Etiketthur-gör-man
Läst 71660 ggr
Smyckestillbehor
2010-04-11, 04:24

Jobba med epoxy resin

Med hjälp av den här lilla guiden kan du lära dig att jobba med ett underbart material - epoxy resin.

Jag vill börja med att tacka sajtvärden Veronica (Allamej) för inbjudan att bublicera vår guide på Smyckestillverkning iFokus. Jag hoppas att texten på bilderna inte stör, vi var tvungna att skydda dem då guiden började publiceras vid olika tillfällen utan vår tillåtelse. Vi delar gärna med oss till alla som vill publicera den, men vi vill helst veta om det.

Vad är det epoxy resin för något? 

Epoxy resin - ICE Resin

Epoxy resin används i smyckestillverkning som lack eller för att skapa en illusion av glas/glasyr. Ytan liknar den som Diamond Glaze ger, men blir mycket hård och gulnar inte med tiden som Diamond Glaze ibland gör. Ska vi jämföra dem?

EPOXY RESIN

Fördelar:

 • Glasklar

 • Hård

 • Kan användas i stora mängder och tjocka lager

 • Gulnar inte med tiden - avgörande egenskap för bild- och fotosmycken

Nackdelar:

 • Måste blandas i relativt stora mängder, alltså helst till flera små projekt samtidigt -kräver extra planering

 • Man har ca 30 minuter på sig att använda en färdigblandad sats

 • Längre torktid - ca 1 dygn tills ytan känns hård, ca 3 dygn tills materialet är helt genomhärdat

 • Mer tidskrävande då det är 2 komponenter som ska blandas ihop

DIAMOND GLAZE

Fördelar:

 • Lätt att hantera då det är bara 1 komponent man handskas med

 • Torkar fort. Tunnare skikt - bara några minuter, tjockare - 3 timmar

 • Kan användas direkt som lack, lim eller 3-dimentionellt lager över bilder och foton

 • Kan spädas ut med vatten till en ännu tunnare konsistens

Nackdelar:

 • Gulnar en aning med tiden vilket gör den mindre passande för bild- och fotosmycken

 • Kan inte appliceras i stora mängder på en gång, måste torka i tunna lager

 • Är inte helt genomskinligt i större mängd

 • Ytan är något elastisk, inte hård. Påminner om gummi

 • Smuts fastnar lätt på ytan vilket märks rätt fort med ljusa ytor under Diamond Glaze 

Det finns olika märken av epoxy resin. Det som skiljer dem åt är genomskinlighet, konsistens och torktid. Vi valde att jobba med ICE Resin som visade sig vara ett jättebra alternativ. 

Nu ska vi visa hur man tillverkar två populära typer av berlocker med ICE Resin som skapar en vacker, glasliknande yta. Den första berlocken är en bildberlock där en bild eller ett foto limmas in i basen för att sedan täckas över med ett skyddande lager av resin. I den andra berlocken kommer polymer lera att stå för den dekorativa effekten.

Ska man göra bild- och fotosmycken så är det  bra att tillverka en liten mall i passande storlek för att med dess hjälp söka efter passande motiv. Mät din berlockbas (innerdiameter) och använd sax eller skalpell för att skära ut ett passande hål i en kartongbit.

Jobba med epoxy ice resin

Nu kan du se hur bilden kommer att se ut när den är urklippt. Du kan så klart skriva ut egna bilder om du har tillgång till en laserskrivare och bra papper.

Här använder vi en gammal modekatalog fylld med färgglada foton tryckta på högkvalitativt papper.

red2.jpg

Den här blir bra!

Vi följer ramens kant och markerar bilden med blyertspenna.

Jobba med epoxy ice resin

Skär ut din bild med en skalpellkniv eller klipp ut med sax och trimma kanterna vid behov så att bilden passar fint in i berlocken.

Jobba med epoxy ice resin

Eftersom kataloger ofta trycks på vaxbehandlat papper, är vår bild redan skyddad. Men så här kan du behöva göra:

Är bilden tryckt på obehandlat papper så behöver ytan skyddas så att färgerna inte börjar flyta ut när du ska använda ICE Resin ovanpå bilden. Du skapar lätt ett skyddande lager genom att pensla litet Diamond Glaze på din bild och låt den torka. Nu är färgerna skyddade och bilden är klar för att användas i din berlock! 

Observera att vissa färger är känsliga mot all fukt. Har du skrivit ut bilden själv så är det bra att testa Diamond Glaze på en del som du inte kommer att använda och se om färgerna tål den. Gör de inte det så kan du istället laminera bilden eller tejpa över den på båda sidor innan resin ska hällas över den.

red5.jpg

Droppa en liten mängd Diamond Glaze i berlocken. Den fungerar perfekt som lim och kommer dessutom att skydda färgerna ytterligare.

red6.jpg

Pensla hela berlocken med Diamond Glaze, var noga.

red7.jpg

Lägg in bilden och tryck till ordentligt på hela ytan, se till att inga luftbubblor blir kvar under pappret. Arbeta från mitten utåt.

red8.jpg

Var även noga med att trycka ned och fästa kanterna ordentligt.

red9.jpg

Torka bort överflödig Diamond Glaze från kanterna, det gör ingenting om överflödet kommer upp på bildens yta.

red10.jpg

Nu är bilden skyddad och fast limmad i berlocken. Din grund är klar! Vi lägger den åt sidan och låter limmet torka ordentligt. Glöm inte att rengöra din pensel med vatten.

red11.jpg

Medan den första berlocken torkar, börjar vi med den andra. Vi använder FIMO polymer lera för att skapa bakgrunden. Här tog vi en texturplatta av silikon för att skapa ett vackert intryckt mönster i leran.

Rulla ut leran i passande tjocklek. Den ska inte vara högre än berlockens kant.

red12.jpg

Nu trycker vi in mönstret i leran.

red13.jpg

Så här ser det ut när man försiktigt avlägsnar texturplattan.

red14.jpg

Skär ut en cirkel i passande storlek. Den ska passa in i berlocken.

Om man bakar först och limmar in den i berlocken sedan eller om man bakar direkt i berlocken är en smaksak. Vill du baka leran direkt i berlocken så måste berlocken penslas med flytande polymer lera först. När den härdas i ugnen, kommer den flytande leran att fungera som lim.

Vi kör dock det säkra sättet - bakar plattan först och limmar in den i berlocken sedan med E-6000® lim.

red15.jpg

Jobbar du utan handskar så kan du ta bort eventuella fingeravtryck och ojämnheter med sandpapper efter att plattan har härdats i ugnen. Här använder vi grovlek 1000.

red16.jpg

Här är plattan slipad och sitter fast i berlocken. Vi låter limmet torka innan vi börjar med ICE Resin. Tänk på att jobba med epoxy resin i en välventilerad lokal.

red17.jpg

ICE Resin kommer i set med 2 olika komponenter som blandas i lika stora delar för att kunna härdas. Plastkoppar och träpinnar ingår i startsetet. Var väldigt noga när du mäter de 2 delarna! Det är viktigt att du tar lika mycket av varje komponent. Blanda minst en halv kopp - det är en rekommenderad mängd för att slippa problem med härdning av materialet.

Ta första vätskan (Part A) och häll önskad mängd in i koppen.

red18.jpg

 Ta andra vätskan (Part B) och häll i lika mycket i koppen.

red19.jpg

Blanda de 2 komponenterna med en träpinne. Rör runt i lugna rörelser i minst 2 minuter tills du inte längre ser strimmorna i koppen. Blandningen ska se jämn ut.

red20.jpg

Blanda ordentligt, skrapa med pinnen runt kanterna och vid botten. Vispa inte utan rör lugnt runt. Ju mindre luft bubblor du får in i den honungstjocka blandningen, desto lättare är det att få en slät, glasliknande yta utan luft bubblor.

red21.jpg

Låt blandningen stå i ca 5 minuter så att de största luft bubblorna flyter upp till ytan och försvinner. Här sätter vi lite av blandningen i en annan kopp, - som vi vill färga.

Från och med nu har du ca 30 minuter på dig att jobba med materialet innan det börjar bli segt.

red22.jpg

Oljefärg fungerar perfekt för att färga resin med. Det behövs verkligen inte mycket. Stora mängder rekommenderas inte då de kan påverka härdningen. Vi använder en tandpetare för att tillsätta en liten mängd oljefärg i resinen.

red23.jpg

Blanda försiktigt runt tills färgen blir jämn.

red24.jpg

Se till att berlocken ligger platt, den får inte luta.

Använd träpinnen för att försiktigt applicera små mängder av resin på berlockens yta. Med hjälp av en tandpetare kan du försiktigt sprida ut den till kanterna och in i alla fördjupningar.

red25.jpg

Så här ser det ut när hela ytan är täckt med resinblandningen.

red26.jpg

Här var vi modiga nog för att hälla så pass mycket resin i berlocken att ytan blev lite upphöjd. Vi kom undan med det, men det rekommenderas inte. Första lagret ska hällas i ungefär lika hög nivå som berlockens kant. Efter 1 dygn då blandningen har hunnit bli hårdare, kan ett till lager appliceras för att skapa en mer upphöjd yta. Ju högre ytan blir, desto tydligare blir den förstorande effekten som resinet skapar över grunden. Var dock försiktig för att inte sätta för mycket - då börjar blandningen rinna över kanten, och det är inget att se fram emot.

Nu får vi försiktigt flytta berlocken åt sidan och ta itu med den andra som nu har torkat.

red27.jpg

Den här berlocken blir djupare då vi inte har polymer lera i den. Vi häller försiktigt resin över bilden direkt från koppen.

Var försiktig! Häll inte för mycket!

red28.jpg

Med hjälp av en vass tandpetare eller en nål kan man spräcka de små bubblorna som eventuellt finns kvar i blandningen. Avvakta ett tag - fler bubblor kommer att flyta upp till ytan och kunna tas bort. 

Här kommer ett märkligt knep:

Andas på resinets yta! Eller snarare sagt andas ut över den. Vi vet inte riktigt om det är värmen eller koldioxiden som hjälper, men det fungerar! Envisa små bubblor flyter enklare upp till ytan och försvinner. 

OBS: trots att det hjälper att andas ut över resinen, ska du inte glömma bort att inte andas in över den. Arbeta i en välventilerad lokal.

red30.jpg

Så här vacker blir den upphöjda glasliknande ytan. Och ännu högre kan den bli om man väntar ett dygn och applicerar litet mer resin för att skapa mer välvd yta och mer förstorande effekt.

red29.jpg

Nu ska det få torka! Det tar ett tag, med det färdiga resultaten är värt att vänta på. Efter 1 dygn kommer berlockerna att vara hårda. Det tar dock 3 dygn för den kemiska processen att vara helt klar hela vägen igenom. Berlockerna ska torka på ett välventilerat, dammfritt ställe. Här torkar de under en plastkåpa som vilar på ett par plastkoppar för att inte hindra luftcirkulationen. 

OBS: rör inte i ytan innan materialet har härdats! Fingeravtryck ingår inte i projektet!

red33.jpg

Här är våra färdiga berlocker!

red31.jpg

Ytan är hård, len, glansig och glasklar vilket är det bästa för bild- och fotosmycken.

Den välvda ytan skapar en förstorande effekt och får den skimrande FIMO leran att glittra ännu finare. 

400.jpg 

Det finns många vackra basdelas som kan dekoreras och fyllas med resin. Här ett par favoriter: brisyr öronkrokar med en liten infattning

23054.jpg

en vacker ring

23052.jpg

metallpärla

23027.jpg

Det är väldigt roligt och inspirerande att jobba med resin. Man kan färga den, blanda med glitter, kombinera med sand, snäckor, textil… Man kan lacka med den, gjuta med den, fylla, limma, hälla…det är bara din fantasi som sätter gränserna!!! 

Vi hade verkligen kul. Det önskar vi er med!

Mvh Irina & Viktoria

www.smyckestillbehor.se

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Emo
Emo 
2010-04-11, 09:33
#1

Jättefin o tydlig beskrivning. Syns att ni har haft roligt och att många andra kommer att få roligt med detta. Håller med om problemet med oärliga snyltare på nätet. Det finns trådar om det på många sajter.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

kissidor
2010-04-11, 10:39
#2

wow, jag hade inte tänkt att testa just detta - man har ju så mycket redan på sin lista Skrattande - men det blev verkligen lockande med en så jättebra vägledning Glad!

Värd på Mobiltelefoner och Android

Cessy
2010-04-11, 12:11
#3

En jättebra vägledning. Har ju funderat på hur man gör sådana här berlocker o vad man behöver, så jag niger o tackar för beskrivningenGlad

Smyckestillbehor
2010-04-11, 12:25
#4

Det var så litet så!

Några särskrivningar har smygit in ser jag nu, hoppas jag är förlåten Skrattande

Resin har verkligen visat sig vara lättare än jag trodde. Inte alls lika svårhanterlig söm jag förväntade mig. Och så snyggt och hårt när det är klart!

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

maneki
2010-04-12, 23:17
#5

Bra o tydlig beskrivning. Glad Hoppas den lockar fler till att testa harts för det är kul att jobba med.

När jag började med Gel du Soleil så fanns det ett knep liknande det att andas på ytan, men istället så skulle man hålla en tändare intill den för att bubblorna skulle åka upp till ytan o spricka. Har även hört talas om att använda en hårfön eller varm lampa, men det är ju klart enkla att använda nåt man alltid har med sig, som andedräkten.

Smyckestillbehor
2010-04-13, 00:49
#6

Hårfön är nog inte så bra ide, även när man andas ut, får man inte andas för häftigt - materialet rör på sig då. Lampan provade jag, men märkte ingen märkbar effekt. Ärligt talat behövdes den inte heller, bubblorna kom lätt upp ändå efter en stund.

När jag gjorde den här flaskan, vispade jag ganska häftigt under blandningen. Jag ville få in litet luft och se om det påverkar klarheten. I berlockerna blev materialet helt glasklart. Flaskan blev som den blev. Så man får inte röra häftigt om man vill ha det genomskinligt. Är man ute efter mer textur så vispa gärna (som i flaskan då jag ville ha det sylt-sött)

Blandar man lungt så är det inga problem med bubblor.

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Smyckestillbehor
2010-04-19, 23:42
#7

Som man brukar säga, "In genom det ena örat och ut genom det andra"

Öronhängen "IN - UT" för min älskade Anna är också gjorda med ICE resin Glad

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Smyckestillbehor
2010-04-19, 23:42
#8

Anna i ovannämnda

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

ommok
2010-04-20, 01:14
#9

Så häftigt! Anna är jättesöt i sina örhängen, och idén är bra! Nåt att ta efter, tror jag. Örhängena blev riktigt fina! Skrattande

Och jag måste verkligen berömma din pedagogiska beskrivning! Toppenbra! Skrattande T o m jag borde absolut kunna jobba efter den och få fina pärlor. Men just nu har jag massor av andra saker att göra, så recinen får jag vänta med.

Välkommen att titta in på min facebooksida Dragoncave.se, där finns en del av mina alster i glas samt lite smycken.

Smyckestillbehor
2010-04-20, 02:01
#10

Tack! Glad

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

kissidor
2010-04-20, 08:52
#11

jättekul idé och jättefin dotter Glad

Värd på Mobiltelefoner och Android

maneki
2010-04-20, 15:58
#12

Söta örhängen. Glad

Bimse
2010-04-21, 03:19
#13

Bra och väldigt pedagogisk beskrivning och fin dotter. Vet du hur man gör en form också, om man vill gjuta in något i plast som man sedan kan ta bort?

Smyckestillbehor
2010-04-21, 12:22
#14

Ska man göra något enkelt i en form som man redan har (till ex transparenta stavar med småkrafs i) så smörjer man formen med till ex vaselin innan man häller in resin. Man måste också gjuta in något som man ska dra i när det är dags att ta ut staven om inte formen är sådan som kan försiktigt skäras bort. Det kan dock ändå vara svårt att få ut en färdig stav. Dessutom kan man behöva polera dem efteråt.

Ska man göra mer avancerade saker så finns det speciella produkter att tillverka former av. De flesta innehåller silikon. Antingen sådana som man knådar och klär föremålet man vill kopiera med eller flytande som man penslar på.

Jag skulle söka i butiker för konstnärer och skulptörer.

Bifogar ett par bilder så du kan se vad jag pratar om. Alla former som användes här var hittate i hemmet - gamla läppstiftshylsor, små kosmetikburkar osv osv…

PS bilderna är lånade av Nadezhda Mishina - min vän och experiment kollega från Ryssland. De färdiga detaljerna kommer att bli infattade med seed beads

http://koleshkliko.blogspot.com/

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Smyckestillbehor
2010-04-21, 12:22
#15

en till

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Bimse
2010-04-21, 13:35
#16

Tack för råd och länken, visst var det kul med de ingjutna små kvistarna, tittade under hennes arkiv för mars och där fanns dem.

MaMaMade
2010-04-23, 14:40
#17

Tack för en ingående beskrivning!

Alex05
2010-04-24, 11:17
#18

Vilken jättebra beskrivning! Tack för att du delar med dig. Men nu blir man ju sugen på att testa det här ocksåObestämdSkrattande

Anna är jättefin i örhängena.

Smyckestillbehor
2010-04-24, 11:56
#19

Tack Skrattande

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

Jennymaria
2010-06-20, 14:53
#20

Hejsan!

Jag var på semester på Mallorca förra veckan, och vid ett marknadsstånd träffade jag en kvinna som sålde väldigt intressanta, egengjorda hårclips. Det var allt från popcorn till små pennstumpar fasklistrade på clipsen (ni vet hurudana jag menar, av den lite "tantigare" sorten…), väldigt glansiga och hårda. Hon pratade dålig engelska, och spanska, men jag fick henne ändå att skriva ett "recept" åt mig - jag fick läsa det flera gånger för att tillsist se att där stod "resin epoxy", vilket var hur jag hittade hit. Jag är ingen smyckestillverkare - långt ifrån! - men denhär idén var otroligt inspirerande. Först blev jag desperat när det på flera sidor gick att läsa om epoxy som industrimaterial ("handskar, glasögon och munskydd är obligatoriskt vid hantering av epoxy, som är både allergiframkallande…"osv), men så hittade jag då alltså hit (TACK för en superbra artikel!!).

 Kvinnan på Mallorca förklarade att resinet skulle kokas, och sedan appliceras på vad det nu är man tänker applicera det på, sedan torka i 24h. Jag undrar nu om det faktiskt ska kokas, eller om det går att göra som ni har gjort här, och bara "stryka på"….? har kokningen något att göra med att kvinnan hade använt ätbara material (som t.ex popcorn, och t.o.m småkakor)?

Vilka försiktighetsåtgärder bör man ta?

Dethär är något jag jättegärna skulle prova på, och är väldigt tacksam för svar….

//

Smyckestillbehor
2010-06-20, 15:34
#21

Vad roligt att du hittade hit. Det är sant att det går att gjuta in i stort sett vad som helst i resin. Man måste dock tänka på att det är något som inte blir förstört inne i denna lufttäta miljö. Det går till ex inte så bra med gröna löv, de blir med tiden förstörda inne i resinet, däremot går det utmärkt med torkade växter. Här är till ex ett smyckeset som är gjort med krossade snäckskal, korianderfrön, torkade växter och blommor av polymer lera ock litet annat smått och gott. Tänkte först använda riktiga torkade förgetmigejer, men tror de skulle blekna med tiden.

Att koka resin har jag aldrig hört talas om. Visst är det möjligt att man måste göra det med vissa sorter av industri-klassat resin, men den sorten jag beskriver här är speciellt lämpad till smyckestillverkningen. Sådana sorter klassas som "jeweler's grade resin" och är mycket smidigare att jobba med än industri-resin. De luktar också betydligt mindre, nästan ingenting faktiskt. Och kanske viktigast av allt - de gulnar inte med tiden vilket skulle annars förstöra allt.

Handskar är bra att ha, i alla fall innan man är säker att man inte kladdar ner sig med materialet Skrattande

Munskydd är något du bör ha om du slipar resin efteråt, för det dammar precis som vilka material som helst. Men slipningen är inte något man använder ofta, bara om det behövs vid vissa tillfällen, till ex för att rätta till fel. Annars bör du bara tänka på att arbeta i en välventilerad lokal. Trots att det nästan inte luktar alls, ska man inte andas in ångorna i onödan.

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

mialycktman
2010-06-20, 15:52
#22

Söta saker!Glad

Lyckomia Skrattande

Hemsida: www.nogg.se/lyckomia

Blogg: www.lyckomia@wordpress.com

Lyckomia finns också på facebook.

 

Jennymaria
2010-06-20, 18:33
#23

#21 Tack så jättemycket! Skönt med någon som faktiskt vet

Bimse
2010-06-21, 02:42
#24

Vilket jättefint halsband, tänk att bervara sommaren på det där sättet.

shigne
2010-06-21, 08:39
#25

Väldigt spännande det här!!

Men jag tänker på munskydd o handskar etc. Alltså är det rätt giftigt? Kan man hålla på att gjuta inomhus i vanligt rum? Med ev. barn, djur och man själv - eller är det mer att tänka på?

Kan man gjuta in ex. fröer i s.k. ovaler (se bif. bild) - och hur gör man då?

Du hade gjort något sånt i ditt vackra halsband, #21 - eller är det gjort på annat vis?

Hmmm väckte verkligen min nyfikenhet det här Skrattande

 

 

Cessy
2010-06-21, 13:10
#26

Vilket vackert halsband o  superfina örisar i #21 Helt underbara smyckenGlad

Alex05
2010-06-21, 13:30
#27

#21 Underbart halsband och örhängen! Jag har ju köpt ett startpaket från dig för ett tag sen men inte vågat prova änObestämd Blir mer o mer sugen när jag ser allt fint du gör med detta.

Smyckestillbehor
2010-06-22, 20:39
#28

#27 Åh kom igen! Det är inte alls svårt Glad Superkul dessutom, speciellt när man upptäcker hur hårt, lent och hållbart det blir. Och trots att materialet inte är det billigaste är det inte något man ska tycka synd om att använda, det räcker väldigt länge.

#25 Ja, man kan jobba inomhus, men man ska se till att rummet ventileras och inte hålla på att andas just ovanför arbetet, alltså som med lim till exempel. Och sådana ovaler kan man visst göra till ramar, men det är kanske inte något nybörjarprojekt. Man gör det i flera steg. Först limmas en sådan "ram" på en tejpbit eller liknande, med bra häftförmåga. Det ska fungera som en liten damm för att hälla resin i, då får det inte finnas glappar mellan ramen och tejpen. Sedan sänker man in sina dekorationer och låter det stelna. Nästa steg blir att dra loss dessa "dammar" från tejpen och rengöra baksidan med till ex nagellackborttagning - så att man får bort klistret. Nu kan man arbeta vidare med en sida i taget och bygga på linseffekten.

Här är en till… mmm… sak Skrattande Ett litet experiment vi gjorde medan vi funderade på nya metalltrådar för butiken. Här fungerar resin som lack, alla andra som vi provade skyddade inte polylera lika bra och gav inte lika glansig yta som vi behövde till ögat. Att tilläggas ska att ögat är inte helt min skapelse, vi var hela tre stycken som deltog i det lilla projektet Skrattande - vi på Smyckestillbehor.se och Maria Glukhova - en del av vår galna skapargrupp )))))

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

maneki
2010-06-22, 23:21
#29

#21 verkligen somrigt halsband. Glad Så är jag ju lite förtjust i resin plique a jour- o "hollow forms"-tekniker också. Det o egentillverkade hängen som missficklemedias turning leaves (finns en artikel i Belle Armoire Jewelry winter 2010 med riktigt mycket ögongodis).

Tips -- om än ej nytt -- för den som inte vill arbeta med tvåkomponentsepoxi:

Den har vissa fördelar o områden där den är bäst o ICE är utan tvekan ett mycket bra harts för smycken, men uv-härdande epoxi är fortfarande mitt förstaval. Ett tips för de som tycker det är jobbigt att mixa rätt (uv-harts är enkomponentsepoxi, som droppas direkt från flaskan) o bara ha en begränsad till att arbeta med hartsen (uv-harts är flytande tills det utsätts för en bra dos uv-strålning). Magic Glos från Lisa Pavelka eller Gel du Soleil från JudiKins. GdS är jag riktigt förtjust i sen jag först skaffade en liten flaska.

Vissa saker, som man kan använda vanlig epoxiharts till funkar dock ej med uv-harts pga av hur den härdas o hur lättflytande den är. Lättflytande betyder dock ej att den inte kan användas för att ge en välvd yta, GdS är en "doming resin", som de kallar det på engelska.

drutten2
2010-06-27, 00:03
#30

Verkligen jättehäftigt och snyggt,

och vilken tydlig och bra beskrivning.Skrattande

Emo
Emo 
2010-06-27, 07:49
#31

Beundrar alla dina fina alster. Ser så roligt ut att göra.

Örhängena har inspirerat mig till att göra örhängen med den texten i plaströrpärlor. Hoppas du gillar det. Det är så typiskt tonår :-)

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

kissidor
2010-06-27, 10:29
#32

åh, jag tänkte ju kommentera ert urhäftiga experimentalster för flera dar sen men så försvann uppkopplingen och sen glömde jag av det Rynkar på näsan. cabben i sig är urläcker, trådarbetet är urläckert - och det är alltid lite extra roligt när flera tekniker kombineras till nya resultat

Värd på Mobiltelefoner och Android

Smyckestillbehor
2010-07-02, 22:42
#33

Tack snälla ni, kul att ni gillar dem Cool

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

ceciliasod
2014-08-28, 10:15
#34

Mycket bra artikel men jag har en fråga…om man vill ha en egen text, t.ex mitt namn, hur skulle ni göra? Skriva för hand? Skriva ut en bit papper på skrivaren med namnet på? Skriva med någon sorts penna på ett lager diamound gloss….eller hur skulle ni göra?

Smyckestillbehor
2014-08-28, 12:29
#35

Ett sätt är att laminera pappret innan resin hälls på. Andra behandlar det med Diamond Glaze, Mod Podge eller liknande vattenbaserade lim & låter det torka. Personligen föredrar vi silikonbaserade medel, som till ex. Nunn Designs sealant.
Ta helst litet kraftigare papper, gärna slätt eller glansbehandlat, så det inte suger åt sig vätska så lätt. Använd helst vattenfasta pennor/färger, resten är det bara att experimentera med.

www.smyckestillbehor.se - missa inte allt nytt och intressant!

sagat
2016-03-19, 14:35
#36

måste man torka blommor och växter innan? kan dom inte vara nyplockade?

Upp till toppen