (ispowderfusningen) också, men antar att där måste jag också gå in o programmera eget program för dessa eller?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-29 10:25 #218 av: kissidor

det är iofs möjligt att du kan köra fritfusningar av båda sorter på ett av tackfusningsprogrammen cessy :-? tänker - du får väl kolla de rekommenderade kurvorna på dina colourdeverre-formar och jämföra med vad instruktionsboken säger och se om det är nån av de färdiga varianterna som kan funka med topptemps- och hålltidsjustering. det viktiga med formgjutningen är ju att det inte går för fort för formarna och vad beträffar frysfusingen så är det väl egentligen så att jag har gjort ett eget program för den bara för att snabba upp det, eftersom instruktionen för bränningen av de sakerna var så okomplicerad.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-29 10:34 #219 av: Cessy

mm ..... men jag måste ju faktiskt lära mig o programmera också o att ha ett eget programmerat program till formarna är ju ganska vettigt, för det vet jag ju redan nu att ett sådant program kommer jag ju utnyttja flitigtOskyldig. O det är ju bra att inte behöva köra powderisfusade formfigurer längre tid, för det finns ju ingen anledning att köra mer än vad som behövs o att lägga in ett program för detta också lär ju också komma till flitig användning.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-30 08:49 #220 av: Cessy

Hm .... inte för detta har o göra med att köpa o starta o fusa med ugn, men väl har det med ugnsfusing o göraOskyldig Warmglass har ju en tävling varje år o en del saker tilltalar mig väldigt mycket o annat inte alls o det är bara att konstatera att det som verkar tilltala den "finare" fusingvärlden sällan tilltalar mig, men det är i alla fall kul o titta på bidragen för att se vad folk kan åstakdkomma genom att fusa glas med hjälp av olika tekniker. Det är 3 olika tävlingklasser o här är länken för den som är nyfiken o vill se bidragen.Glad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-30 17:33 #221 av: Cessy

YES .........JAAAAAA...........JIPPYth_blissysmile

Nu är ugnen inkopplad o displayen har visat sig men eftersom kontakten sitter bra till så drog jag ju ut den igen. Så nu återgår jag till glasskärandet med lite mer förväntanOskyldig

Imorgon (Tänk vad bra att vi går över till lågtaxa dygnet runt från 1. aprilFlört - ja eg. då från ikväll kl. 20.00 tills den 1 nov) tänker jag försöka programmera o köra en fullfus för första gången. Vill inte starta den ikväll, för gudarna vet ju hur den då skulle ge sig till o pipa mitt i nattenFörvånad o jag vill ju kunna ha koll på den så här de första gångerna i alla fall. Bra att jag hinner lära mig den nu dagtid, så att jag hunnit gå över till att fusa nattetid sedan när högtaxan slår till igen o lärt mig att dessutom programmera den med fel sluttemp så att den inte piper när den är färdig. Nu återstår bara o se om jag lyckas programmera den imorgon då o få igång den. Åh tänk jag har en ugn!!!!!!!!!!!!!!!!!th_studsmatta

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-30 17:48 #222 av: Marinas Mix

Grattis Cessy! Ser med spänning framemot vad du kommer att skapa nu

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-03-30 19:30 #223 av: sanne62

GRATTIS  !!!!!

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-31 00:33 #224 av: Cessy

Tack Golden o SanneGlad Tja som första försök blir det bara en bunte väldigt enkla cabbar. Njuter av att kunna göra småcabbar o faktiskt lägga klarglas ovanpå (min micro har ju ofta bränt sönder dichrot under klarglasObestämd) o så ska det också åka med en rad svarta små fyrkanter o förhoppningsvis blir det någon Musse Pigg av dem så småningom.

Kissidor: När jag ska köra denna första fullfus - Kan jag då använda Fast? Eftersom allt bara är små cabbar så borde det gå eller bör jag använda medium?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 07:33 #225 av: kissidor

hurra th_blissysmile!!! Skrattande

 

jaja cessy, det är klart du kan köra fast på småcabbar Glad! när sjutton skulle man annars använda det läget Skrattande?

 

 

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-31 08:03 #226 av: NeedfulThings

Grattis till inkopplingen, förstår att du längtatSkrattandeSkrattande

Medarbetare på SmyckestillverkningSkrattande Tjolahopp!

Kontakta mig via pm eller på min mail

Anmäl
2012-03-31 09:57 #227 av: 53goran

Grattis, vad skönt att den är igång efter din väntan.

Anmäl
2012-03-31 11:41 #228 av: Cessy

Tackelitack Kissidor, Needful o 53goranGlad

Jo jag trodde ju att jag skulle få vänta ännu längre, men det här trasslet med micron o nya burkar har nog faktiskt skyndat på honom ett steg. Nu inser jag dock att en ugn fyller jag inte i en handvänning, så ska jag få testa så får det nog bli halvfulla ugnar till en början, för annars blir det aldrig något testatSkäms

Bad Göran när han gav sig iväg för en stund sedan att se om Beijers hade Vermeculitskivor. Lite halvt ovillig var han förståss, men ändå inte helt. Oviljan satt nog mest i att han inte visste vad vermeculit var för något. Konstigt - för t.o.m. jag har sett vermeculit i verkligheten. Hoppas att han hittar en skiva, för jag inser verkligen att jag kommer behöva mer än en hylla, så att jag kan lava på en i köket medans den andra är upptagen. Nå får se om han får tag i det.

Okidoki - Fast är när jag kör cabbar. Hur är det. Kan man blanda storlekar i en o samma fusning men istället ställa ner hastigheten? Tex om man relieffusar cabbar o samtidigt kör med ett par skivor som ska vara till att slumpa sedan? Eller bör en o samma fusning ha ungefär samma storlek på allt man fusar?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 11:53 #229 av: kissidor

ja cessy du kan till skillnad från i burken blanda storlekar, och då får du förstås välja snabbheten på programmet efter det största du har i. jag brukar alltid passa på och försöka klämma in några cabbar runt kanterna när jag har ett fat i ugnen - men du kommer ju att ha mer kant till övers Skrattande

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-31 12:05 #230 av: Cessy

Åh kanonbra. Då sparar jag nog några st. av de cabbar jag skurit o tar dem i nästa fusning som jag tänkt skulle vara en relieffusning o även ha med lite glasskivor som jag tänkt ha till slumpingtest sedan.

Insåg precis nu när jag skulle gå o skära red opal (musse-byxor) att jag faktiskt inte har red opal utan bara deep red opal o det är i powder jag har båda delarna. Ja då får jag väl investera i red opal i framtiden o samma gäller gult av någon opal nyans.

Någon som vet om det funkar o göra bluppar av 2mm glas eller bör det vara 3mm glas för att det ska dra ihop sig o bli runt o fint? För 2mm kan man ju köpa i 10x10 cm men 3mm måste man ju upp i 20x25cm o det känns ju i häftigaste laget för vissa opalfärger.

Vermeculit visst inte Beijers vad det varObestämd Finns det ett annat namn på det? Är fiber-board o Vermeculit samma sak?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 12:29 #231 av: Bimse

Grattis till inkopplingen och allt fix runt omkring som verkar fixat sig. Vermeculit kan du säkert på tag på i en välsorterad plantskola typ Plantagen.

Anmäl
2012-03-31 12:33 #232 av: sanne62

cessy : jag har fusat både 2 o 3 mm till bluppar...i alla sorters glas o färg...de blir olika stora givetvis...Flört

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-31 14:36 #233 av: Annicka.C

Hej cessy!

Vermikulit kallas oxå skamolex ibland men är egentligen namnet på tillverkaren.

Jag har fusat både 2mm, 3mm och 2st 2mm (4mm) och vilket som går utmärkt.

fördelen med 2mm är att de blir runda o fina iom. att de drar ihop sig mycket,

O SUPER GRATTIS TILL ATT GUBBEN DIN HAR FÅTT ÄNDAN UR VAGNEN Flört

Det var nog tur i oturen att micron gav upp på dina burkar, väntar med spänning på resultatet.

Mvh.A

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-03-31 14:54 #234 av: Cessy

Åh kanon - Tack för svar Sanne o AnnickaGlad Ska slänga ner lite av både 2 mm o 3mm black opal då så ser jag ju direkt skillnaden.

Åh det var svårt nog o lära sig ordet Vermeculit. Får nog skriva upp det ordet. Beijers hade ju inte, men vi har även ByggNetto o Gem & Fix här. Jag får väl köra dit sedan i veckan o se om de har o så då försöka komma ihåg skamolex också.

Bimse: Tror du inte sådan vermeculit är smulad, för att gå o använda vid plantering? Jag är ute efter hela skivor så att jag kan göra mig en extra sättplatta till ugnen.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 14:59 #235 av: NeedfulThings

Är inte detta p åditt håll? I och för sig var svaret sen 2007 men ändå:

Jag köpte idag på Luddwes Hushållscenter 0455-308990 (vitvaruhus anlsuten till en av de större kedjorna för vitvararor)
utanför karlskrona en st skiva 100x33x2,5 cm finns säkert i andra storlekar dom kan
ge info om den svenska grossisten, skivorna görs i danmark, skivan kostade 500 pengar.

 

Medarbetare på SmyckestillverkningSkrattande Tjolahopp!

Kontakta mig via pm eller på min mail

Anmäl
2012-03-31 15:07 #236 av: Cessy

Tack Needful. Ja har de inte vermeculit vare sig hos ByggNetto eller Gem & Fix så får det ju bli Ludwes nästa eller snarare se om ELON (Luddwes tillhör ELON-kedjan) har det. är ju oftare jag åker till Kristianstad än Karlskrona (Lika långt dock - ca 6 mil)

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 17:25 #237 av: Cessy

Tja efter många om o men så går nu ugnen på sin första fullfus med topptempen satt på 810 grader (Vet inte varför jag inte klarar o läsa instruktionsböcker. Något går totalt i baklåsSkäms) Det var endast tack vare din emeinenta förklaring i andra tråden Kissidor som jag äntligen fattade hur jag skulle komma igång. Fast jag var först inne en runda o traskade i Pro modeFörvånad Hoppas jag inte lyckades med konstycket att ändra något där när jag försökte ta mig ut igenSkäms

Nå rätt topptemp o i auto, full o fast o med celsius intällt så går den nu därute i groventren. Ska bli jättespännande o se hur det bli även om cabbarna bara är av superenkelt slag, men jag har ju längtat efter att kunna göra sådana o att dichrot ff. ska vara snyggt under klarglas. Blev också ett antal enkla svarta bluppar som alltså är tänkta till mussar.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 17:33 #238 av: kissidor

jag känner mig så lycklig å dina vägnar att det nästan bubblar över när jag ser den där bilden cessy Glad! och det är väl vettigt att börja med nåt enkelt men som inte funkat så bra i burken Flört

 

glad att ni haft nytta av min lilla förklaring som jag skrev till en annan fusare som ropade sin nöd inne på glaskonst för en tid sen. det är inte särskilt bra beskrivet i manualen det där, eller framförallt så måste man hoppa runt så mycket för att hitta det man behöver veta om saken.

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-03-31 17:39 #239 av: Marinas Mix

Oh, sicken bricka Cessy. Hoppas och håller tummarna för att det blir som du tänkt dig det hela.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-03-31 18:00 #240 av: Cessy

Tack Kissidor o Golden. Ja denna bilden gör faktiskt mig också lycklig.Skrattande Det är inga fantastiska cabbar alls, men just de här enkla med vackert dichro under klarglas behöver ju inte krånglas till eftersom de är så pass små o att nu bättre kunna låta vackert dichro prata för sig själv. Har även några med dichrot överst för att se skillnaden o lära mig hur fullfus blir i ugnen. Fullfus är ju det som jag har haft svårast för att klara i min burk. Jätteskönt också att inte behöva passa det nu mer än att titta till ugnen då o då.

Att jag lagt alla cabbar mer kors o tvärs innan är ju dels för att skapa effekter men dels också för att täcka med klarsglas blir inte så bra. Några av cabbarna på bilden kommer dra ihop sig lite konstigt då de inte alltid är täckta helt med dubbla lager, men lite spännande o se hur det blir. Delvis därför jag tog bilden. Ni ser ju inte det så tydligt men jag har ju större bild i datorn o nu känns det som med tillgång till fullfus kan jag mer experimentera med sådant framöver. Känns som jag har bättre koll på hur saker blir tackfusade än fullfusade o att jag nu får lära mig detta också.Oskyldig

Jo din förklaring är superbra kissidor. Kan du inte lägga in den i denna tråden också, så blir det lättare att hitta den förklaringen för nya som köper en firebox eller hotstart? Detta är ju första ugnsfusingtråden o det är väl där den här hemma om man ska kunna hitta den sedan framöver.

Väldigt vad ugnen är tyst förresten. Förväntade mig ett brummande, men det hörs ju i princip ingenting.Förvånad

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 18:18 #241 av: mialycktman

Cessy, vilken härlig bricka! hoppas få se de färdiga snart......

Anmäl
2012-03-31 18:48 #242 av: Cessy

Tackelitack Mia Glad

Ja jisses vad man fick skära glas för att fylla ugnen någorlunda. Det hade faktiskt fått plats lite till. Nå inser att det kommer ta tid att fylla en bricka. Speciellt om det ska vara mer arbetade cabbar. Tyckte ju tidigare att hade jag gjort 10 cabbar så hade jag många att fusa o i o för sig också många burkar att roa mig med att fusa, men nu förslår ju detta ingenting. Ja det blir nog inte så tätt man hinner köra den precis. Dock är jag verkligen glad att jag inte behöver springa o passa alla dessa, för att fusa alla dessa hade tagit flera veckor.

Ja fast-programmet går verkligen fort. Den är redan uppe i 600 grader. Förstår att du kan ha din ugn på kortare avstånd från möbler o annat kissidor, för det är ju bara ovanpå o under som den är rejält varm. Från sidorna strålar ju nästan ingen värme alls.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 19:18 #243 av: Gosa

Ojoj, här har jag missat grejjer Glad

STORT GRATTIS Cessy, äntligen är din efterlängtade ugn inkopplad och du kör din första fuse!!!
Brickan såg jättefin ut, du kommer bli jättenöjd med resultatet, det kan jag lova...

Temperaturen går väldigt snabbt upp, men desto saktare går den neråt, du kan ju förstå om jag undrade ifall det var ett allvarligt fel när min ugn bara bar på 88 grader efter 10 timmar?! Så räkna med totalt 12 timmar innan du kan ta ut dina nya alster ur ugnen.

Jag har stått med en vän på min allra första marknadsdag idag, verkligen roligt men otroligt svinkallt... Jag sålde för ca 1700 och Monika för ca 1400, rätt ok för 6 timmar tycker jag Tungan ute

Anmäl
2012-03-31 21:04 #244 av: sanne62

ohhh cessy, vad spännande det ska bli att höra om dina resultat i morgon...gläds med dig ...Skrattande

 

gosa: (och andra) jag har hört många säga att det inte går att sälja sina smycken på marknader och så, för att dom som anordnar det (förmodligen tvingade av skatteverket), kräver att man har f-skattsedel....och det har ju inte vi som har det som en liten hobby, ork/råd/lust att att skaffa bara för det.

har jag missuppfattat saken ?Obestämd

här i trelleborg på palmfestivalen t.ex., har många fått besök i stånden av "masen" ...

 

VÄLKOMMEN IN PÅ  Blommawww.sannes-smycken.seHjärta

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-31 22:39 #245 av: Cessy

Tack Gosa o SanneGlad

Jo från början sjunker det ju ganska snabbt men sedan segdrar det ju allt med. Var dock nere i 428 grader för en stund sedan så det blir nog riktigt bra att öppna den imorgon f.m. Har ändå gått betydligt fortare än jag trodde (startade fusningen omkring 17, så detta snabbprogram går ju ändå ganska snabbt. Fast jag misstänker att det inte blir så kul att jag startade fusningen så pass sent när den sedan piper någon gång framåt efternatten.Obestämd

Grattis till försäljningen Gosa. Lät ju som en väldigt bra siffra du sålde för. Vad sålde du för något? Fusade smycken?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-03-31 23:52 #246 av: Cessy

Tja när jag gick ut dit ut för ca. 1 timme sedan så stod ugnen på complete så det innebär att ugnen inte kommer driva Göran till vansinne genom att pipa o väcka honom i alla fallSkrattande Varför i himlens namn piper den när den är så pass varm ff.? Man kan ju inte precis öppna den då. Tydligen tog själva programmet 5 tim o 18 min, men det är ju som sagt var långt kvar tills man kan öppna den efter det.Obestämd

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-01 08:14 #247 av: kissidor

så bra att inte de döda samt göran blev väckta sent inatt cessy Skrattande! ja vad sjutton ska det vara bra för att det piper när programmet gått klart, så många gånger jag ställt mig den frågan... Obestämd

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-04-01 09:05 #248 av: Cessy

Hur de verkligen ser ut i lyster m.m. kan jag ju inte se i det ljuset ute i groventrén, men så jämnt fusat allting är o så fint rundatGlad Ska ju lyfta upp brickan sedan när Göran inte längre huserar i köket (sitter o läser tidningen) Översiktsbild kommer alltså så småningom, men den spontana känslan är att nu är det en lätt sak att tillverka småcabbar med dichro o klarglas.

Jobbet ligger i att göra så mycket att man fyller ugnen, men sedan kan man slappna av. Inte som att galoppera o hålla på o ändra watten hela tiden o passa glaset för lagom glöd. Att göra sådana mängder som ryms i Fireboxen hade def. varit massor av jobb under väldigt lång tid. Förvisso vinner ju microburken om man bara ska ha några få cabbar, men för mig var det def. en höjdare att se jämnheten o den fina rundningen o att dichrot såg så fint ut.Skrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-01 10:18 #249 av: Cessy

Åh att ta överiktsbild innan o nu en efter var verkligen kanonbra, för dels kom jag faktiskt inte helt ihåg vilka dichroiska glas som låg var. Där är en hel del lärdomar att dra från denna 1:a fusningen. Dels vissa klarglasdichro blir bra o ger ett fint skimmer under o ovan andra klarglas. Andra klarglas bara försvinner o borde legat på ett mörkare bottenglas för att synas.

Dels att göra små bluppar runda - går upp till en viss storleksgräns o bra att se detta rent konkret. 2 mm svart dichro blir inte rundat ensamt i alla fall inte vid 810 grader. De få läggningarna jag slängde med som jag eg. kände borde ha tackfusats men ville testa o se om de funkade att fullfusa - ja där borde jag litat på min känsla o sådant ska i framtiden alltid tackfusas/relieffusas.

Vissa svarta dichro (dichroiskt glas on black) blir något färgförändrade vid 810 grader o jag har ingen susning om detta beror på temperaturen eller hålltiden. Inte så att de blivit fördärvade, men lite tråkiga i färgerna o nästa gång jag ska köra små svartdichrobluppar kommer jag nog sänka tempen till 805 grader o se om det blir bra både med avseende på färg o rundning.

Intressant var också att se skillnaden mellan 2 mm o 3 mm av samma glas. Hur mycket det storleksförändrades o med bilderna hjälp så kan jag ju gå tillbaka o se detta o utnyttja detta om jag ska göra sådant som mussar. Man behöver inte skära supersmått. Man kan istället använda 2 mm glas.

Så tro inte att jag är besviken - utan jag tycker den här första brickan var kanonbra för jag lärde mig en hel del av den o det jag inte tycker är ok kommer jag ju bara jobba vidare med precis som jag brukar med glasetOskyldigSkrattande

Jag tog upp brickan från ugnen bara för att få en bättre bild - tja det kunde jag låtit blir, för kameran ville inte slå på blixten i autoläget (för ljust) o det innebär att vitbalansen blir fel för det klarar inte kameran att läsa i autoläget. (Att det var elljus från lysrör) Eftersom detta bara är en översiktsbild för lärande, så brydde jag inte mitt huvud med detta o började inte ställa in kameran manuellt istället. Detta gör jag när jag fotograferar cabbar en o en (eller i grupp) men detta är ju inget som ska visa cabbarna närmare. Bara en bild som är bra att lära från. I framtiden kommer jag inte hålla på o slänga upp sådana här bilder - bara om där är något som jag av någon anledning finner intressant att visa eller när något oförutsett händer o jag inte förstår vad som hände.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-01 10:33 #250 av: kissidor

det ser ju prima ut det där Flört! och nu har du en massa enkla men oerhört användbara småcabbar Glad

Medarbetare på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-04-01 12:45 #251 av: noora

Fint! Om jag uppskattar storleken rätt så får det plats nästan 4 ggr så mycket i din ugn som i min. Jag brukar kunna fylla ugnen i en session (1-2 timmar), men då är det inte så avancerade cabbar som de som du brukar göra. Den där ugnen skulle alltså ta mig tre-fyra dagar att fylla om jag satt ett par timmar varje dag. 

Vissa färger på dichro blir helt enkelt inte alls bra i full fuse mot svart. Andra blir inte bra mot klarglas eller någon specifik annan färg. T.ex. black cherry "dör" fullständigt för mig i full fuse mot svart, men funkar bra i tack fuse. Jag brukar skriva upp vilka som funkar och inte funkar, så att jag slipper försöka komma ihåg det i huvudet.

 

Anmäl
2012-04-01 14:07 #252 av: mialycktman

Hej alla! Stengalleriet har 30-50% på fusingglas!

Anmäl
2012-04-01 14:12 #253 av: mialycktman

Grattis Gosa!

Å va fint det blev Cessy!

Anmäl
2012-04-01 14:30 #254 av: Cessy

Tack Kissidor, Noora o MiaGlad

Noora: Ja men det där var ju bra o höra. Att det kan vara olika med ett o samma dichro beoende om det är fullfus eller tackfus. Att de reagerar olika med olika färger visste jag delvis, för det har jag ju sett. Men att vissa dichro skulle försvinna så - var oväntat. Bra tips att skriva upp, för några blev ju jättefina o en del sisådär o andra bara så fula o det är inte lätt o komma ihåg vad som fungera eller inte fungerar när man tycker att det är liknande regnbågseffekter i flera av klarglasdichrona men att de blev så väldigt olika.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-02 13:55 #255 av: Cessy

Eftersom i mitt huvud (fast det kanske bara är jag som tänker så) nästa tråd kommer heta "Att starta fusa i ugn 2", för köpdelen ligger ju mest naturligt i denna första tråd, så måste hag bara visa en ugn som AnnaL. har köpt från PMC. Den är rund o väger fantastiska 8kg men har ändå ett innermått på 28 cm i diametern. Tyvärr är den bara 12 cm djup, men för den som ändå vill ha en ganska stor ugn, men har platsproblem var den kan stå är ju denna det perfekta valet. Man kan ju jättelätt flytta ut den från sin plats då man vill fusa i den o sedan tillbaka med den igen o den är otroligt liten o smidig.

Så även om jag är supernöjd med min Firebox 14 så inser jag ju mer än väl att långt ifrån alla har plats för en 55kg koloss stående på rätt säkerhetsavstånd, medans en sådan här smidig liten ugn som ändå är så pass stor kanske är lösningen. http://www.pmc.se/ugn-for-glasfusing-silver-koppar-och-bronslera-innerdiameter-28-cm-djup-12-cm/1915-0

o där finns en till i denna lättviktsserien som har 37 cm diameter, 15 cm djup o väger 13 kg.  Den kostar ungefär vad Firebox14 inklusive frakten (alltså levererad till dörren) Här tillkommer ju frakten också men i stort sett går de på ett ut då frakten för en sådan lättviktare inte blir så dyr.

http://www.pmc.se/ugn-for-glasfusing-silver-brons-och-kopparlera-invandigt-matt-ca-37cm-djup-15-cm/1916-0

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-02 14:40 #256 av: noora

Jag börjar bli riktigt avundsjuk på alla stora ugnar Flört Men jag känner mig inte rik nog att ha två ugnar, och jag har inte hittat någon större fusingugn med pärllucka. Större avspänningsugnar för pärlor lämpar sig i sin tur inte för fusing (de brukar vara breda men inte så djupa).

Den lätta fiberugnen som Anna köpte ser verkligen behändig ut. En tegelugn ger kanske jämnare värme än en fiberugn, men det är väldigt bekvämt med en ugn som vid behov både värms upp och svalnar fort.

Bor man i Stockholmstrakten kan man förmodligen hämta upp sin ugn i butiken. Så gjorde vi när jag köpte min ugn för snart fem år sedan från PMC :)

Anmäl
2012-04-02 17:41 #257 av: mialycktman

Å lättviktaren på 8kg vill jag ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tomten?

Anmäl
2012-04-02 19:36 #258 av: Cessy

Noora: Denna ugnen klarar ju pärlor också (har pärllucka) o har invändigt mått 27x27cm. Den väger tydligen 21 kg o har 16 cm djup. Ingen lättviktare men ändå ingen elefant som min är. Kanske ett alternativ om du kan sälja den du har nu o därmed sedan kan fusa lite större saker också.Oskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-02 22:19 #259 av: noora

Tack för tipset Cessy! Jag får fundera på om det går att placera en sådan på ett bra sätt. Jag har inget extra utrymme runt ugnen så det går inte in någon större ugn där jag har ugnen nu. För lampworking måste ugnen stå inom räckhåll, så då skulle jag behöva möblera om helt och det tror jag är svårt med tanke på hur jag har ordnat ventilation m.m.

Eller så får jag helt enkelt hålla mig till tåls tills jag har pengar över till en andra ugn utan att behöva sälja den gamla för att delfinansiera köpet. Då kan jag ställa fusingugnen i garaget och ha kvar den lilla där den står nu för pärlor, silverlera och mjukglödgning av silver (ytterligare ett användningsområde för den som är mångsysslare som jag). Det är ju inget fel på min ugn och egentligen hinner jag ju inte fusa glas så ofta att jag har behov av en större förutom om jag skulle vilja göra större saker.

Anmäl
2012-04-02 22:56 #260 av: Cessy

Noora: När du väl anser dig kunna finansiera ytterligare en ugn, så finns det ju lättviktsalternativen ovan också. För de ugnarna fixar du ju att flytta fram o tillbaka, så att de inte konstant står framme på den platsen den måste stå när den fusar o då får du kanske plats i ditt arbetsrum?

Där min koloss står nu i groventén är inte helt idealiskt men heller inte speciellt dåligt. Jag skär ju glaset i köket o får ta mig ut igenom en dörr för att komma ut till ugnen men det är ändå inte jättelångt. Fördelen är också att jag kan öppna både dörren ut o dörren till altanen o skapa bra genomluftning om det behövs (tänker framförallt när det blir varmare) o det är ju rätt bra ur både värmesynpunkt o ventilationssynpunkt att den står där den står. Fast jag skulle tippa på att den så småningom åker ner i källaren o antagligen glaset också, men den dagen den sorgen (eller kanske glädjen - det blir kanske mer lättarbetat dåOskyldig)

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-03 09:22 #261 av: noora

Jag har inte plats för en ugn till i "studion" (jag skulle vara glad om jag fick in alla mina verktyg och material i hyllor i "studion", för just nu står en del på golvet), men jag kanske får plats med en ugn i garaget om den är flyttbar så att jag kan skuffa undan den när den inte används Glad

Anmäl
2012-04-03 10:15 #262 av: Cessy

Noora: Ja då har du det trångt nog ändå o då låter ju garaget som en vettig plats.Glad Ett tag då när jag höll på o grubbla var min ugn skulle stå (innan vi blev överens om att tömma garderoben o ta bort den helt) så tänkte jag faktiskt på garaget för min koloss. Fast den är ju allt  annat än flyttbar - i alla fall inte så länge den inte står på en vagn, så där ute hade den nog varit mer i vägen för Göran än den är nu i groventrén. Ja flyttbar ugn låter verkligen kanon ur många avseenden.:nod:

Fast jag är ändock väldigt nöjd med mitt val, för jag ville gärna ha en 4-kantig ugn. Den är en koloss men om den flyttar ner i källaren sedan o står på jämnare underlag utan golvbrunn så går ju flyttbarheten att ågärda lite genom att köpa typ en serveringsvagn till den o då går det ju i alla fall att putta den ända in till väggen då den inte används o det vore kanonbra.Oskyldig

Kanske valde jag onödigt stor ugn med tanke på att den ska fyllas också, men jag ville ha en ugn som jag kan leva med tills den är utsliten. Jag har fått känna på hur det känns att ha något som snabbt blev alldeles för litet (microvågsugnsburken) o som begränsade mig i så många avseenden att den frustrationen vill jag helt enkelt inte uppleva igen.Skäms

Ok jag önskar att Fireboxen hade varit några cm djupare ( den har17cm djup) men ändå känns det som att denna kommer jag kunna ha mycket nöje av läääänge, men jag kommer ändå samtidigt använda mina microburkar en hel del. Ännu större ugn än Fireboxen kommer mest troligt aldrig bli aktuell. Så valet jag gjorde var så stort som möjligt på vanligt uttag o sedan får jag leva med att större än så blir det inte, men nu kan jag ju ändå göra en hel del av sådant jag vill prova på o testa.

Jag tänkte överhuvudtaget aldrig på sådana aspekter som flyttbarhet o det är något som jag först tagit in först nu när jag sett hur stor plats en icke flyttbar ugn faktiskt tar. Jag tror dock inte att jag valt annorlunda ändå, men däremot kommer det bli en vagn så småningom när jag hittar en vagn som pallar för 55 kg. Känns dock inte som något akut, för den står bra där den står idag, men när vi väl öppnar upp i groventrén för att bygga trappa ner till källaren så blir det ju ett annat läge, men tills dess står den bra där den stårOskyldig

Hoppas du hittar en plats där en ugn som känns lagom för dig kan stå Noora, för det är en underbar känsla att veta att det man drömmer om kan testas - lite i alla fallFlört Kanske är det för att jag aldrig trodde att denna drömmen skulle kunna bli verklighet, som gör att denna känslan är ännu mer underbar - tack mamma:heart:

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-03 19:10 #263 av: Annicka.C

Hej!

Vad e fördel och nackdel med att köpa en ännu lite större ugn...typ paragon16

http://www.warm-glass.co.uk/paragon-fusion-16-free-uk-shipping-p-2770.html

om man jämför med cessys?

Mvh.a

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-04-03 19:27 #265 av: noora

Jag tror att du kommer att ha mer nöje av en stor ugn än vad jag skulle ha. Jag drömmer om mer än vad jag har tid att genomföra, sådan är jag och har alltd varit Flört

Jag tycker att Fireboxen verkar som ett utmärkt köp för dig och jag håller med om att det är lika bra att köpa en så stor ugn som möjligt som går på vanlig el förutsatt att man har utrymme och råd med den slant extra som det kostar. Speciellt för dig som har hållit på med fusing ett tag och vet att du inte kommer att tröttna om ett par månader. 

När jag började fusa tror jag inte ens att det fanns microburkar, eller om det gjorde det så var det nytt och ganska obeprövat. Det föll mig aldrig in att jag skulle kunna vilja fusa större fat, däremot tänkte jag att jag kanske skulle vilja prova lampwork och valde en ugn som man kunde få pärllucka till. Då fanns det nog bara denna att få tag på i Sverige (det här var 2007, jag skulle aldrig ha vågat köpa från utlandet då). Jag hade inte pärllucka från början utan bytte dörr när det blev aktuellt. Den första dörren hade ett litet fönster i stället, vilket var jättebra för en nybörjare eftersom man kan sitta och följa vad som sker i ugnen (med ett par mörka skyddsbrillor för ögonen!).

Vårt garage är för övrigt inne i huset och vi använder det aldrig som garage  (huset är från 50-talet och en modern bil går knappt in genom garageporten). Jag skulle alltså inte behöva springa ute med glaset utan bara gå igenom några dörrar Glad Men som sagt, egentligen klarar jag mig ett bra tag till med min lilla ugn. I större format har jag ju hittills bara slumpat två fat och en (riktigt ful) värmeljushållare. Jag har inte hunnit prova drapering trots att jag har en form som borde funka till det, och jag har inte hunnit prova min "drop ring" heller. Och just nu har jag plockat undan skärmattan och bullseye-glaset och tagit fram lampworkbrännaren igen...

 

Anmäl
2012-04-03 19:41 #266 av: Cessy

Annicka: Paragonen är ju lätt o flytta eftersom den inte väger så mycket, men om du har behov av att kunna flytta ugnen så är ju rullvagn eller någon av PMC:s lätta ugnar ett bättre alternativ. Med tanke på hur du håller på o skär o experimenterar så tror jag att du ska tänka större än Paragonen. Hur stort du ska tänka beror ju på vad du har för utrymme o hur du kan placera ugnen. Sedan hamnar man ju i - vad vill du kunna göra o har du behov av att fylla en ugn snabbt så är kanske inte en Firebox det optimala utan där finns ju i så fall Hotstarten eller någon av PMC:s lättare ugnar.

Så vad tänker du göra i en ugn?

Vad har du för plats till en ugn?

Behöver du kunna fylla en ugn snabbt för att fusa ett gäng cabbar o att cabbarna är det du vill kunna göra, så bör du inte tänka så stort som Firebboxen. Drömmer du som jag att kunna fusa med formar, slumpa lite fat o annat - ja då får ugnen gärna ha lite volym så att du inte blir allt för begränsad med en gång. Så allt beror vad du vill ha den till Annicka o vad du har för plats.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-03 19:44 #267 av: Cessy

Noora: Aha är garaget så placerat o att ni inte använder det till garage. Ja då förstår jag att du tänker dig kunna ha en ugn i det, Jag hade fått gå ut o dessutom öppna en garageport o där slåss med två bilar, 3 cyklar o en motorcykel + diverse av Görans verkstad, så för mig hade det varit jätteknöligt om ugnen skulle stå där.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-03 20:04 #268 av: Annicka.C

Ja, jag har ju fördelen att ha en gillestuga i källaren som e ca 30 kvadrat m. så utrymme har jag Glad Sedan skulle jag vilja gjuta en dag...o slumpa e givet, sedan så tror jag nog att jag inte skulle ha ångerst för att köra ugnen halvfull ibland... o ska jag ändå lägga 10 000 så kan jag lika gärna lägga 13 000 om jag får större möjligheter på köpet...men om det huvudsakliga syftet är fusing är det då bättre med värme i locket?? Mvh.A

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-04-04 09:23 #269 av: noora

Det skiljer bara 4-5 cm på innermåtten på Firebox 14 och Paragon 16, och höjden är t.o.m. en halv cm lägre i paragonen. Så den enda ytterligare möjlighet du får är att fusa fat som är några cm störreGlad Båda värmer från locket vad jag förstår.Själv skulle jag egentligen önska mig något i den här stilen, men den kostar mer än dubbelt så mycket... http://www.warm-glass.co.uk/nabertherm-gf75-free-uk-shipping-p-3018.html
En av sakerna jag gillar är att sidorna följer med upp när man lyfter locket, så man kan utan problem komponera sina alster direkt i ugnen, stänga och fusa. Men som sagt priset... för den summan skulle jag kunna köpa både en ny bärbar Mac och en iPad med god marginal (dessa står också på önskelistan för företaget och har högre prioritet än en ugn...).

Anmäl
2012-04-04 10:13 #270 av: Cessy

Annicka: Oj jag missade totalt att det inte var Paragon SC2 utan Paragon 16 som du frågade omSkäms

Tja som noora säger så får du ca. 4 cm större ugn (4x4) men ½cm lägre. Jag slog en blick på denna men tyckte helt enkelt inte att de där få cm:arna o dessutom lägre djup var värt pengarna- Paragon 16 kostar totalt ca13 500 att få hem Skutt Firebox 14 totalt ca 10 575 kr. Jag tyckte inte de 4 cm var värt ca 3000kr mer - speciellt inte som man inte fick en djupare ugn.

Ja Noora - den ugnen vore kanon (Nabtherm GF-75) o fantastiskt att kunna ha en ugn man inte ska ner i utan helt sonika lyfter på locket men ca 36 300 - då måste jag vinna stora summor först eller börja tjäna så pass stabilt på mitt glas att jag skulle kunna motivera sådan ugn o Göran hade fått fullständigt spel. Fast det är klart att skulle jag kunna motivera att jag faktiskt behöver den o visat upp att jag faktiskt säljer så hade ju läget blivit helt annorlunda. Men som läget är nu så känns det mest att den ugnen är woowTungan ute, men jag är ärligt talat ganska nöjd med min Firebox, för den rymmer så pass mycket till ett vettigt pris o går på enfas. Jag kan förverkliga många drömmar i den.OskyldigSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2012-04-04 10:55 #271 av: Annicka.C

Noora: Uterm har en G30 som e 33x33x15. För 10900+moms

http://uterm.se/page.asp?id=5 den kanske e bättre?

Mina smycken hittar du på  Smyckeskonditorn.se och på facebook & lite övrigt här -annickas-glasalster-3

Mvh.Annicka

Anmäl
2012-04-04 11:17 #272 av: 53goran

Den ugnen jag har är en liknande som du Noora önskar dig. Men min är lite mindre ca 33 x 33 invändigt mått. Den är väldigt bra eftersom man lyfter upp locket med sidorna. Jag brukar ta fram sätt plattan och lägga ut det jag vill fusa sen är det bara att lägga in plattan. Det är en bords ugn från Cerema.  www.edabkeramik.se/glasugnar.htm och jag är väldigt nöjd med den.

Anmäl
2012-04-04 13:34 #273 av: noora

Uterms G30 är lite låg i höjd, men Ceramas IR3030 (bordsugnen) är några cm högre Glad Är IR3030 tegel eller fiber?

Något sådant är i alla fall betydligt rimligare än Naberthermen om jag nån gång köper en ny ugn, både till priset och för att den går på 10A säkring. Men man kan ju alltid drömma lite om 51 cm i kvadrat och 35 cm i höjd Skrattande Eller någon av de ännu större som går på trefas Skrattande Det skulle förmodligen vara lättare att fixa fram ett trefasuttag än ett vanligt uttag på 16A här i huset...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.