Information

Glaspärlor och dess historia

2008-09-23 16:06 #0 av: Guldgruvans

Kortfattad och informativ grundhistoria om glaspärlornas uppkomst och upptäckt.

Glaspärlornas historia

Glaspärlor är den äldsta konsten som funnits, man har hittat rester från glaspärlor från urminnes tider. De äldsta glaspärlorna kommer från Mesopotamien och är uppskattad till ca. 2600 år före våran tid. Men det var inte förrän 1000 år senare som dom blev vanligare.

De första glaspärlorna var ovanliga och dyra lyxvaror och dom ingick i halsband och armband m.m tillsammans med silver, guld och ädelstenar. Glaspärlor har inte ansetts vara billiga varianter av ädelstenar,men man har värdesatt tillverkningen av glas och glaspärlor som en stor konst.

Dom äldsta pärlorna som man hittat har varit enfärgade, men dom dekorerades tidigt med olika ögonmotiv, dom pärlorna hade förutom status och skönhetsvärde en viktig roll som amuletter.

Andra pärlor dekorerades med olika våg/sicksackmönster. Färgade glastrådar smältes och blev invärmda, sedan formades dom med spetsigt verktyg i oändliga mönster i det mjuka glaset.

Bronsålderns glaspärle-konstnärer gjorde även stöpta pärlor med samma teknik den tidens metallgjutare.Det gällde till exempel mykenska glasreleif-pärlor som stöptes i öppna formar av steatit.

Hos fynisiska glaspärlemakarna uppkom från och med åtta-två århundraden före vår tid framställande av konstnärliga pärlor och glashängen i form av ansikten och djurhuvuden.

Glaspärlorna gjordes i den antika byn Karthago och i verkstäder vid Östra medelhavsområdet.

Mosaikpärlor

I dom tre århundradena före vår tid började man att tillverka mosaikpärlor med blom-motiv och blandade geometriska mönster. Mosaikpärlorna tillverkades genom att man smälte samman glas i olika färger och sedan drog ut dom till en lång tråd.

Färdiga mosaikstänger kortades av till mindre cylinderformade bitar som efteråt smältes ihop runt en pärlstav, så att motivet i botten på staven visade det färdiga mönstret.

Tekniken blev använd främst i de första århundradena före vår tidsräkning i Aleksandria.

Folierade pärlor

På Rhodos har det grävts fram en stor glasverkstad daterad till 225 och 150 år före våran tid. Man hittade dryckesglas,skålar och mer än 10.000 glaspärlor. I verkstadens lager hittade man även ca. 200 st guldfoliepärlor,vilket betyder att denna pärltyp var känd redan ca. två århundraden före vår tidsräkning.


Pärlorna framställdes genom att man lade ett tunnt lager guldfolie mellan två glasrör som placerades så att den ena låg i den andra. Sedan blev värmdes glasrören upp och valsades på en liten räfflad lerform så att de blev som segmenterade pärlor. Såna lerformar har hittats i Aleksandria vid utgrävningar.

Glasblåsning

Syrien var i den klassiska fortiden ett viktigt center för skapandet av glas och glas-pärlor. Det var troligen syriska glasmakare i det första århundradet före våran tid som uppfann glasblåsningsröret och då även skapade en revolution för glashantverket: Konsten att blåsa glas.

Troligen tog syriska glasmakare med den nya tekniken till Italien och så var grunden skapad för den stora glasindustrin som föddes under det Romerska Imperiet. Dom första verkstäderna blev etablerade i Italien men i dom kommande århundradena blev glasverkstäderna flyttade till dom romerska provinserna. Pärlproduktion är känd både i Italien, Frankrike, England och Tyskland.

Glaspärlans roll

Glaspärlor verkar ha varit en viktig handelsvara genom hela forntiden som lätt kunde transporteras långa sträckor. Produktionen och handeln av glaspärlor blev länge styrda av arabiska köpmän och därmed fick glaspärlan en betydande faktor i den islamiska världen. Efter att man upptäckt Amerika blev glaspärlans roll som handelsvara mera betydande.

Venedig har sedan renässanstiden varit berömd för sina glaspärlor. Både vanliga vundnepärlor,dragna glasrörspärlor, lampglaspärlor, blåstapärlor och stöpta pärlor. Chevron och Millifiore pärlor är typiska för Venedig. Glaspärlor blev fortfarande framställda i större antal över stora delar av Europa bland annat:. Frankrike, Spanien och Böhmen för att användas vid handeln i kolonierna.
Många av dom arkeologiska fynden av glaspärlor vid handelsstationer och tidiga nybyggarbostäder visar glaspärlornas betydelse i Amerika ofta i samband med päls/bytes handeln med indianerna.

Glaspärlor har använts i alla kulturer sedan forntiden.Pärlorna har haft en viktig betydelse som betalningsmedel i kolonierna, sedan forntiden har glaspärlor också varit de mest använda i halsband och smyckeskonsten. Smyckena har varit synbart bevis på status en gång i tiden.

Denna artikel är en sammanställning av flera berättelser kring glaspärlans historia och länkar till sådan informations sidor kommer komma under dagen.

 

Anmäl
2008-09-23 17:38 #1 av: Migoff

Wow! Bra skrivet, verkligen intresant fakta! Kan du inte visa någon bild på en mosaik pärla?

Anmäl
2008-09-23 18:10 #2 av: Guldgruvans

Jag har inga hemma, men ska se om inte någon av dom som håller på med pärlorna har dom hemma.

Tackar ödmjukast för din varma kommentar om artikeln.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.