Etikettoff-topic
Läst 13849 ggr
LykkeLii
2010-01-22, 10:33

Tips på att själv gravera in berlocker?

Missade detta forum. Men är det någon snäll eller snälla personer som jag hjälpa mig?

För när jag googlar runt på graverade berlocker, metallbit som man graverar in namn, finner jag massa sidor men skulle vilja göra det själv. Är det någon som vet vars man kan köpa mallar, stämplar eller liknande så man kan själv gravera in på berlocker?

________________________________

Den vågade och eleganta clownen - Cornish rex

Följ med vår vardag med Cornish rex, blogg.ilfirins.se

MaMaMade
2010-01-22, 12:14
#1

Har för mig att jag såg grejor för gravyr hos Sargenta.

Berlocker/stavar/ringar od kan du nog köpa hos vilken välsorterad pärlbutid som helst. De har dessutom också ofta punsar med olika mönster/bokstäver/siffror.

Har för mig att jag även så lite grejor hos Slöjddetaljer.

maneki
2010-01-22, 15:49
#2

Först ska vi göra skillnad mellan att gravera o att stansa/stämpla. Stämpla är enklare, men vid gravyr får du s a s själv föra pennan -- inte det enklaste innan man vänjer sig.

Stämplar/stansar finns i vissa pärlbutiker, elektronikbutiker (Conrad.se), specialister på silversmide o byggvaru-/verktygsbutiker som CO, Jula osv. Det finns även några få butiker som säljer bokstavsstansar med lite annorlunda, sirliga typsnitt. Det är denna teknik som är populär bland pärlare nu. Söker du på stämplar eller liknande hittar du flera tidigare trådar om just detta. Jag har (är någon förvånad?) en del info i min blogg.

Gravera gör du antingen med handverktyg -- ett riktigt hantverk som kräver en del tillbehör -- eller en handhållen gravyrmaskin alternativt multiverktyg med gravyrstift. Det finns även extremt dyra gravyrmaskiner, som kopplas till datorer, men dessa används i princip bara av guldsmedsbutiker etc som gör mycket gravyr i vigselringar osv.

Exempel på tillverkare som gör gravyr- o multiverktygsmaskiner är Dremel. De finns hos de flesta säljare av elverktyg (t ex de ovan nämnda). Handverktyg hittar du troligen lättast hos en specialist på guld-/silversmide, som Sargenta eller Konrad W.

Alternativ till att gravera är att rista in bokstäver i metall.

Där ska finnas några gratisprojekt om hur du graverar eller ristar bokstäver i mitt inlägg om namnsmycken, affirmationsberlocker o quote pendants. Där finn även många projekt att inspireras av om du vill stansa/stämpla metall.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Bimse
2010-01-22, 19:13
#3

Ska du gravera bör du vara stark i händerna. När borren startar, rycker den till och det kan bli märken. Det gäller väl där som i övrigt att etfer trägen övning blir det bättre.

Upp till toppen